Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Kuraklığa dayanıklı pamuk geliyor

BİLİM 21.08.2017 - 12:35, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 13688+ kez okundu.
 

Kuraklığa dayanıklı pamuk geliyor

Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Başal’ın yürüttüğü “Kuraklığa Tolerant Pamuk Islahı” projesi 2-3 yıl içerisinde tamamlanarak çiftçilerin hizmetine sunulacak.

AYDIN- ADÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TUBİTAK) tarafından desteklenen proje önümüzdeki yıllarda meyvelerini verecek. Proje yürütücüsü Prof. Dr. Hüseyin Başal, bir çeşidin ıslahının 10 - 12 yıl sürdüğünü ifade edip yeni bir çeşit için uzun süre çalışma yapmak gerektiğini vurgulayarak proje hakkında bilgiler verdi. Prof. Dr. Başal, Türkiye’nin Akdeniz iklim kuşağında yer aldığını ve küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkelerden biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Başal, küresel ısınma sonucu, gelecekte 1 - 5 derece sıcaklık artışının olacağının öngörüldüğünü belirterek ülkemizin toplam pamuk üretiminin yüzde70 - 80 üretimini gerçekleştiren Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin bu sıcaklık artışından etkileneceğini dile getirdi. Başal, 2008 yılında başladıkları projenin sonuna yaklaştıklarını dile getirerek, “Gelecekteki pamuk üretimimizi garanti altına almak için kuraklığa tolerant pamuk çeşidi ıslahı zorunlu oldu. Bu ıslah projesiyle su kısıtlamasının olduğu koşullarda en yüksek verim ve lif kalitesini sağlayan yeni bir çeşit geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu çalışmanın diğer çalışmalardan en önemli farkı, bu çalışmada kullanılan ebeveynlerin farklı ülkelerden olması ve daha önceki çalışmalarda kuraklığa tolerant ebeveynler olmasıdır. Kuraklığa tolerant pamuk çeşidimiz önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde çiftçilerimizin hizmetine girecektir” diye konuştu.
Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hüseyin Başal’ın yürüttüğü “Kuraklığa Tolerant Pamuk Islahı” projesi 2-3 yıl içerisinde tamamlanarak çiftçilerin hizmetine sunulacak.

AYDIN- ADÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) ve Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Kurumu (TUBİTAK) tarafından desteklenen proje önümüzdeki yıllarda meyvelerini verecek. Proje yürütücüsü Prof. Dr. Hüseyin Başal, bir çeşidin ıslahının 10 - 12 yıl sürdüğünü ifade edip yeni bir çeşit için uzun süre çalışma yapmak gerektiğini vurgulayarak proje hakkında bilgiler verdi.

Prof. Dr. Başal, Türkiye’nin Akdeniz iklim kuşağında yer aldığını ve küresel iklim değişikliğinden en fazla etkilenecek ülkelerden biri olduğunu söyledi. Prof. Dr. Başal, küresel ısınma sonucu, gelecekte 1 - 5 derece sıcaklık artışının olacağının öngörüldüğünü belirterek ülkemizin toplam pamuk üretiminin yüzde70 - 80 üretimini gerçekleştiren Ege ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerinin bu sıcaklık artışından etkileneceğini dile getirdi.

Başal, 2008 yılında başladıkları projenin sonuna yaklaştıklarını dile getirerek, “Gelecekteki pamuk üretimimizi garanti altına almak için kuraklığa tolerant pamuk çeşidi ıslahı zorunlu oldu. Bu ıslah projesiyle su kısıtlamasının olduğu koşullarda en yüksek verim ve lif kalitesini sağlayan yeni bir çeşit geliştirmeyi hedefliyoruz. Bu çalışmanın diğer çalışmalardan en önemli farkı, bu çalışmada kullanılan ebeveynlerin farklı ülkelerden olması ve daha önceki çalışmalarda kuraklığa tolerant ebeveynler olmasıdır. Kuraklığa tolerant pamuk çeşidimiz önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde çiftçilerimizin hizmetine girecektir” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.