Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Deve ürünlerinde Türkiye'de bir ilk yaşandı

22.11.2020 - 18:30, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2738+ kez okundu.
 

Deve ürünlerinde Türkiye'de bir ilk yaşandı

Aydın’ın İncirliova ilçesinde devecilikle de uğraşan Belediye Başkanı Aytekin Kaya, Avrupa Komisyonu PRİMA programı tarafından desteklenen projeyle Türkiye’de ilk kez yüzde yüz deve sütünden; peynir, peynir altı suyu, yoğurt, kefir ve ayran yaptıklarını açıkladı.

İNCİRİOVA - İncirliova’nın Karabağ Mahallesi’ndeki Kaya Kardeşler Deve Çiftliği’nde Avrupa Komisyonu PRİMA programı tarafından desteklenen ‘Akdeniz havzasında deve sütü üretimi, işlenmesi ve tüketimini arttırma' projesinin ürün (pastörize deve sütü, deve yoğurdu, deve ayranı, deve kefiri, deve peyniri ve deve peynir altı suyu) tanıtım toplantısı düzenlendi. “ÇOCUKLARIMA AYIRMADIĞIM VAKTİMİ DEVELERE AYIRDIM” Projenin deveciliğin başkenti olarak kabul edilen İncirliova için çok önemli olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Aytekin Kaya: “Deve sütü ile çıktığımız yolda İncirliova’yı ve Aydın’ı dünyaya tanıttık. Hocalarımızla beraber ilk defa İncirliova’da deve peynirini, sütünü, kefirini, yoğurdunu üniversite ile birlikte buraya kadar getirdik. Bu çalışmadan sonra deve ürünlerini Türkiye’ye, dünyaya göndereceğiz. 45 yıldır bu işin içindeyiz. Bu işe gönül verdim. Çocuklarıma ayırmadığım vaktimi develere ayırdım. Ama sonunda güzel bir şey başardık. Devecilik kültürü ve deveciliğin yaşatılması aynı zamanda deveciliğin ekonomik olarak yeni sektörlerin içerisinde yerini alması anlamında önemli bir başarıyı elde ettiğimiz bugün İncirliova’mız için de gururlu ve önemli bir gün oldu. Çünkü İncirliova’mız deveciliğin ve deve güreşlerinin başkenti. Ürettiğimiz bu ürünler Türkiye’de ilk defa İncirliova’mızda, Aydın’ımızda üretilmiş oldu. İlçemizin ve şehrimizin gelişmesi adına önemli bir gelişme. Hayata geçirdiğimiz bu projeyle tüm dünya İncirliova’nın, Aydın’ın adını duymuş oluyor. İncirliovalı bir vatandaş olarak gururluyum, İncirliova Belediye Başkanı olarak gururluyum. Ancak bu başarı sadece Aytekin Kaya’nın değil, İncirliova’nındır, deveciliğe gönül veren, deveciliğe emek veren tüm devecilerindir” ifadelerini kullandı. “YOĞUN İLGİ VAR” Deve sütü ve ürünlerine dünya genelinde ilginin olduğunu kaydeden Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atakan Koç sözlerini şöyle sürdürdü: İnsan sağlığına olumlu etkilerinden dolayı deve sütü ve ürünlerine dünya genelinde yoğun bir ilgi olduğunu söyledi. Avrupa Birliği ülkelerinde son yıllarda deve sütü üretimine ve işlenmesine yönelik ciddi girişimler olduğuna dikkat çeken Koç, ilgi gören deve sütü ürünlerinin piyasaya sürülmek istendiğini dile getirdi. Devenin sütünü, diğer hayvanların sütleri gibi yoğurda, peynire ve benzeri ürünlere dönüştürmenin kolay olmadığını kaydeden Koç, "Biz bu ürünlerin laboratuvar koşullarında üretim süreçlerini tamamladık. Bundan sonraki aşama ürünlerin piyasaya sunulması. Bu, belli bir marka adı altında olabilir. Devenin sütünün yanı sıra diğer ürünlerini de marketlerde bulma, alma, tüketme şansımız olacak. Türkiye’nin her tarafından vatandaşlarımız deve sütü ve ürünlerinden faydalanma imkanı bulacak" şeklinde konuştu. "SAĞLIK AÇISINDAN FAYDASI ÇOK" Deve ile inek sütü arasında çok yüksek fiyat farkı olduğunu ifade eden ADÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Selda Bulca ise, “Deve sütünün litresi, yaklaşık 100 lira. Bunu herkes alıp evinde yoğurt, ayran üretmek için kullanamayacak. Çünkü inek sütü ile karşılaştırdığımızda aralarında çok yüksek fiyat farkı olduğunu göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Ama sağlık açısından faydası çok. Antikanserojen, antitümör, antitüberküloz, antidiyabet, otistik çocuklarda yatıştırıcı etkisi var. Bunlar bilimler çalışmalarla kanıtlanmıştır" dedi.
Aydın’ın İncirliova ilçesinde devecilikle de uğraşan Belediye Başkanı Aytekin Kaya, Avrupa Komisyonu PRİMA programı tarafından desteklenen projeyle Türkiye’de ilk kez yüzde yüz deve sütünden; peynir, peynir altı suyu, yoğurt, kefir ve ayran yaptıklarını açıkladı.

İNCİRİOVA - İncirliova’nın Karabağ Mahallesi’ndeki Kaya Kardeşler Deve Çiftliği’nde Avrupa Komisyonu PRİMA programı tarafından desteklenen ‘Akdeniz havzasında deve sütü üretimi, işlenmesi ve tüketimini arttırma' projesinin ürün (pastörize deve sütü, deve yoğurdu, deve ayranı, deve kefiri, deve peyniri ve deve peynir altı suyu) tanıtım toplantısı düzenlendi.

“ÇOCUKLARIMA AYIRMADIĞIM VAKTİMİ DEVELERE AYIRDIM”

Projenin deveciliğin başkenti olarak kabul edilen İncirliova için çok önemli olduğunu vurgulayan Belediye Başkanı Aytekin Kaya: “Deve sütü ile çıktığımız yolda İncirliova’yı ve Aydın’ı dünyaya tanıttık. Hocalarımızla beraber ilk defa İncirliova’da deve peynirini, sütünü, kefirini, yoğurdunu üniversite ile birlikte buraya kadar getirdik. Bu çalışmadan sonra deve ürünlerini Türkiye’ye, dünyaya göndereceğiz. 45 yıldır bu işin içindeyiz. Bu işe gönül verdim. Çocuklarıma ayırmadığım vaktimi develere ayırdım. Ama sonunda güzel bir şey başardık. Devecilik kültürü ve deveciliğin yaşatılması aynı zamanda deveciliğin ekonomik olarak yeni sektörlerin içerisinde yerini alması anlamında önemli bir başarıyı elde ettiğimiz bugün İncirliova’mız için de gururlu ve önemli bir gün oldu. Çünkü İncirliova’mız deveciliğin ve deve güreşlerinin başkenti. Ürettiğimiz bu ürünler Türkiye’de ilk defa İncirliova’mızda, Aydın’ımızda üretilmiş oldu. İlçemizin ve şehrimizin gelişmesi adına önemli bir gelişme. Hayata geçirdiğimiz bu projeyle tüm dünya İncirliova’nın, Aydın’ın adını duymuş oluyor. İncirliovalı bir vatandaş olarak gururluyum, İncirliova Belediye Başkanı olarak gururluyum. Ancak bu başarı sadece Aytekin Kaya’nın değil, İncirliova’nındır, deveciliğe gönül veren, deveciliğe emek veren tüm devecilerindir” ifadelerini kullandı.

“YOĞUN İLGİ VAR”

Deve sütü ve ürünlerine dünya genelinde ilginin olduğunu kaydeden Adnan Menderes Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atakan Koç sözlerini şöyle sürdürdü: İnsan sağlığına olumlu etkilerinden dolayı deve sütü ve ürünlerine dünya genelinde yoğun bir ilgi olduğunu söyledi. Avrupa Birliği ülkelerinde son yıllarda deve sütü üretimine ve işlenmesine yönelik ciddi girişimler olduğuna dikkat çeken Koç, ilgi gören deve sütü ürünlerinin piyasaya sürülmek istendiğini dile getirdi. Devenin sütünü, diğer hayvanların sütleri gibi yoğurda, peynire ve benzeri ürünlere dönüştürmenin kolay olmadığını kaydeden Koç, "Biz bu ürünlerin laboratuvar koşullarında üretim süreçlerini tamamladık. Bundan sonraki aşama ürünlerin piyasaya sunulması. Bu, belli bir marka adı altında olabilir. Devenin sütünün yanı sıra diğer ürünlerini de marketlerde bulma, alma, tüketme şansımız olacak. Türkiye’nin her tarafından vatandaşlarımız deve sütü ve ürünlerinden faydalanma imkanı bulacak" şeklinde konuştu.

"SAĞLIK AÇISINDAN FAYDASI ÇOK"

Deve ile inek sütü arasında çok yüksek fiyat farkı olduğunu ifade eden ADÜ Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Selda Bulca ise, “Deve sütünün litresi, yaklaşık 100 lira. Bunu herkes alıp evinde yoğurt, ayran üretmek için kullanamayacak. Çünkü inek sütü ile karşılaştırdığımızda aralarında çok yüksek fiyat farkı olduğunu göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Ama sağlık açısından faydası çok. Antikanserojen, antitümör, antitüberküloz, antidiyabet, otistik çocuklarda yatıştırıcı etkisi var. Bunlar bilimler çalışmalarla kanıtlanmıştır" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.