Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Çapa yevmiyesi 150 liraya yükseldi

GENEL 05.04.2019 - 12:13, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 4202+ kez okundu.
 

Çapa yevmiyesi 150 liraya yükseldi

Gelişen teknoloji ile birçok işin makineler tarafından yapılması ile cazibesini kaybeden çapacılık mesleği, dağlık arazilerdeki ürünlerin para etmesi ile yeniden gözde meslek oldu.

AYDIN - Eskiden işi olmayan herkesin işi olan çapacılık mesleğini icra eden kişi sayısı azalınca, çapacıların aylığı asgari ücretin iki katına çıkarıldı. Günlüğü 150 liraya çalışan çapacılar, fiyatlardan memnun olduklarını belirttiler. Zorunlu eğitimin 8 yıla yükseltilmesinin ardından, sanayide olduğu kadar kırsal köylerde de en büyük sıkıntı bazı meslekleri icra edecek yeni neslin yetişmemesi oldu. 10-15 yıl öncesine kadar köyde yaşayan herkesin başarı ile yaptığı çapalama işini yeni neslin masa başında iş özentisi nedeniyle yapacak genç kalmadı. Bir zamanlar en düşük ücreti alan iş kolu arasında yer alan çapacılık mesleğini yapanlar günümüzde 2 asgari ücrete eşdeğer ücretle çalışmaya başladı. Tarım işinde çalışmak isteyene yılın her mevsimi iş olduğunu belirten Karpuzlu Tekeler Mahallesi sakinlerinden Namık Deveci, “Eskiden okula gitmeyen ya da gidemeyen herkesin asıl işi çapacılık olurdu. Şimdi herkes okuyor. Çapacılık yapacak genç kalmadı. Bu nedenle yevmiyeler de yükseldi. Havalar kurak gitmediği ve toprağın tavı yerinde olduğu sürece çapacılık çok zor değil. Ancak toprak kuruduğunda ve aşırı sıcaklar bastırdığında iş zorlaşıyor. Alışık olan da bir şekilde yapıyor. İşimizden memnunuz ama, sosyal güvence ve sigorta konusunda devletin bizim gibi çapacıları da gözetmesini bekliyoruz” dedi.
Gelişen teknoloji ile birçok işin makineler tarafından yapılması ile cazibesini kaybeden çapacılık mesleği, dağlık arazilerdeki ürünlerin para etmesi ile yeniden gözde meslek oldu.

AYDIN - Eskiden işi olmayan herkesin işi olan çapacılık mesleğini icra eden kişi sayısı azalınca, çapacıların aylığı asgari ücretin iki katına çıkarıldı. Günlüğü 150 liraya çalışan çapacılar, fiyatlardan memnun olduklarını belirttiler.

Zorunlu eğitimin 8 yıla yükseltilmesinin ardından, sanayide olduğu kadar kırsal köylerde de en büyük sıkıntı bazı meslekleri icra edecek yeni neslin yetişmemesi oldu. 10-15 yıl öncesine kadar köyde yaşayan herkesin başarı ile yaptığı çapalama işini yeni neslin masa başında iş özentisi nedeniyle yapacak genç kalmadı. Bir zamanlar en düşük ücreti alan iş kolu arasında yer alan çapacılık mesleğini yapanlar günümüzde 2 asgari ücrete eşdeğer ücretle çalışmaya başladı.

Tarım işinde çalışmak isteyene yılın her mevsimi iş olduğunu belirten Karpuzlu Tekeler Mahallesi sakinlerinden Namık Deveci, “Eskiden okula gitmeyen ya da gidemeyen herkesin asıl işi çapacılık olurdu. Şimdi herkes okuyor. Çapacılık yapacak genç kalmadı. Bu nedenle yevmiyeler de yükseldi. Havalar kurak gitmediği ve toprağın tavı yerinde olduğu sürece çapacılık çok zor değil. Ancak toprak kuruduğunda ve aşırı sıcaklar bastırdığında iş zorlaşıyor. Alışık olan da bir şekilde yapıyor. İşimizden memnunuz ama, sosyal güvence ve sigorta konusunda devletin bizim gibi çapacıları da gözetmesini bekliyoruz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.