Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Meslek Seçimi ve Kriterleri

Hayat güzel bir şeylere başlamaktır. Yıldızların yoldaşı olmaktır, bilmektir, ümit etmektir, hayran olmak ve güzel işler yapmaktır. Güzel başlangıçlar yapabilmek için neleri istediğimizi belirleyip, buna uygun yolculuk hazırlığı yapmamız gereklidir. Mutlu bir hayat sevdiğimiz işi yapmaktan geçer. Meslek seçimi; bireyin kendisine uygun olan meslekleri inceleyerek bu meslekler arasından girme olasılığı en yüksek olana yönelmesidir. Bireylerin meslek seçiminde rol oynayan faktörler, iki genel grupta toplanabilir. Bunlardan birincisi topluma ait faktörlerdir. Toplumun mesleklere bağladığı değer yargıları,  sosyoekonomik statü, aile ve aile içinde ferdin yeri gibi alt faktörleri kapsamaktadır. Diğer faktörler ise, kişinin kendisiyle ilgilidir. Bunun içinde zekâ, özel yetenekler, ilgiler ve kişilik gibi alt faktörleri düşünmek gerekir. Kişisel veya topluma ait faktörlerin etkisinden ortaya çıkan yeni durumlar, meslek seçimini etkilemektedir Birey, meslek seçimi yaparken; fiziksel özelliklerini, ilgilerini, yeteneklerini ve ekonomik imkânlarını dikkate almak durumundadır. İnsanların Meslek seçimini etkileyen faktörleri en genel anlamıyla aşağıda maddeler halinde sıralayabiliriz.  Meslekte iş bulma imkânı,  Yetenek,  İlgi  Değerler,  Kişilik özellikleri(kendini tanıma),  Mesleğin getirdiği ödüller (para, saygınlık, şöhret gibi),  Ailenin istekleri, Meslek seçmeyi sadece para kazanma aracı olarak değil, aynı zamanda “insanın kendisi olmasının bir yolu olarak görmemiz gereklidir. Tüm bu maddeleri ve düşünceyi sağlıklı bir şekilde yaşama sunabilen kişiler mutlu olur. Aksi takdirde koşan değil, koşana el sallayan kişiler oluruz.
Ekleme Tarihi: 12 Mayıs 2014 - Pazartesi

Meslek Seçimi ve Kriterleri

Hayat güzel bir şeylere başlamaktır. Yıldızların yoldaşı olmaktır, bilmektir, ümit etmektir, hayran olmak ve güzel işler yapmaktır.

Güzel başlangıçlar yapabilmek için neleri istediğimizi belirleyip, buna uygun yolculuk hazırlığı yapmamız gereklidir. Mutlu bir hayat sevdiğimiz işi yapmaktan geçer.

Meslek seçimi; bireyin kendisine uygun olan meslekleri inceleyerek bu meslekler arasından girme olasılığı en yüksek olana yönelmesidir.

Bireylerin meslek seçiminde rol oynayan faktörler, iki genel grupta toplanabilir. Bunlardan birincisi topluma ait faktörlerdir. Toplumun mesleklere bağladığı değer yargıları,  sosyoekonomik statü, aile ve aile içinde ferdin yeri gibi alt faktörleri kapsamaktadır. Diğer faktörler ise, kişinin kendisiyle ilgilidir. Bunun içinde zekâ, özel yetenekler, ilgiler ve kişilik gibi alt faktörleri düşünmek gerekir. Kişisel veya topluma ait faktörlerin etkisinden ortaya çıkan yeni durumlar, meslek seçimini etkilemektedir

Birey, meslek seçimi yaparken; fiziksel özelliklerini, ilgilerini, yeteneklerini ve ekonomik imkânlarını dikkate almak durumundadır. İnsanların Meslek seçimini etkileyen faktörleri en genel anlamıyla aşağıda maddeler halinde sıralayabiliriz.

 Meslekte iş bulma imkânı,

 Yetenek,

 İlgi

 Değerler,

 Kişilik özellikleri(kendini tanıma),

 Mesleğin getirdiği ödüller (para, saygınlık, şöhret gibi),

 Ailenin istekleri,

Meslek seçmeyi sadece para kazanma aracı olarak değil, aynı zamanda “insanın kendisi olmasının bir yolu olarak görmemiz gereklidir.

Tüm bu maddeleri ve düşünceyi sağlıklı bir şekilde yaşama sunabilen kişiler mutlu olur. Aksi takdirde koşan değil, koşana el sallayan kişiler oluruz.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.