Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Anadolu EXPO’nun gözü zirvede

EKONOMİ 03.11.2016 - 14:02, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2377+ kez okundu.
 

Anadolu EXPO’nun gözü zirvede

Anadolu EXPO açıldı. Et ve süt sektörü balayında buluştu. Sütte hedef kalite.

AYDIN- Efes Kongre Merkezi’nde kapılarını ziyaretçilere açan Anadolu EXPO 2. Canlı Hayvan Fuarı, gözünü zirveye dikti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok, Türkiye’nin artık kaliteli süt üretme dönemine girdiğini söyledi. Dünyada tarım ve hayvancılık fuarında Hannover’in başı çektiğine dikkat çeken Demirok, “Anadolu EXPO’da artık küresel anlamda böyle bir marka olmaya aday” diye konuştu. Türkiye'nin ilk ve tek canlı hayvan fuarı özelliğini taşıyan Anadolu EXPO 3. Canlı Hayvan Fuarı, dün Kuşadası Efes Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı. GL Platform Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarda, büyük ve küçükbaş hayvanlar ile sektördeki teknolojik son gelişmeler görücüye çıktı.  Geçen yıl 50 bin ziyaretçiyi ağırlayan ve sektörün hayvancılığın düğünü olarak nitelendirdiği fuar, bu yıl sektörün balayı olarak değerlendirildi. Açılışta konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok, Fuarın gördüğü ilgi nedeniyle “Bakanlık olarak mutluyuz.  Aydın’ı biliyoruz, Kuşadası’nı biliyoruz. Üstelik şunu da biliyoruz, Anadolu EXPO yalnızca 3 yılda bu seviyeye geldi ve içeriği her yıl ivmeli şekilde arttı.  Bu zihniyetle giderse ilerleyen yıllarda Anadolu EXPO, sektörün zirvesindeki Hannover Fuarı gibi bir marka olacaktır. Beklentilerimiz bu yönde” dedi. HEDEF KALİTELİ SÜT Hayvancılık ve süt sektöründe bakanlığın bir “istişare” ortamı yarattığını, tüm temsilcilerle her an ve her durumda görüşmelerin yapılabildiği bir ortamda çalışıldığını ifade eden Demirok, “Türkiye 12 yıl önce 12 milyon ton süt üretimi yapıyordu, bugün ise 18,6 milyon ton süt üretiyoruz. Ancak artık miktar olayı bitti.  Sütün miktarıyla ilgimiz bundan sonra kalmadı.   Dünyanın süt politikası süt üretmek değil kaliteli süt üretmek” diye konuştu.  Küresel kayıtlarda Türkiye’nin 18.5 milyon ton süt üretiminin 16.8 milyon ton olarak görüldüğünü ifade eden Demirok,  “Artık bizim kaliteli süt üretmemiz gerekiyor” diye konuştu.  Dünyada 80 milyon ton civarında üretilen sığır etinin yalnızca yüzde 10’unun ticarete konu olduğunu ve bunun da son 10 yıldır değişmediğini ancak dünya nüfusunun aynı dönemde 1 milyar kişi artmasıyla, ete olan talebin de arttığını belirten Demirok, hayvancılık sektöründe de sütteki gibi benzer bir üretim modelini benimsediklerini söyledi. ETE ÇARE FUARDA ORTAYA ÇIKACAK Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin de Et ve Süt Kurumu’nun süte olan müdahalesinin “Genişletilerek” devam etmesi gerektiğine dikkat çekti. Keskin, “Sütün hak ettiği değeri almasını kutsal bir görev olarak kabul ediyoruz. 308 bin üyemizle sütün daha kaliteli üretimi için üzerimize düşen ne varsa hepsini yerine getireceğiz” dedi. Aydın Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgen ise Altan Bilgen de 3 yıldır gerçekleştirdikleri melezlemenin Türkiye’nin et sorununu çözeceğini belirterek bunun örneğini de fuar süresince gerçekleştirecekleri etkinliklerde gözler önüne süreceklerini söyledi. Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri (HAYKOOP) Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk,cAydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı da “Yenileşim” temasıyla düzenlenen süt zirvesiyle fuarın sektördeki yenilikleri görme açısından önemli bir fırsat sunacağını aynı zamanda çözüm önerilerinin bakanlıklara sunulmasında aracı olacağını belirtti. Fuarın onur konuğu olan Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer bölgenin en büyük hayvan üreticisi konumunda olduklarını belirterek “Çine üreticisi yeniliklerinin takipçisidir” dedi. TURİZME DESTEK Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy da fuarın her yıl bir adım daha ileriye gittiğini belirtirken Aydın Vali Yardımcısı Kadir Serter Otcu da fuarın üreticiye ciddi yararlar sağlayacağını belirti. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı da geçen yıl 43 bin 800 ziyaretçiyi ağırlayan fuarın turizme olan katkısına dikkat çekti. Kayalı, “Tarım ve hayvancılıkta Türkiye’nin kendine yeter durumda olması hatta ihraç eder pozisyona gelmesi için bu fuarın önemi çok büyük” dedi. Geçen yıl fuarda alınan bazı kararların bakanlık tarafında da değerlendirildiğini ve sektörün önünü açacak önlemlerin alındığını bu yönüyle de fuarın referans hale geldiğini ifade eden Kayalı, “Kuşadası çözümün de adresi olmuştur” dedi. Katkıları nedeniyle katılımcılara plaket veren GL Platform Genel Müdürü Gül Ceylan ise fuarda tarım ve hayvancılık teknolojileri sektörünün en iyi firmalarının bir araya geldiğine dikkat çekerek, “Sektörün sesi olmak yetmiyor, biz aynı zamanda da sektörün başarıları ve karşılaştıkları engellerin aşılmasında da tüm taraflara yine sektörün tüm kesiminin katılımıyla yol haritalarını sunmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu. ÜRETİCİLER ALICILARLA BULUŞACAK 45 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuara yurt içi ve yurtdışından gelen alıcılar gelerek ilk günden görüşmelere başladı.  Fuar kapsamında Cuma günü kadar 4. Ulusal Süt Zirvesi Süt Zirvesi ile süt sektöründeki yenilikler ele alınacak. EN GÜZELLERİ SEÇİLECEK Fuar renkli görüntülere de sahne olacak.  Bölgenin birbirinden nitelikli büyükbaş ve küçükbaş ırkları boy gösterecek. Açık artırma ise heyecanlı dakikalara neden olacak.
Anadolu EXPO açıldı. Et ve süt sektörü balayında buluştu. Sütte hedef kalite.

AYDIN- Efes Kongre Merkezi’nde kapılarını ziyaretçilere açan Anadolu EXPO 2. Canlı Hayvan Fuarı, gözünü zirveye dikti. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok, Türkiye’nin artık kaliteli süt üretme dönemine girdiğini söyledi. Dünyada tarım ve hayvancılık fuarında Hannover’in başı çektiğine dikkat çeken Demirok, “Anadolu EXPO’da artık küresel anlamda böyle bir marka olmaya aday” diye konuştu.

Türkiye'nin ilk ve tek canlı hayvan fuarı özelliğini taşıyan Anadolu EXPO 3. Canlı Hayvan Fuarı, dün Kuşadası Efes Kongre Merkezi’nde düzenlenen törenle açıldı. GL Platform Fuarcılık tarafından düzenlenen fuarda, büyük ve küçükbaş hayvanlar ile sektördeki teknolojik son gelişmeler görücüye çıktı.  Geçen yıl 50 bin ziyaretçiyi ağırlayan ve sektörün hayvancılığın düğünü olarak nitelendirdiği fuar, bu yıl sektörün balayı olarak değerlendirildi.

Açılışta konuşan Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Burhan Demirok, Fuarın gördüğü ilgi nedeniyle “Bakanlık olarak mutluyuz.  Aydın’ı biliyoruz, Kuşadası’nı biliyoruz. Üstelik şunu da biliyoruz, Anadolu EXPO yalnızca 3 yılda bu seviyeye geldi ve içeriği her yıl ivmeli şekilde arttı.  Bu zihniyetle giderse ilerleyen yıllarda Anadolu EXPO, sektörün zirvesindeki Hannover Fuarı gibi bir marka olacaktır. Beklentilerimiz bu yönde” dedi.

HEDEF KALİTELİ SÜT

Hayvancılık ve süt sektöründe bakanlığın bir “istişare” ortamı yarattığını, tüm temsilcilerle her an ve her durumda görüşmelerin yapılabildiği bir ortamda çalışıldığını ifade eden Demirok, “Türkiye 12 yıl önce 12 milyon ton süt üretimi yapıyordu, bugün ise 18,6 milyon ton süt üretiyoruz. Ancak artık miktar olayı bitti.  Sütün miktarıyla ilgimiz bundan sonra kalmadı.   Dünyanın süt politikası süt üretmek değil kaliteli süt üretmek” diye konuştu.  Küresel kayıtlarda Türkiye’nin 18.5 milyon ton süt üretiminin 16.8 milyon ton olarak görüldüğünü ifade eden Demirok,  “Artık bizim kaliteli süt üretmemiz gerekiyor” diye konuştu.  Dünyada 80 milyon ton civarında üretilen sığır etinin yalnızca yüzde 10’unun ticarete konu olduğunu ve bunun da son 10 yıldır değişmediğini ancak dünya nüfusunun aynı dönemde 1 milyar kişi artmasıyla, ete olan talebin de arttığını belirten Demirok, hayvancılık sektöründe de sütteki gibi benzer bir üretim modelini benimsediklerini söyledi.

ETE ÇARE FUARDA ORTAYA ÇIKACAK

Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Başkanı Tevfik Keskin de Et ve Süt Kurumu’nun süte olan müdahalesinin “Genişletilerek” devam etmesi gerektiğine dikkat çekti. Keskin, “Sütün hak ettiği değeri almasını kutsal bir görev olarak kabul ediyoruz. 308 bin üyemizle sütün daha kaliteli üretimi için üzerimize düşen ne varsa hepsini yerine getireceğiz” dedi. Aydın Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgen ise Altan Bilgen de 3 yıldır gerçekleştirdikleri melezlemenin Türkiye’nin et sorununu çözeceğini belirterek bunun örneğini de fuar süresince gerçekleştirecekleri etkinliklerde gözler önüne süreceklerini söyledi.

Türkiye Hayvancılık Kooperatifleri (HAYKOOP) Merkez Birliği Genel Başkanı Ahmet Ertürk,cAydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Aydın Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Rıza Posacı da “Yenileşim” temasıyla düzenlenen süt zirvesiyle fuarın sektördeki yenilikleri görme açısından önemli bir fırsat sunacağını aynı zamanda çözüm önerilerinin bakanlıklara sunulmasında aracı olacağını belirtti. Fuarın onur konuğu olan Çine Belediye Başkanı Enver Salih Dinçer bölgenin en büyük hayvan üreticisi konumunda olduklarını belirterek “Çine üreticisi yeniliklerinin takipçisidir” dedi.

TURİZME DESTEK

Kuşadası Kaymakamı Muammer Aksoy da fuarın her yıl bir adım daha ileriye gittiğini belirtirken Aydın Vali Yardımcısı Kadir Serter Otcu da fuarın üreticiye ciddi yararlar sağlayacağını belirti. Kuşadası Belediye Başkanı Özer Kayalı da geçen yıl 43 bin 800 ziyaretçiyi ağırlayan fuarın turizme olan katkısına dikkat çekti. Kayalı, “Tarım ve hayvancılıkta Türkiye’nin kendine yeter durumda olması hatta ihraç eder pozisyona gelmesi için bu fuarın önemi çok büyük” dedi. Geçen yıl fuarda alınan bazı kararların bakanlık tarafında da değerlendirildiğini ve sektörün önünü açacak önlemlerin alındığını bu yönüyle de fuarın referans hale geldiğini ifade eden Kayalı, “Kuşadası çözümün de adresi olmuştur” dedi.

Katkıları nedeniyle katılımcılara plaket veren GL Platform Genel Müdürü Gül Ceylan ise fuarda tarım ve hayvancılık teknolojileri sektörünün en iyi firmalarının bir araya geldiğine dikkat çekerek, “Sektörün sesi olmak yetmiyor, biz aynı zamanda da sektörün başarıları ve karşılaştıkları engellerin aşılmasında da tüm taraflara yine sektörün tüm kesiminin katılımıyla yol haritalarını sunmanın gururunu yaşıyoruz” diye konuştu.

ÜRETİCİLER ALICILARLA BULUŞACAK

45 bin metrekarelik alanda düzenlenen fuara yurt içi ve yurtdışından gelen alıcılar gelerek ilk günden görüşmelere başladı.  Fuar kapsamında Cuma günü kadar 4. Ulusal Süt Zirvesi Süt Zirvesi ile süt sektöründeki yenilikler ele alınacak.

EN GÜZELLERİ SEÇİLECEK

Fuar renkli görüntülere de sahne olacak.  Bölgenin birbirinden nitelikli büyükbaş ve küçükbaş ırkları boy gösterecek. Açık artırma ise heyecanlı dakikalara neden olacak.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.