Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

Eğitimde Psikolojik Danışmanlık

Türkiye’de yaşanan politik, sosyal, kültürel değişimler bireyleri etkilemekte, onları zaman zaman korumasız, güç durumda bırakmaktadır. Ülkemiz nüfusunun artması ve kırsal bölgelerden şehirlere göç birçok uyum problemlerini de beraberinde getirmektedir. Kadın haklarındaki gelişmeler, kadının çalışması, evini yönetmesi, çocuklarını yetiştirmesi ve kadına toplumsal yaşamda kanunen tanınan haklardan yararlanabilmesi, kadının daha da güçlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Gençlerimizde görülen, eğitim, sağlık ve sosyal sorunlar, ev-aile, sosyal ilişkiler ve iş yaşamında yaşanacak güçlükler, onların bu konularda bilgilendirilmelerini ve onlara rehberlik edilmesini zorunlu kılmaktadır. Ülkemizde kap-kaç, töre cinayetleri, hırsızlık gibi konulara ilişkin suç işleme eğilimi ile uyuşturucu madde kullanımındaki artış özellikle gençler ve çocukları ciddi bir biçimde engelleyen güçlükler olarak ortaya çıkmaktadır. Eğitim üzerinde yapılan değişiklikler, zorunlu eğitim süresinin artırılması okullarda yaşanan çocuklarla ve ergenlerle ilgili sorunları daha görünür bir hale getirmiştir. Öğrencileri eğitim kurumlarında tüm yönleriyle tanıyarak onları ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirmek ülkemizin öncelikli sorunlarından biri olmuştur. Bu konularda ülkemizde çeşitli psikolojik danışma hizmetlerinin verilmesini gerekli kılmaktadır ve bu hizmetler de bu alanda yetişmiş meslek elemanları olan psikolojik danışmanlar tarafından sunulmaktadır. Psikolojik danışmanlar, kendini anlaması, problemlerini çözmede gerçekçi kararlar alması, çevresindeki olanakları tanıması, kapasitesini kendine uygun düzeyde geliştirmeleri çevresine sağlıklı ve dengeli ve sağlıklı bir uyum yapması ve böylece kendini gerçekleştirmesinde bireylere yardım etmektedirler. Ülkemizde psikolojik danışma ve rehberlik programlarından mezun olanlar halen, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastane ve sağlık merkezlerinde, Adalet Bakanlığı’na bağlı ceza ve tutuk evlerinde, ıslah evlerinde, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı psikolojik danışma ve rehberlik servislerinde Silahlı Kuvvetlere bağlı psikolojik danışma ve rehberlik servisleri ile özel psikolojik danışma ve rehberlik merkezlerinde; çalışmaktadırlar. Mesleklerin yapısının ve görünümünün değerlendirildiği Mesleklerin Gelecek Görünümü El Kitabında psikolojik danışma meslek alanının tanımı yapılarak, çağdaş dünyada ihtiyacın hızla artığı meslekler arasında gösterilmektedir. Ülkemizde de psikolojik danışma alanına ilişkin ilgide bir artış vardır. Üniversiteye giriş sınavında 2015 yılı içerisinde bu alanda meslek elemanı yetiştiren bölümlerin eşit ağırlık puanına göre % 2’lik dilimden öğrenci alması bu meslek alanına olan ilgiyi açıkça göstermektedir. Yukarıdaki bilgilerin gösterdiği gibi öncelikle Psikolojik Danışmanlık alanından mezun olanlar için okullarımızda daha çok yer açılması geleceğimiz açısından daha sağlıklı olacaktır.
Ekleme Tarihi: 12 Kasım 2015 - Perşembe

Eğitimde Psikolojik Danışmanlık

Türkiye’de yaşanan politik, sosyal, kültürel değişimler bireyleri etkilemekte, onları zaman zaman korumasız, güç durumda bırakmaktadır. Ülkemiz nüfusunun artması ve kırsal bölgelerden şehirlere göç birçok uyum problemlerini de beraberinde getirmektedir. Kadın haklarındaki gelişmeler, kadının çalışması, evini yönetmesi, çocuklarını yetiştirmesi ve kadına toplumsal yaşamda kanunen tanınan haklardan yararlanabilmesi, kadının daha da güçlendirilmesini gerekli kılmaktadır. Gençlerimizde görülen, eğitim, sağlık ve sosyal sorunlar, ev-aile, sosyal ilişkiler ve iş yaşamında yaşanacak güçlükler, onların bu konularda bilgilendirilmelerini ve onlara rehberlik edilmesini zorunlu kılmaktadır. Ülkemizde kap-kaç, töre cinayetleri, hırsızlık gibi konulara ilişkin suç işleme eğilimi ile uyuşturucu madde kullanımındaki artış özellikle gençler ve çocukları ciddi bir biçimde engelleyen güçlükler olarak ortaya çıkmaktadır.

Eğitim üzerinde yapılan değişiklikler, zorunlu eğitim süresinin artırılması okullarda yaşanan çocuklarla ve ergenlerle ilgili sorunları daha görünür bir hale getirmiştir. Öğrencileri eğitim kurumlarında tüm yönleriyle tanıyarak onları ilgi ve yetenekleri doğrultusunda yönlendirmek ülkemizin öncelikli sorunlarından biri olmuştur. Bu konularda ülkemizde çeşitli psikolojik danışma hizmetlerinin verilmesini gerekli kılmaktadır ve bu hizmetler de bu alanda yetişmiş meslek elemanları olan psikolojik danışmanlar tarafından sunulmaktadır.

Psikolojik danışmanlar, kendini anlaması, problemlerini çözmede gerçekçi kararlar alması, çevresindeki olanakları tanıması, kapasitesini kendine uygun düzeyde geliştirmeleri çevresine sağlıklı ve dengeli ve sağlıklı bir uyum yapması ve böylece kendini gerçekleştirmesinde bireylere yardım etmektedirler. Ülkemizde psikolojik danışma ve rehberlik programlarından mezun olanlar halen, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar ile rehberlik ve araştırma merkezlerinde, Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastane ve sağlık merkezlerinde, Adalet Bakanlığı’na bağlı ceza ve tutuk evlerinde, ıslah evlerinde, İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’ne bağlı psikolojik danışma ve rehberlik servislerinde Silahlı Kuvvetlere bağlı psikolojik danışma ve rehberlik servisleri ile özel psikolojik danışma ve rehberlik merkezlerinde; çalışmaktadırlar. Mesleklerin yapısının ve görünümünün değerlendirildiği Mesleklerin Gelecek Görünümü El Kitabında psikolojik danışma meslek alanının tanımı yapılarak, çağdaş dünyada ihtiyacın hızla artığı meslekler arasında gösterilmektedir. Ülkemizde de psikolojik danışma alanına ilişkin ilgide bir artış vardır. Üniversiteye giriş sınavında 2015 yılı içerisinde bu alanda meslek elemanı yetiştiren bölümlerin eşit ağırlık puanına göre % 2’lik dilimden öğrenci alması bu meslek alanına olan ilgiyi açıkça göstermektedir.

Yukarıdaki bilgilerin gösterdiği gibi öncelikle Psikolojik Danışmanlık alanından mezun olanlar için okullarımızda daha çok yer açılması geleceğimiz açısından daha sağlıklı olacaktır.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.