Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

CHP’li Bülbül, ormanları savundu

SİYASET 29.05.2019 - 12:42, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3587+ kez okundu.
 

CHP’li Bülbül, ormanları savundu

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nün, Nazilli’de yapılması planlanan Aşağıyakacık Hayvan İçme Suyu Göleti için Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne kalker ocağı açma izni başvurusunda bulunmasını TBMM gündemine taşıdı.

AYDIN- Milletvekili Süleyman Bülbül, TBMM Başkanlığı’na Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, ormanlık alanların her geçen gün yangınlar, imar değişikliği, enerji santralleri ve maden ocakları projeleri, amaç dışı kullanım gibi nedenlerle yok olmakta olduğunu vurguladı. Bülbül, son verilere göre Türkiye’de 2017 yılında 33 bin 900 hektar orman alanının yok olduğunu, nefes almanın tek kaynağı olan ormanlık alanların yanlış politikalar ve ihmaller nedeniyle yok olmasının geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurduğunu da vurgulayarak, şunları söyledi: “Tüm bunlar bilinirken, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü Nazilli’de yapılması planlanan Aşağıyakacık Hayvan İçme Suyu Göleti için Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne kalker ocağı açma izni başvurusunda bulunmuştur. Eğer izin alınırsa, projeye göre, Çaldağı Mevkii’nde bulunan ruhsatlı maden ocağı sahasında kalker üretimine başlanacak ve buradan çıkarılacak hammadde gölet yapımında kullanılacaktır. Bunun için, ormanlık ve ziraat alanı olan ve karaçam ile kızılçam ağaçlarının bulunduğu alandan en az bin 632 ağaç kesilecektir. Bitkisel toprak alanlarının üst örtü toprağı da sıyırılacaktır. Bir yandan Jeotermal Enerji Santralleri’nin verdiği büyük sağlık ve doğa hasarı ile mücadele eden, tarım kentinden adeta Jeotermal kentine dönen Aydın’da, bu proje ile birlikte başka bir ekolojik hasar oluşacağı aşikardır.” CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a aşağıdaki soruları yöneltti: “1-Bu proje, ÇED kapsamında mıdır? Kapsam dahilinde ise, ÇED raporu alınmış mıdır? ÇED raporu alınmadıysa oluşabilecek zararlar konusunda nasıl bir çalışma yapılmıştır? Çalışmanın sonucu ne olmuştur? 2-Üretim maliyetini düşürmek amacıyla patlatma ve delme faaliyeti yapılması planlanmaktadır. Patlatma ve delme işleminin titreşim (yer sarsıntısı), hava şoku (gürültü), kaya fırlaması, toz ve kirletici gazlar gibi çevresel sorunlara sebep olduğu bilinmektedir. Bu çevresel etkiler, bölgede korku ve endişe yaratırken, halk sağlığını da ciddi anlamda tehdit etmektedir. Ocağın yapılacağı yerin yerleşim yerine 2,5 km uzaklıkta olduğu düşünüldüğünde, bu patlatma faaliyetinin halk sağlığına vereceği zararlar araştırılmış mıdır? 3-Her ne kadar projede bölgeye yakın yaşayan vatandaşların ve bu konuda çalışma yapan STK ve uzmanların olumsuz görüşleri dikkate alacak ve buna rağmen projeyi yine de hayata geçirecek misiniz? 4-Kesilecek başta kızılçam ve karaçam ağaçları olmak üzere bölgedeki ekosisteme verilecek zararın sonuçları konusunda bir çalışma yapılmış mıdır? 5-Yer seçimi yapılırken hangi kriterler göz önüne alınmıştır? Tarım ve ormanlık alanı içinde ve yerleşim yerlerine yakın bir proje için bu etkileri bertaraf edecek alternatif bir yer düşünülmüş müdür?”
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü’nün, Nazilli’de yapılması planlanan Aşağıyakacık Hayvan İçme Suyu Göleti için Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne kalker ocağı açma izni başvurusunda bulunmasını TBMM gündemine taşıdı.

AYDIN- Milletvekili Süleyman Bülbül, TBMM Başkanlığı’na Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinde, ormanlık alanların her geçen gün yangınlar, imar değişikliği, enerji santralleri ve maden ocakları projeleri, amaç dışı kullanım gibi nedenlerle yok olmakta olduğunu vurguladı. Bülbül, son verilere göre Türkiye’de 2017 yılında 33 bin 900 hektar orman alanının yok olduğunu, nefes almanın tek kaynağı olan ormanlık alanların yanlış politikalar ve ihmaller nedeniyle yok olmasının geri dönüşü olmayan sonuçlar doğurduğunu da vurgulayarak, şunları söyledi:

“Tüm bunlar bilinirken, DSİ 21. Bölge Müdürlüğü Nazilli’de yapılması planlanan Aşağıyakacık Hayvan İçme Suyu Göleti için Aydın Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’ne kalker ocağı açma izni başvurusunda bulunmuştur. Eğer izin alınırsa, projeye göre, Çaldağı Mevkii’nde bulunan ruhsatlı maden ocağı sahasında kalker üretimine başlanacak ve buradan çıkarılacak hammadde gölet yapımında kullanılacaktır. Bunun için, ormanlık ve ziraat alanı olan ve karaçam ile kızılçam ağaçlarının bulunduğu alandan en az bin 632 ağaç kesilecektir. Bitkisel toprak alanlarının üst örtü toprağı da sıyırılacaktır.

Bir yandan Jeotermal Enerji Santralleri’nin verdiği büyük sağlık ve doğa hasarı ile mücadele eden, tarım kentinden adeta Jeotermal kentine dönen Aydın’da, bu proje ile birlikte başka bir ekolojik hasar oluşacağı aşikardır.”

CHP Aydın Milletvekili Süleyman Bülbül, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’a aşağıdaki soruları yöneltti:

“1-Bu proje, ÇED kapsamında mıdır? Kapsam dahilinde ise, ÇED raporu alınmış mıdır? ÇED raporu alınmadıysa oluşabilecek zararlar konusunda nasıl bir çalışma yapılmıştır? Çalışmanın sonucu ne olmuştur?

2-Üretim maliyetini düşürmek amacıyla patlatma ve delme faaliyeti yapılması planlanmaktadır. Patlatma ve delme işleminin titreşim (yer sarsıntısı), hava şoku (gürültü), kaya fırlaması, toz ve kirletici gazlar gibi çevresel sorunlara sebep olduğu bilinmektedir. Bu çevresel etkiler, bölgede korku ve endişe yaratırken, halk sağlığını da ciddi anlamda tehdit etmektedir. Ocağın yapılacağı yerin yerleşim yerine 2,5 km uzaklıkta olduğu düşünüldüğünde, bu patlatma faaliyetinin halk sağlığına vereceği zararlar araştırılmış mıdır?

3-Her ne kadar projede bölgeye yakın yaşayan vatandaşların ve bu konuda çalışma yapan STK ve uzmanların olumsuz görüşleri dikkate alacak ve buna rağmen projeyi yine de hayata geçirecek misiniz?

4-Kesilecek başta kızılçam ve karaçam ağaçları olmak üzere bölgedeki ekosisteme verilecek zararın sonuçları konusunda bir çalışma yapılmış mıdır?

5-Yer seçimi yapılırken hangi kriterler göz önüne alınmıştır? Tarım ve ormanlık alanı içinde ve yerleşim yerlerine yakın bir proje için bu etkileri bertaraf edecek alternatif bir yer düşünülmüş müdür?”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.