Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Mine Odabaşı
Köşe Yazarı
Mine Odabaşı
 

Turizm Konutu Ruhsatı Nasıl Alınır?

Ekim 2023 tarihi itibariyle komisyondan geçen turizm amaçlı konutların kiralanması yasasına göre turizm konutu almak için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurabilirsiniz. Ayrıca ilgili valiliklere de başvuru yapabileceksiniz. Yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 1 ay içinde turizm konutu ruhsatına başvurmak zorunlu. Aksi durumda ceza alabilirsiniz. Turizm ve Kültür Bakanlığından belirli bir ücret karşılığında turizm konutu ruhsatı plaketi alacaksınız. Bu plaketi konut kapısına asmak zorunlu olacak. Apartmanda yaşayan bir ev sahibi olarak turizm konutu izin belgesi almak için tüm kat maliklerinin onayını almanız gerekecek. Site içerisinde bulunan bina blokları için, turizm konutu ruhsatına başvurmak istiyorsanız tüm sitedeki değil, konutun bağlı olduğu binadaki kat maliklerinden izin almak yeterli. Başkasından kiraladığınız evi ev sahibinin haberi olmadan turizm konutu olarak işletirseniz cezaya tabi olacaksınız. Günübirlik Kiralama ile Çalıştırılacak Apart Ruhsatı Almak İçin Gerekli Belgeler Ruhsat başvuru formu Tapu fotokopisi (Son 3 aylık, değişiklik olmadığına dair tasdikli) Adres belgesi (Tapu fotokopisiyle birlikte bağlı bulunan belediyenin İmar İşleri Müdürlüğü’nden alınabilir.) İskân belgesi (Binanın yapı kullanma izin belgesi. Temin etmek için belediye veznesine imar suret harcı yatırılır, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü İskân Servisi’nden onaylatılır.) Kira sözleşmesi (Kiralanan daireler için noterde mal sahibiyle imzalanan sözleşme) CE belgeli yangın tüpü alım faturası Yangın raporu belgesi (Belediye veznesine yangın raporu harcı yatırılır. Halkla İlişkiler Masası’na dilekçeyle başvurulur. Sonrasında itfaiyeden alınır.) Ticari işletmeler için oda kayıt belgesi Ticari işletmeler için ticaret sicil tasdiknamesi İkametgâh belgesi (e-Devlet’ten alınabilir.) Çalışma sağlık karnesi ve fotokopisi (Aile Sağlık Merkezi’nden alınır.) Adli sicil kaydı (e-Devlet’ten alınabilir.) Şirketler için imza sirküsü, ticaret sicil gazetesi, şirket ana sözleşmesi ve bu belgelerin fotokopileri 3 adet kimlik fotokopisi 3 adet biyometrik fotoğraf Günlük Kiralık Apart Ruhsatı için Diğer Belgeler Çalışan kişilerin kimlik bilgileri Maliye yoklama fişi Öğrenci yurdu olarak hizmet verecek olan yerler için MEB izin belgesi Otel olarak hizmet verecek yerler için Atık Bitkisel Yağların Kontrolü Yönetmeliği Yerleşim planı Apartman için muvafakatname (Kat maliklerinden alınacak.) Günlük Kiralık Ev Ruhsatı Almama Cezası Ev sahiplerinin günlük kiralık ev ruhsatı almadan evlerini kiraya vermeleri, yasalara göre suç olarak kabul ediliyor. Ruhsatsız günlük kiralık daire cezası 2023 yılı itibariyle 100.000 TL’den başlıyor. Ayrıca emniyet ekipleri ruhsatsız günlük ev kiralama eylemi karşılığında evinizi geçici olarak mühürleyebilir. Dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var. Evini günlük kiralayan mülk sahiplerinin tüm konuklarını KBS sistemine bildirmesi zorunlu. Aksi durumda mülk sahipleri yine ceza alabiliyor.
Ekleme Tarihi: 20 Kasım 2023 - Pazartesi

Turizm Konutu Ruhsatı Nasıl Alınır?

Ekim 2023 tarihi itibariyle komisyondan geçen turizm amaçlı konutların kiralanması yasasına göre turizm konutu almak için Kültür ve Turizm Bakanlığına başvurabilirsiniz. Ayrıca ilgili valiliklere de başvuru yapabileceksiniz.

  • Yasanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle 1 ay içinde turizm konutu ruhsatına başvurmak zorunlu. Aksi durumda ceza alabilirsiniz.
  • Turizm ve Kültür Bakanlığından belirli bir ücret karşılığında turizm konutu ruhsatı plaketi alacaksınız. Bu plaketi konut kapısına asmak zorunlu olacak.
  • Apartmanda yaşayan bir ev sahibi olarak turizm konutu izin belgesi almak için tüm kat maliklerinin onayını almanız gerekecek.
  • Site içerisinde bulunan bina blokları için, turizm konutu ruhsatına başvurmak istiyorsanız tüm sitedeki değil, konutun bağlı olduğu binadaki kat maliklerinden izin almak yeterli.
  • Başkasından kiraladığınız evi ev sahibinin haberi olmadan turizm konutu olarak işletirseniz cezaya tabi olacaksınız.

Günübirlik Kiralama ile Çalıştırılacak Apart Ruhsatı Almak İçin Gerekli Belgeler

  1. Ruhsat başvuru formu
  2. Tapu fotokopisi (Son 3 aylık, değişiklik olmadığına dair tasdikli)
  3. Adres belgesi (Tapu fotokopisiyle birlikte bağlı bulunan belediyenin İmar İşleri Müdürlüğü’nden alınabilir.)
  4. İskân belgesi (Binanın yapı kullanma izin belgesi. Temin etmek için belediye veznesine imar suret harcı yatırılır, İmar ve Şehircilik Müdürlüğü İskân Servisi’nden onaylatılır.)
  5. Kira sözleşmesi (Kiralanan daireler için noterde mal sahibiyle imzalanan sözleşme)
  6. CE belgeli yangın tüpü alım faturası
  7. Yangın raporu belgesi (Belediye veznesine yangın raporu harcı yatırılır. Halkla İlişkiler Masası’na dilekçeyle başvurulur. Sonrasında itfaiyeden alınır.)
  8. Ticari işletmeler için oda kayıt belgesi
  9. Ticari işletmeler için ticaret sicil tasdiknamesi
  10. İkametgâh belgesi (e-Devlet’ten alınabilir.)
  11. Çalışma sağlık karnesi ve fotokopisi (Aile Sağlık Merkezi’nden alınır.)
  12. Adli sicil kaydı (e-Devlet’ten alınabilir.)
  13. Şirketler için imza sirküsü, ticaret sicil gazetesi, şirket ana sözleşmesi ve bu belgelerin fotokopileri
  14. 3 adet kimlik fotokopisi
  15. 3 adet biyometrik fotoğraf

Günlük Kiralık Apart Ruhsatı için Diğer Belgeler

  1. Çalışan kişilerin kimlik bilgileri
  2. Maliye yoklama fişi
  3. Öğrenci yurdu olarak hizmet verecek olan yerler için MEB izin belgesi
  4. Otel olarak hizmet verecek yerler için Atık Bitkisel Yağların Kontrolü Yönetmeliği
  5. Yerleşim planı
  6. Apartman için muvafakatname (Kat maliklerinden alınacak.)

Günlük Kiralık Ev Ruhsatı Almama Cezası

Ev sahiplerinin günlük kiralık ev ruhsatı almadan evlerini kiraya vermeleri, yasalara göre suç olarak kabul ediliyor. Ruhsatsız günlük kiralık daire cezası 2023 yılı itibariyle 100.000 TL’den başlıyor. Ayrıca emniyet ekipleri ruhsatsız günlük ev kiralama eylemi karşılığında evinizi geçici olarak mühürleyebilir.

Dikkat edilmesi gereken bir nokta daha var. Evini günlük kiralayan mülk sahiplerinin tüm konuklarını KBS sistemine bildirmesi zorunlu. Aksi durumda mülk sahipleri yine ceza alabiliyor.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.