Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Çineli üreticiler Bursa’da bilgilendirildi

EKONOMİ 16.09.2017 - 13:30, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3737+ kez okundu.
 

Çineli üreticiler Bursa’da bilgilendirildi

Çine Ziraat Odası İbrahimkavağı Mahahllesi’nden kestane ve ceviz üretimi yapan meyve üreticileri için Bursa’nın Osmangazi İlçesindeki kapama meyve bahçelerini incelemek için bir gece konaklamalı teknik bir gezi düzenledi.

AYDIN- Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, bu gezinin düzenlenmesi için karar alan Çine Ziraat Odası Meclis Başkanı’na ve üyelerine teşekkür etti. Bursa'da önce Osmangazi ilçesinde bulunan Ziraat Odası Başkanı’nı ziyarette, Çine Ziraat Odası’nın faaliyetleri ve yetişen ürünler hakkında bilgiler verildi. Bir sonraki gün sabah Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail Altınkaya ve Yönetim Kurulu üyesi Cevat Esen, Çine heyetini misafirhaneden alarak, gezi yapılacak bahçelere götürdü. Önce Cevat Fidancılık’a ait ceviz fidan üretim tesisi gezildi. Tesiste dört çeşit fidan üretimi yapılmakta; bunlar Chadler, fernor, fernette, farguette. Daha sonra Cumalıkızık Tarımsal Kooperatifi Başkanı Mehmet Emin Yavuz ziyaret edildi. Başkan Yavuz’la kestane bahçesindeki fidan çeşitleri ve hastalıklar hakkında bilgiler alındı. Yeni çeşitlerin üretilerek denendiği bilgilerini verildi. Kestane fidanının nasıl aşılandığı uygulamalı olarak anlatıldı. Günde bir kişi 600 aşı yaptığı, aşılama yaparken çok dikkat edilmesi gerektiği, bilezik alınan yere ve aşı gözünün iç kısmına kesinlikle elin değmemesi gerektiği vurgulandı. Aşı bandını iyice sararak açık bir kısmın kalmaması çiğden etkilenmemesi gerektiği ve aşı bandının 15 gün kalması gerektiği konusunda önemli bilgiler verildi. Bahçe ziyaretinden sonra, kestane şekeri yapan bir işletmenin tesislerine gidildi. Burada kestanenin şekerleme yapılarak sanayileşmenin nasıl gelişmiş olduğu görüldü. Başkan Atıgan, böyle katma değeri yüksek Aydın’da üretilen bir ürünün Aydın’da da işlenerek şekerleme yapılması gerektiğini, hem üreticinin kazanacağını, hem de Aydın’a istihdam sağlayacağını vurguladı. Başkan Atıgan, “Bize yardımcı oldukları için Osmangazi Ziraat Odası Başkanı’na ve Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Beye teşekkür ederiz” dedi. Geziyi değerlendiren Başkan Atıgan, “Öncelikle üreticilere katkı sağlamak, kırsal kesimde kendi imkanlarıyla yapılan üretim ve hasadı diğer bölgelerde nasıl yapıldığını görüp oradaki pratik bilgileri öğrenerek, kırsal kesimdeki üreticilerimizin üretimini ve kalitesini arttırmayı amaçlıyoruz. Önümüzdeki günlerde mısır tohumunun diğer bölgelerdeki dikimi ve hasadıyla ilgili tarla günleri, hayvancılıkla ilgili yeni tesislerdeki gelişmeler hakkında üreticilerimiz bilgilendirilecektir” diye konuştu.
Çine Ziraat Odası İbrahimkavağı Mahahllesi’nden kestane ve ceviz üretimi yapan meyve üreticileri için Bursa’nın Osmangazi İlçesindeki kapama meyve bahçelerini incelemek için bir gece konaklamalı teknik bir gezi düzenledi.

AYDIN- Çine Ziraat Odası Başkanı Özkan Atıgan, bu gezinin düzenlenmesi için karar alan Çine Ziraat Odası Meclis Başkanı’na ve üyelerine teşekkür etti. Bursa'da önce Osmangazi ilçesinde bulunan Ziraat Odası Başkanı’nı ziyarette, Çine Ziraat Odası’nın faaliyetleri ve yetişen ürünler hakkında bilgiler verildi. Bir sonraki gün sabah Osmangazi Ziraat Odası Başkanı İsmail Altınkaya ve Yönetim Kurulu üyesi Cevat Esen, Çine heyetini misafirhaneden alarak, gezi yapılacak bahçelere götürdü. Önce Cevat Fidancılık’a ait ceviz fidan üretim tesisi gezildi. Tesiste dört çeşit fidan üretimi yapılmakta; bunlar Chadler, fernor, fernette, farguette. Daha sonra Cumalıkızık Tarımsal Kooperatifi Başkanı Mehmet Emin Yavuz ziyaret edildi. Başkan Yavuz’la kestane bahçesindeki fidan çeşitleri ve hastalıklar hakkında bilgiler alındı. Yeni çeşitlerin üretilerek denendiği bilgilerini verildi. Kestane fidanının nasıl aşılandığı uygulamalı olarak anlatıldı. Günde bir kişi 600 aşı yaptığı, aşılama yaparken çok dikkat edilmesi gerektiği, bilezik alınan yere ve aşı gözünün iç kısmına kesinlikle elin değmemesi gerektiği vurgulandı. Aşı bandını iyice sararak açık bir kısmın kalmaması çiğden etkilenmemesi gerektiği ve aşı bandının 15 gün kalması gerektiği konusunda önemli bilgiler verildi.

Bahçe ziyaretinden sonra, kestane şekeri yapan bir işletmenin tesislerine gidildi. Burada kestanenin şekerleme yapılarak sanayileşmenin nasıl gelişmiş olduğu görüldü. Başkan Atıgan, böyle katma değeri yüksek Aydın’da üretilen bir ürünün Aydın’da da işlenerek şekerleme yapılması gerektiğini, hem üreticinin kazanacağını, hem de Aydın’a istihdam sağlayacağını vurguladı. Başkan Atıgan, “Bize yardımcı oldukları için Osmangazi Ziraat Odası Başkanı’na ve Yönetim Kurulu Üyesi Cevat Beye teşekkür ederiz” dedi. Geziyi değerlendiren Başkan Atıgan, “Öncelikle üreticilere katkı sağlamak, kırsal kesimde kendi imkanlarıyla yapılan üretim ve hasadı diğer bölgelerde nasıl yapıldığını görüp oradaki pratik bilgileri öğrenerek, kırsal kesimdeki üreticilerimizin üretimini ve kalitesini arttırmayı amaçlıyoruz. Önümüzdeki günlerde mısır tohumunun diğer bölgelerdeki dikimi ve hasadıyla ilgili tarla günleri, hayvancılıkla ilgili yeni tesislerdeki gelişmeler hakkında üreticilerimiz bilgilendirilecektir” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.