Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Çiçek Hastalığının Ardından Şap tehdidi başladı

02.01.2016 - 14:54, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3974+ kez okundu.
 

Çiçek Hastalığının Ardından Şap tehdidi başladı

Aydın’da aylardır çiçek hastalığı ile mücadele eden hayvanlar şimdi de şap hastalığına yakalandı.

Aydın’da aylardır çiçek hastalığı ile mücadele eden hayvanlar şimdi de şap hastalığına yakalandı. Sıcak dönemlerde görülen çiçek hastalığından havaların soğuması ile kurtulan yetiştiricilerin havaların soğuması ile birlikte şimdi de şap hastalığı ile uğraşmaya başladığı belirtildi.  Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri yaşanan şap salgını ile ilgili ‘yasak getirildiği’ gerekçesi ile açıklama yapmazken, Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, yasal olarak bildirilmesi zorunlu hastalıkların bizzat yetkililer tarafından açıklanmaması nedeniyle hastalıkların daha hızlı yayıldığını belirtti. “GÖRÜLEN VAKALAR NEDENİYLE AŞILAMA ÇALIŞMALARINA 2 AY ERKEN BAŞLANDI” Aydın ve çevresinde yaz boyunca çiçek hastalığı ile mücadele eden yetiştiricinin şimdi de şap hastalığı ile kara kara düşünmeye başladığını belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, “İl genelinde ve çevre illerde şap vakaları ile karşılaşıldığını duyuyoruz. Ancak oda olmamıza rağmen bize bu konuda gelen resmi bir bilgi yok. Şap hastalığına karşı önlem alınması için aşılama çalışmaları bu yıl 2 ay önce başladı. Belirlenen takvim çerçevesinde il genelindeki hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanacak” dedi. “GİZLENİRSE HASTALIK DAHA HIZLI YAYILIYOR” Bulaşıcı hastalıkların 5996 sayılı yasaya göre bizzat ilgili kurumlar tarafından ilgili kişi, kurum ve kuruluşların yanında kamuoyuna açıklanması gerektiğini ve bu şekilde tedbirlerin daha yoğun alındığını belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, “Maalesef yapılan yanlışlar nedeniyle hastalıkla mücadele edileceğine hastalığı bilmeden yayıyoruz. Bu nasıl oluyor. Eğer hastalığın görüldüğü yerler açıklanmazsa gerek celepler, gerek yemciler gerekse veteriner hekimler işletmeleri sürekli dolaşıyor. Bulaşıcı hastalık görülen bir işletmeye giriş ve çıkışlarda alınması gereken bazı tedbirler var. Her şey normalin olduğunu sanan bir kişi virüslü bir ortamdan sağlıklı bir işletmeye gidebiliyor. Bu da hastalığın yayılmasına neden oluyor. Bu nedenle gerek celeplerin gerekse yemcilerin gerekse meslektaşlarımızın bu günlerde hijyen kurallarına daha faza dikkat etmelerini öneriyoruz” dedi.
Aydın’da aylardır çiçek hastalığı ile mücadele eden hayvanlar şimdi de şap hastalığına yakalandı.

Aydın’da aylardır çiçek hastalığı ile mücadele eden hayvanlar şimdi de şap hastalığına yakalandı. Sıcak dönemlerde görülen çiçek hastalığından havaların soğuması ile kurtulan yetiştiricilerin havaların soğuması ile birlikte şimdi de şap hastalığı ile uğraşmaya başladığı belirtildi. 

Aydın Tarım Gıda ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri yaşanan şap salgını ile ilgili ‘yasak getirildiği’ gerekçesi ile açıklama yapmazken, Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, yasal olarak bildirilmesi zorunlu hastalıkların bizzat yetkililer tarafından açıklanmaması nedeniyle hastalıkların daha hızlı yayıldığını belirtti.

“GÖRÜLEN VAKALAR NEDENİYLE AŞILAMA ÇALIŞMALARINA 2 AY ERKEN BAŞLANDI”

Aydın ve çevresinde yaz boyunca çiçek hastalığı ile mücadele eden yetiştiricinin şimdi de şap hastalığı ile kara kara düşünmeye başladığını belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, “İl genelinde ve çevre illerde şap vakaları ile karşılaşıldığını duyuyoruz. Ancak oda olmamıza rağmen bize bu konuda gelen resmi bir bilgi yok. Şap hastalığına karşı önlem alınması için aşılama çalışmaları bu yıl 2 ay önce başladı. Belirlenen takvim çerçevesinde il genelindeki hayvanlar şap hastalığına karşı aşılanacak” dedi.

“GİZLENİRSE HASTALIK DAHA HIZLI YAYILIYOR”

Bulaşıcı hastalıkların 5996 sayılı yasaya göre bizzat ilgili kurumlar tarafından ilgili kişi, kurum ve kuruluşların yanında kamuoyuna açıklanması gerektiğini ve bu şekilde tedbirlerin daha yoğun alındığını belirten Aydın Veteriner Hekimler Odası Başkanı Muharrem Uçmaklıoğlu, “Maalesef yapılan yanlışlar nedeniyle hastalıkla mücadele edileceğine hastalığı bilmeden yayıyoruz. Bu nasıl oluyor. Eğer hastalığın görüldüğü yerler açıklanmazsa gerek celepler, gerek yemciler gerekse veteriner hekimler işletmeleri sürekli dolaşıyor. Bulaşıcı hastalık görülen bir işletmeye giriş ve çıkışlarda alınması gereken bazı tedbirler var. Her şey normalin olduğunu sanan bir kişi virüslü bir ortamdan sağlıklı bir işletmeye gidebiliyor. Bu da hastalığın yayılmasına neden oluyor. Bu nedenle gerek celeplerin gerekse yemcilerin gerekse meslektaşlarımızın bu günlerde hijyen kurallarına daha faza dikkat etmelerini öneriyoruz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.