Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Kuraklığa dayanıklı pamuk geliştirildi

EKONOMİ (YUG) - Haber Merkezi | 02.02.2021 - 01:56, Güncelleme: 21.02.2021 - 13:17 2928+ kez okundu.
 

Kuraklığa dayanıklı pamuk geliştirildi

Ziraat Fakültesi Desteği ile Kuraklığa Dayanıklı Pamuk Tohumu Geliştirildi

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesinin, TÜBİTAK desteği ile bazı kamu kurumları ve özel bir firma iş birliğiyle ile geliştirdiği kuraklığa dayanıklı pamuk tohumları, toprakla buluşmayı bekliyor. ADÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Başal, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Doğanlar, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Volkan Sezener ve özel bir tohum firması tarafından uzun süre yapılan çalışmalar sonunda, suya daha az ihtiyaç duyulan “Sahra” ve “Solmaz” adlı iki pamuk tohum çeşidi geliştirildi. İlgili özel firma, Tarım ve Orman Bakanlığından üretim izni aldı. İki çeşidin verim ve lif kalitesi olarak farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Hüseyin Başal, "Klasik ve modern ıslahı birlikte kullanarak bu çeşitleri geliştirdik. Verimi belirleyen en önemli kriter sudur. Kuraklık yıllarında sulama suyunda kısıtlama yapmak zorundaysanız bu çeşitteki verim kaybı diğer çeşitlere göre daha düşük olacaktır. Bundan sonra yeni bir çeşit geliştirileceği zaman bu çeşitler güvenli gen kaynağı olarak kullanılacak. Yani melezlemede ana ve baba çeşit olarak da kullanılacak. İki çeşidin özellikleri farklı, alternatif sunmak istedik. Verimleri ve lif kaliteleri arasında farklar var. Üreticiyi sadece tek çeşide maruz bırakmak yerine istediğini tercih etsin istedik" dedi. Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, bu çalışmanın, diğer kamu kurumları ve özel sektör arasında yapılan iş birliğinin güzel bir ürünü olduğunu ve bu tür çalışmaların Ziraat Fakültesinde daha da artacağını belirterek bu çalışmada emeği olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.
Ziraat Fakültesi Desteği ile Kuraklığa Dayanıklı Pamuk Tohumu Geliştirildi

Aydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesinin, TÜBİTAK desteği ile bazı kamu kurumları ve özel bir firma iş birliğiyle ile geliştirdiği kuraklığa dayanıklı pamuk tohumları, toprakla buluşmayı bekliyor.

ADÜ Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Başal, İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü Moleküler Biyoloji ve Genetik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sami Doğanlar, Nazilli Pamuk Araştırma Enstitüsü’nden Dr. Volkan Sezener ve özel bir tohum firması tarafından uzun süre yapılan çalışmalar sonunda, suya daha az ihtiyaç duyulan “Sahra” ve “Solmaz” adlı iki pamuk tohum çeşidi geliştirildi. İlgili özel firma, Tarım ve Orman Bakanlığından üretim izni aldı.

İki çeşidin verim ve lif kalitesi olarak farklı olduğunu belirten Prof. Dr. Hüseyin Başal, "Klasik ve modern ıslahı birlikte kullanarak bu çeşitleri geliştirdik. Verimi belirleyen en önemli kriter sudur. Kuraklık yıllarında sulama suyunda kısıtlama yapmak zorundaysanız bu çeşitteki verim kaybı diğer çeşitlere göre daha düşük olacaktır. Bundan sonra yeni bir çeşit geliştirileceği zaman bu çeşitler güvenli gen kaynağı olarak kullanılacak. Yani melezlemede ana ve baba çeşit olarak da kullanılacak. İki çeşidin özellikleri farklı, alternatif sunmak istedik. Verimleri ve lif kaliteleri arasında farklar var. Üreticiyi sadece tek çeşide maruz bırakmak yerine istediğini tercih etsin istedik" dedi.

Ziraat Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu, bu çalışmanın, diğer kamu kurumları ve özel sektör arasında yapılan iş birliğinin güzel bir ürünü olduğunu ve bu tür çalışmaların Ziraat Fakültesinde daha da artacağını belirterek bu çalışmada emeği olan tüm kurum ve kuruluşlara teşekkür etti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.