Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Üniversite sınav sonuçları analizi

2019 YKS sonuçlarının açıklanması beraberinde birçok tartışmayı da getirdi.  Özellikle Türkiye ortalamaları hem orta öğretim de verilen derslerin içeriğini hem de yeni nesil soruların sınava giren öğrencilere ne kadar uyumlu olduğunu gösterdi. Türkiye ortalamaları: TYT Temel Matematikte 40 soruda 5.6, Fen’de 20’de 2.2, Sosyalde 20’de 4.6, Türkçe’de 40’da 14,6 AYT’de ise Matematik 40’da 4.7, Fizik 14’de 1,Kimya 13’de 0.9, Biyoloji 13’de 1.2, Edebiyatta 24’te 4.9, Felesfe’de 12’de 2.4. Özellikle Türkçe testinde görülen düşük net sayısı eğitimde yaşayabileceğimiz beka sorununu göstermektedir. 2018 yılında Türkçe ortalaması 16.179’du. Sadece sınava odaklı, ezberci yaklaşım ne yazık ki anadilini kullanamayan gençler yaratıyor. Sınavda en yüksek puanı getiren iki testten biri olan Türkçe testi puanlamayı da doğrudan etkiliyor. Benzer durum ne yazık ki felsefe testinde de var. Sonuç olarak doğru karar vermek için düşünmek gerekir, düşünmek içinde okumak. TERCİHLERİ YAPARKEN Selçuk Şirin hoca çok güzel bir paylaşım yapmıştı. Sizlerle paylaşmak istiyorum. “Son olarak, dünya artık küçük bir köy. Bunu görmek için şöyle bir etrafınıza bakmanız yeterli. O nedenle tercihinizi yaparken size Türkiye sınırlarını aşan bir eğitim olanağı sunan üniversiteyi seçin. Bunun artık pek çok yolu var. Erasmus, yurtdışında yaz okulları ve öğrenci değişim programları var. Tercih yaptığınız üniversitenin bu seçenekleri size sunup sunmadığına bakmanızda yarar var. Eğer üniversitede geçen yıllarınızın tamamını tek bir kampusta, tek bir şehirde, tek bir ülkede geçiriyorsanız bilin ki iyi bir eğitim almıyorsunuz. Dört yılı tek bir şehirde geçirmek, üniversite eğitiminde yapacağınız en büyük hata olacaktır. Sevgili kardeşim, insan hikâyesiyle var olur. Senin hikâyeni de en iyi sen yazarsın. Bu tercih sadece bir başlangıç… İleride çok daha önemli tercihler yapacaksın. Rahat ol. Mevlânâ’nın dediği gibi; “Yola çık, yol görünür…” Üniversite tercihini yapacak öğrencilere küçük bir not; "Yaparken saate hiç bakmadığın, yemek yemeyi, nerede olduğunu unuttuğun şey nedir? Nedir ayağını yerden kesen uğraş? Bu soruya bulduğunuz yanıt her ne ise o alanda bir tercih yapın."
Ekleme Tarihi: 23 Temmuz 2019 - Salı

Üniversite sınav sonuçları analizi

2019 YKS sonuçlarının açıklanması beraberinde birçok tartışmayı da getirdi.  Özellikle Türkiye ortalamaları hem orta öğretim de verilen derslerin içeriğini hem de yeni nesil soruların sınava giren öğrencilere ne kadar uyumlu olduğunu gösterdi.

Türkiye ortalamaları:

TYT Temel Matematikte 40 soruda 5.6, Fen’de 20’de 2.2, Sosyalde 20’de 4.6, Türkçe’de 40’da 14,6 AYT’de ise Matematik 40’da 4.7, Fizik 14’de 1,Kimya 13’de 0.9, Biyoloji 13’de 1.2, Edebiyatta 24’te 4.9, Felesfe’de 12’de 2.4.

Özellikle Türkçe testinde görülen düşük net sayısı eğitimde yaşayabileceğimiz beka sorununu göstermektedir. 2018 yılında Türkçe ortalaması 16.179’du. Sadece sınava odaklı, ezberci yaklaşım ne yazık ki anadilini kullanamayan gençler yaratıyor. Sınavda en yüksek puanı getiren iki testten biri olan Türkçe testi puanlamayı da doğrudan etkiliyor. Benzer durum ne yazık ki felsefe testinde de var. Sonuç olarak doğru karar vermek için düşünmek gerekir, düşünmek içinde okumak.

TERCİHLERİ YAPARKEN

Selçuk Şirin hoca çok güzel bir paylaşım yapmıştı. Sizlerle paylaşmak istiyorum.

“Son olarak, dünya artık küçük bir köy. Bunu görmek için şöyle bir etrafınıza bakmanız yeterli. O nedenle tercihinizi yaparken size Türkiye sınırlarını aşan bir eğitim olanağı sunan üniversiteyi seçin. Bunun artık pek çok yolu var. Erasmus, yurtdışında yaz okulları ve öğrenci değişim programları var. Tercih yaptığınız üniversitenin bu seçenekleri size sunup sunmadığına bakmanızda yarar var. Eğer üniversitede geçen yıllarınızın tamamını tek bir kampusta, tek bir şehirde, tek bir ülkede geçiriyorsanız bilin ki iyi bir eğitim almıyorsunuz. Dört yılı tek bir şehirde geçirmek, üniversite eğitiminde yapacağınız en büyük hata olacaktır.

Sevgili kardeşim, insan hikâyesiyle var olur. Senin hikâyeni de en iyi sen yazarsın. Bu tercih sadece bir başlangıç… İleride çok daha önemli tercihler yapacaksın. Rahat ol. Mevlânâ’nın dediği gibi; “Yola çık, yol görünür…”

Üniversite tercihini yapacak öğrencilere küçük bir not;

"Yaparken saate hiç bakmadığın, yemek yemeyi, nerede olduğunu unuttuğun şey nedir? Nedir ayağını yerden kesen uğraş? Bu soruya bulduğunuz yanıt her ne ise o alanda bir tercih yapın."

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.