Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

HANGİ MESLEK BANA UYGUN

Üniversite tercihlerinin yapıldığı, kararsızlığın hüküm sürdüğü günlerde aile içinde en çok konuşulan konu “hangi mesleği” seçmeliyiz olmuştur. Ülkemizde ki üniversite sayısının 193’e ulaşmasıyla birlikte ciddi anlamda seçim problemi ne yazık ki yaşanmakta. Tüm bunlara ek olarak bölümlerin puan türlerinde değişiklik olması, seneye dershanelerin kapanması hem öğrenci hem de veli açısından sıkıntılar yaratmakta. Gerçek anlamda meslek seçerken popülist mi yaklaşmak gerekir? Aslına bakılırsa günümüz koşullarında geleceğe dönük çıkarımlarda bulunmak gereklidir. Bu konuda ekonomi piyasalarına, iş çevrelerine kulak vermemiz yerinde olur. Fütürist yaklaşımlarda belli konuların altı çizilmekte. Yaşadığımız çağda çok kısa sürede yeni icatlarla, buluşlarla her şey temelinden değişebilir. “Geleceğin garantili işi, süper gibi tanımlamaların geçerli olamayacağı bir çağdayız. Bilinen meslekler, bölümler şimdiye kadar olduğu gibi kalıcı değil. Önemli olan alanlar ve beceriler. Gençler bunları netleştirmeye odaklanmalı. Ondan sonra okul, bölüm seçimine bakmalı” diyen fütürist Ufuk Tarhan aslında gerçekçi bir öngörüde bulunmakta.  5-10 yıl içinde yüzlerce, binlerce yepyeni alan ve ilgili sayısız uzmanlık, beceri ve yetkinliğin gelişeceğini, özellikle nano ve genetiğin her şeyin merkezinde olacağı belirtiliyor. Gelecekte kişilerin örneğin hangi konuda uzman mühendis olduğu, hangi tür işletmeci, neyin uzmanı bir finansçı, neyin sosyologu gibi detayların önemli olacağı önemli. Kazanılması gereken beceriler; Kod yazmak, analitik düşünebilmek ve hareket edebilmek, grafik/müzik tasarımı yapabilmek, her konuda tasarımcı düşünebilmek, projeci, girişimci esnekliğine ve atılganlığına sahip olmak, ne iş yaparsa yapsın teknolojiyi ileri düzeyde anlamak ve kullanmak, dijital kimliğini yapılandırmak. Geleceğin parlayan sektörleri; Nano, genetik, uzay, dijitalleşme, robot, yenilenebilir enerji olacak. Alt sektörler ise dijital pazarlama, sosyal medya, mobile teknoloji, mobil uygulama, giyilebilir teknolojiler, makineler arası iletişim, makineden makineye, araçtan araca teknolojiler, 3D baskı teknolojileri, yapay zekâ, arttırılmış gerçeklik, hologram teknolojiler, yenilenebilir enerji ile ilgili her konu, alan,  ulaşım, insansız araçlar, uçak, lojistik gibi alanlar ve uzay teknolojileri olacak. Tüm bu bilgilerin ışığında tercihleriniz yaptıktan sonra, üniversite hayatınıza başladığınızda, genç arkadaşlarımızın asıl altını çizmesi gereken nokta eyleme geçmeleridir. "Yetenekler ortaktır; herkes onlara sahiptir ama nadir olan yeteneklerimizin bizi götürdüğü yere gitme cesaretidir."
Ekleme Tarihi: 08 Temmuz 2015 - Çarşamba

HANGİ MESLEK BANA UYGUN

Üniversite tercihlerinin yapıldığı, kararsızlığın hüküm sürdüğü günlerde aile içinde en çok konuşulan konu “hangi mesleği” seçmeliyiz olmuştur.

Ülkemizde ki üniversite sayısının 193’e ulaşmasıyla birlikte ciddi anlamda seçim problemi ne yazık ki yaşanmakta. Tüm bunlara ek olarak bölümlerin puan türlerinde değişiklik olması, seneye dershanelerin kapanması hem öğrenci hem de veli açısından sıkıntılar yaratmakta.

Gerçek anlamda meslek seçerken popülist mi yaklaşmak gerekir?

Aslına bakılırsa günümüz koşullarında geleceğe dönük çıkarımlarda bulunmak gereklidir. Bu konuda ekonomi piyasalarına, iş çevrelerine kulak vermemiz yerinde olur. Fütürist yaklaşımlarda belli konuların altı çizilmekte.

Yaşadığımız çağda çok kısa sürede yeni icatlarla, buluşlarla her şey temelinden değişebilir. “Geleceğin garantili işi, süper gibi tanımlamaların geçerli olamayacağı bir çağdayız. Bilinen meslekler, bölümler şimdiye kadar olduğu gibi kalıcı değil. Önemli olan alanlar ve beceriler. Gençler bunları netleştirmeye odaklanmalı. Ondan sonra okul, bölüm seçimine bakmalı” diyen fütürist Ufuk Tarhan aslında gerçekçi bir öngörüde bulunmakta.  5-10 yıl içinde yüzlerce, binlerce yepyeni alan ve ilgili sayısız uzmanlık, beceri ve yetkinliğin gelişeceğini, özellikle nano ve genetiğin her şeyin merkezinde olacağı belirtiliyor.

Gelecekte kişilerin örneğin hangi konuda uzman mühendis olduğu, hangi tür işletmeci, neyin uzmanı bir finansçı, neyin sosyologu gibi detayların önemli olacağı önemli.

Kazanılması gereken beceriler;

Kod yazmak, analitik düşünebilmek ve hareket edebilmek, grafik/müzik tasarımı yapabilmek, her konuda tasarımcı düşünebilmek, projeci, girişimci esnekliğine ve atılganlığına sahip olmak, ne iş yaparsa yapsın teknolojiyi ileri düzeyde anlamak ve kullanmak, dijital kimliğini yapılandırmak.

Geleceğin parlayan sektörleri;

Nano, genetik, uzay, dijitalleşme, robot, yenilenebilir enerji olacak. Alt sektörler ise dijital pazarlama, sosyal medya, mobile teknoloji, mobil uygulama, giyilebilir teknolojiler, makineler arası iletişim, makineden makineye, araçtan araca teknolojiler, 3D baskı teknolojileri, yapay zekâ, arttırılmış gerçeklik, hologram teknolojiler, yenilenebilir enerji ile ilgili her konu, alan,  ulaşım, insansız araçlar, uçak, lojistik gibi alanlar ve uzay teknolojileri olacak.

Tüm bu bilgilerin ışığında tercihleriniz yaptıktan sonra, üniversite hayatınıza başladığınızda, genç arkadaşlarımızın asıl altını çizmesi gereken nokta eyleme geçmeleridir.

"Yetenekler ortaktır; herkes onlara sahiptir ama nadir olan yeteneklerimizin bizi götürdüğü yere gitme cesaretidir."

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.