Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

ATB: Türk Zeytinyağı'na kota makul olsun

EKONOMİ 19.06.2018 - 17:57, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3534+ kez okundu.
 

ATB: Türk Zeytinyağı'na kota makul olsun

Aydın Valiliği ev sahipliğinde AB ve Dış Dış İlişkiler Ofisi olarak düzenlenen Aydın’da 40 kuruma ait 78 projenin sergilendiği programa Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Heyet Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger, kurum temsilcileri katıldı.

AYDIN- Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A. Bahri Erdel ve Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur’un hazır bulunduğu programda, Aydın Ticaret Borsası’nın standında, KOSGEB tarafından desteklenen Tematik Proje kapsamında Aydın İli Zeytinyağı Pazar Payının Arttırılması, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenmeye uygun görülen "Degüstatör Eğitmenliği ve Degüstatörlük" projesi ve Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye hak kazanan, Aydın Ticaret Borsası’nın ortak olduğu “Pazarlama, Uluslararasılaşma ve Kalkınma” (M.I.N.D) projesi hakkında katılımcılara bilgiler aktarıldı. “AYDIN ZEYTİNYAĞI” TATTIRILDI AB Türkiye Delegasyonu Heyet Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger’e Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Council / IOC) tarafından akredite olan, Aydın Ticaret Borsası Tadım Paneli uzmanı Celil Oruç tarafından zeytinyağı tadımı yaptırılarak, kaliteli zeytinyağını nasıl ayırt edebileceği, kaliteli zeytinyağında olması ve olmaması gereken özellikler hakkında bilgiler verildi. ÇONDUR, TALEPLERİNİ İLETTİ Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, AB Türkiye Delegasyonu Heyet Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger’e, şunları söyledi: “AB tarafından ülkemize uygulanan politikalar ile ülkemiz zeytinyağı ihracatı olumsuz yönde etkilenmektedir. AB, özellikle ambalajlı zeytinyağında yüksek oranlarda vergi uygulamaktadır. Dünya zeytin ve zeytinyağı üreticisi ilk beş ülke içerisinde yer almamıza rağmen Türkiye Avrupa pazarına ancak katma değeri düşük ham zeytinyağını dökme olarak satarak girebiliyor. Bu zeytinyağını İtalya ve İspanya gibi Akdeniz`in diğer büyük zeytin üreticisi ülkeler, ülkelerindeki dahilde işleme rejimi teşvikleriyle satın alarak, Türk Zeytinyağı’nı ambalaja koyarak ABD, Kanada ve Japonya gibi büyük zeytinyağı ithalatçısı ülkelere Türk firmalarımızdan daha iyi fiyatlarla pazar buluyor. Ülkemiz büyük pazarlarda kotalar ve gümrük vergilerinden dolayı, yeterince Türkiye adına ürününü satamamaktadır. AB tarafında uygulanan vergi ve kotaların Türk Zeytinyağı adına daha makul bir düzeyde olması gerekmektedir.”
Aydın Valiliği ev sahipliğinde AB ve Dış Dış İlişkiler Ofisi olarak düzenlenen Aydın’da 40 kuruma ait 78 projenin sergilendiği programa Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Heyet Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger, kurum temsilcileri katıldı.

AYDIN- Aydın Ticaret Borsası Meclis Başkanı A. Bahri Erdel ve Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur’un hazır bulunduğu programda, Aydın Ticaret Borsası’nın standında, KOSGEB tarafından desteklenen Tematik Proje kapsamında Aydın İli Zeytinyağı Pazar Payının Arttırılması, Türkiye Ulusal Ajansı tarafından desteklenmeye uygun görülen "Degüstatör Eğitmenliği ve Degüstatörlük" projesi ve Avrupa Birliği tarafından desteklenmeye hak kazanan, Aydın Ticaret Borsası’nın ortak olduğu “Pazarlama, Uluslararasılaşma ve Kalkınma” (M.I.N.D) projesi hakkında katılımcılara bilgiler aktarıldı.

“AYDIN ZEYTİNYAĞI” TATTIRILDI

AB Türkiye Delegasyonu Heyet Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger’e Uluslararası Zeytin Konseyi (International Olive Council / IOC) tarafından akredite olan, Aydın Ticaret Borsası Tadım Paneli uzmanı Celil Oruç tarafından zeytinyağı tadımı yaptırılarak, kaliteli zeytinyağını nasıl ayırt edebileceği, kaliteli zeytinyağında olması ve olmaması gereken özellikler hakkında bilgiler verildi.

ÇONDUR, TALEPLERİNİ İLETTİ

Aydın Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Fevzi Çondur, AB Türkiye Delegasyonu Heyet Başkanı Büyükelçi Dr. Christian Berger’e, şunları söyledi:

“AB tarafından ülkemize uygulanan politikalar ile ülkemiz zeytinyağı ihracatı olumsuz yönde etkilenmektedir. AB, özellikle ambalajlı zeytinyağında yüksek oranlarda vergi uygulamaktadır. Dünya zeytin ve zeytinyağı üreticisi ilk beş ülke içerisinde yer almamıza rağmen Türkiye Avrupa pazarına ancak katma değeri düşük ham zeytinyağını dökme olarak satarak girebiliyor. Bu zeytinyağını İtalya ve İspanya gibi Akdeniz`in diğer büyük zeytin üreticisi ülkeler, ülkelerindeki dahilde işleme rejimi teşvikleriyle satın alarak, Türk Zeytinyağı’nı ambalaja koyarak ABD, Kanada ve Japonya gibi büyük zeytinyağı ithalatçısı ülkelere Türk firmalarımızdan daha iyi fiyatlarla pazar buluyor. Ülkemiz büyük pazarlarda kotalar ve gümrük vergilerinden dolayı, yeterince Türkiye adına ürününü satamamaktadır. AB tarafında uygulanan vergi ve kotaların Türk Zeytinyağı adına daha makul bir düzeyde olması gerekmektedir.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.