Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Kalabalık içinde konuşabilmek

Sahne korkusunun insanoğlunun tarih öncesi savunma sistemlerinden geldiğine inanılır. Sahne korkusu normaldir. Sahne korkusu vücudunuzu hazırlamanız için sizi uyarma yoludur. Durumun sizin için önemi ne kadar artarsa, sahne korkunuz da o ölçüde artar. Sahnedeyken, sahne korkusunun belirtileri, özellikle üstlerine çok düştüğünüz zaman iyice artar. Sahne korkusunun belirtilerinin çok az bir bölümü dinleyici tarafından farkedilir. O da sandığınız kadar önemli değildir. Seyirci sizi anlayışla karşılayacaktır. Sahne korkusu kurtulmaya çalıştıkça artacaktır. En iyisi mi siz, konuşmaya olumlu ve girişken bir tutum takınarak başlayın. Sunuş yapmanız istendiği an “Gurur duyarım” diyerek karşılık verin. Korktuğunuz zaman korkunuzun varlığını kabul edin. Ona karşı koymaya çalışmayın. Farklı birşeyler yapın korkunuzun esiri olmayın. Mesela Akılcı Dürtü Kuramı’nı kullanabilirsiniz. Yani sahnede olabilecek en kötü şey nedir? Bu olduğu zaman sonuçlar neler olur? Bunlar gerçekten olabilir mi? Pekâlâ korkunuz bu olabileceklere mani olabilecek mi? Hayır... O halde kokunun ecele faydası yoktur. Siz bunun üzerinde durmayın ve en güzel şekliyle sunuşunuza hazırlanın. - Konuşma yapılacak yere gelmeden önce, ses tonunuzu ayarlayın. - Eee ve Iıı. Seslerini kullanmamaya çalışın. - Unuttuğunuzu kabul edin. “Bu konu bir süre için hatırımdan çıktı” diyerek devam edin. “Ancak diğer nedenlere göz atabiliriz.” - Özetle son konuyu tekrarlayıp, ana düşünceyi vurgulayın, kişisel bir örnek verin. Bunlar nerede kaldığınızı size hatırlatmak için zaman kazandıracaktır. - Sorular sorarak dikkati dağıtın. - Mümkün olduğu kadar göze çarptırmadan notlarınıza bakın. - Çok hızlı konuştuğunuzu fark ettiğinizde hızınızın denetimini sağlamak için bir süre durun. Sayfanızın kenarına “YAVAŞLA” gibi uyarıcılar kullanmayı deneyin. - Muhtemel size rahatsızlık verecek sıkıntılar, Nefes darlığı, Aşırı terleme, Ağız kuruluğu, Kalp çarpıntısı, Sesin çatallanması olacaktır. Önceden sunuş yapılacak yerin kontrolü ve bir bardak su sizi rahatlatacaktır.
Ekleme Tarihi: 26 Ocak 2016 - Salı

Kalabalık içinde konuşabilmek

Sahne korkusunun insanoğlunun tarih öncesi savunma sistemlerinden geldiğine inanılır. Sahne korkusu normaldir. Sahne korkusu vücudunuzu hazırlamanız için sizi uyarma yoludur. Durumun sizin için önemi ne kadar artarsa, sahne korkunuz da o ölçüde artar. Sahnedeyken, sahne korkusunun belirtileri, özellikle üstlerine çok düştüğünüz zaman iyice artar. Sahne korkusunun belirtilerinin çok az bir bölümü dinleyici tarafından farkedilir. O da sandığınız kadar önemli değildir. Seyirci sizi anlayışla karşılayacaktır. Sahne korkusu kurtulmaya çalıştıkça artacaktır. En iyisi mi siz, konuşmaya olumlu ve girişken bir tutum takınarak başlayın. Sunuş yapmanız istendiği an “Gurur duyarım” diyerek karşılık verin.

Korktuğunuz zaman korkunuzun varlığını kabul edin. Ona karşı koymaya çalışmayın. Farklı birşeyler yapın korkunuzun esiri olmayın. Mesela Akılcı Dürtü Kuramı’nı kullanabilirsiniz. Yani sahnede olabilecek en kötü şey nedir? Bu olduğu zaman sonuçlar neler olur? Bunlar gerçekten olabilir mi? Pekâlâ korkunuz bu olabileceklere mani olabilecek mi? Hayır... O halde kokunun ecele faydası yoktur. Siz bunun üzerinde durmayın ve en güzel şekliyle sunuşunuza hazırlanın.

- Konuşma yapılacak yere gelmeden önce, ses tonunuzu ayarlayın.

- Eee ve Iıı. Seslerini kullanmamaya çalışın.

- Unuttuğunuzu kabul edin. “Bu konu bir süre için hatırımdan çıktı” diyerek devam edin. “Ancak diğer nedenlere göz atabiliriz.”

- Özetle son konuyu tekrarlayıp, ana düşünceyi vurgulayın, kişisel bir örnek verin. Bunlar nerede kaldığınızı size hatırlatmak için zaman kazandıracaktır.

- Sorular sorarak dikkati dağıtın.

- Mümkün olduğu kadar göze çarptırmadan notlarınıza bakın.

- Çok hızlı konuştuğunuzu fark ettiğinizde hızınızın denetimini sağlamak için bir süre durun. Sayfanızın kenarına “YAVAŞLA” gibi uyarıcılar kullanmayı deneyin.

- Muhtemel size rahatsızlık verecek sıkıntılar, Nefes darlığı, Aşırı terleme, Ağız kuruluğu, Kalp çarpıntısı, Sesin çatallanması olacaktır. Önceden sunuş yapılacak yerin kontrolü ve bir bardak su sizi rahatlatacaktır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.