Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Neden internet olmadığında çocuklar sıkılıyorlar?

Günümüz çocukları tablet ve akıllı telefonları olmadığında ne yapacağını bilemez duruma geldi. Bunun dışında da her şeyi çabuk tüketme durumumuz var. Kurslara başlayıp bırakma gibi. Aslında bu durumu derinlemesine incelediğimizde ebeveynlere önemli görevler düşmekte. Yapılan temel yanlış onlar adına kendi hayallerimiz doğrultusunda kararlar almamız. Asıl yapmamız gereken çocukları doğal yollarla izleyip, sert yönlendirmelerden vazgeçip ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkarmaktır. Sıkılan çocuğu mutlu etmek için bizim arayış içinde bulunmamıza gerek yok. Hayal kurmak, düşünmek, hatta “can sıkıntısı” diye adlandırdığımız rahatsız edici durum bile, daha yüksek seviye öğrenime erişmek ve yeni fikirler üretmek için gereklidir. Menachem Goren yurtdışında Sudbury okullarında sıra dışı bir eğitimci. Uyguladıkları modele bir göz atalım. Her birimiz eşsiziz ve hepimizin birbirinden farklı ilgi alanları, yetenekleri, eğilimleri ve tutkuları var. Ne yapacağınıza karar vermek ömür boyu süren ve tek başınıza üstesinden gelmeniz gereken bir iş. Kimse size neyin ilginizi çektiğini söyleyemez! Kimse bunu tahmin de edemez. Seçeneklerinizi matematik, dil bilgisi, fen ya da resim gibi bir avuç alana indiren hiçbir okula size ilham vermesi için güvenemezsiniz. “Serbest can sıkıntısı” kötü bir şey değil. Nahoş bir his sadece, yoğun açlık hali gibi. Ancak kötü değil. Açlık gibi, serbest can sıkıntısı da bizi hareket etmeye yönlendiriyor. Bizi yeni şeyler denemeye, yeni sorular sormaya ve daha önce düşünmediğimiz konular hakkında düşünmeye zorluyor. Merak duygusunu ve yaratıcılığı teşvik ediyor. Sudbury Okullarıboş binalardan ibaret değil. İlginç şeylerle, kendi tutkuları için koşturan çeşit çeşit insanla dolu. Kitaplar, sanat malzemeleri, müzik aletleri ve bilgisayarlar var. Kendi işleriyle uğraşan ya da okul komitesinin işlerini yürüten; bağış toplamaktan paranın nasıl harcanacağına, kimin işe alınacağından okul kurallarının tartışılmasına kadar her şeyi yapan her yaştan insan var. Buradaki öğrenciler, geleneksel bir okulda herhangi bir insanın yapabileceği her şeyi ve daha da fazlasını yapabilirler. Ne dersiniz bu sistem bize uyar mı?
Ekleme Tarihi: 07 Temmuz 2018 - Cumartesi

Neden internet olmadığında çocuklar sıkılıyorlar?

Günümüz çocukları tablet ve akıllı telefonları olmadığında ne yapacağını bilemez duruma geldi. Bunun dışında da her şeyi çabuk tüketme durumumuz var. Kurslara başlayıp bırakma gibi.

Aslında bu durumu derinlemesine incelediğimizde ebeveynlere önemli görevler düşmekte. Yapılan temel yanlış onlar adına kendi hayallerimiz doğrultusunda kararlar almamız. Asıl yapmamız gereken çocukları doğal yollarla izleyip, sert yönlendirmelerden vazgeçip ilgi ve yeteneklerini ortaya çıkarmaktır. Sıkılan çocuğu mutlu etmek için bizim arayış içinde bulunmamıza gerek yok. Hayal kurmak, düşünmek, hatta “can sıkıntısı” diye adlandırdığımız rahatsız edici durum bile, daha yüksek seviye öğrenime erişmek ve yeni fikirler üretmek için gereklidir.

Menachem Goren yurtdışında Sudbury okullarında sıra dışı bir eğitimci. Uyguladıkları modele bir göz atalım.

Her birimiz eşsiziz ve hepimizin birbirinden farklı ilgi alanları, yetenekleri, eğilimleri ve tutkuları var. Ne yapacağınıza karar vermek ömür boyu süren ve tek başınıza üstesinden gelmeniz gereken bir iş. Kimse size neyin ilginizi çektiğini söyleyemez! Kimse bunu tahmin de edemez. Seçeneklerinizi matematik, dil bilgisi, fen ya da resim gibi bir avuç alana indiren hiçbir okula size ilham vermesi için güvenemezsiniz.

“Serbest can sıkıntısı” kötü bir şey değil. Nahoş bir his sadece, yoğun açlık hali gibi. Ancak kötü değil. Açlık gibi, serbest can sıkıntısı da bizi hareket etmeye yönlendiriyor. Bizi yeni şeyler denemeye, yeni sorular sormaya ve daha önce düşünmediğimiz konular hakkında düşünmeye zorluyor. Merak duygusunu ve yaratıcılığı teşvik ediyor.

Sudbury Okullarıboş binalardan ibaret değil. İlginç şeylerle, kendi tutkuları için koşturan çeşit çeşit insanla dolu. Kitaplar, sanat malzemeleri, müzik aletleri ve bilgisayarlar var. Kendi işleriyle uğraşan ya da okul komitesinin işlerini yürüten; bağış toplamaktan paranın nasıl harcanacağına, kimin işe alınacağından okul kurallarının tartışılmasına kadar her şeyi yapan her yaştan insan var.

Buradaki öğrenciler, geleneksel bir okulda herhangi bir insanın yapabileceği her şeyi ve daha da fazlasını yapabilirler.

Ne dersiniz bu sistem bize uyar mı?

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.