Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Kırmızı et üretimindeki artış

SAĞLIK (AA) - Anadolu Ajansı | 12.11.2015 - 20:55, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2719+ kez okundu.
 

Kırmızı et üretimindeki artış

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “9 aylık kırmızı et üretimi 852 bin tonu aştı. Geçen yılın son9 ayında üretim 823 bin tondu”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı et üretimindeki artışın sürdüğünü bildirerek, “9 aylık kırmızı et üretimi 852 bin tonu aştı. Geçen yılın son9 ayında üretim 823 bin tondu. Son çeyrekle birlikte yıllık üretimin 2014 yılının üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi. Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2013 yılında 996 bin 155, 2014 yılında 1 milyon 8 bin 272 ton olan kırmızı et üretiminin, bu yılın Ocak-Eylül döneminde 852 bin 508 tona ulaştığını belirtti. Bu yılın ilk 3 ayında 210 bin 475 ton olan kırmızı et üretiminin, ikinci 3 ayında 261 bin 871 tona, Temmuz-Ağustos-Eylül dönemini kapsayan üçüncü 3 ayında ise bu yıl Kurban Bayramı’nın Eylül ayına denk gelmesi nedeniyle 380 bin 162 tona yükseldiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti: “9 aylık kırmızı et üretimi, Kurban Bayramı’nın da etkisiyle 852 bin 508 ton oldu.Geçen yıl Kurban Bayramı’nınolduğu son çeyrekte üretim 402 bin 335 tondu. Kurban Bayramı’nı de içeren geçen yılın son9 ayında üretim 823 bin 297 ton olmuştu. Son çeyrekle birlikte yıllık üretimin 2014 yılının üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz. 2015 yılının Ocak-Eylül döneminde gerçekleştirilen 852 bin 508 tonluk üretimin 756 bin 251 tonunun sığır, 70 bin 241 tonunun koyun, 25 bin 721 tonunun keçi, 296 tonunun ise manda etinden oluştu.” Anadolu küçükbaş hayvancılığa uygun Kırmızı et üretimi içinde, 2013 yılının tamamı ile 2015 yılının 9 aylık döneminde, sığırın payının yüzde 87,35’den yüzde 88,71’e, keçinin payının yüzde 2,36’danyüzde 3,02’ye çıkarken, koyunun payının yüzde 10,33’den yüzde 8,24’e indiğini vurgulayan Bayraktar, Anadolu’nun mera yapısıyla küçükbaş hayvancılık yapmaya daha müsait olduğunu bildirdi. Bayraktar, Türkiye’nin, çok verimli ve sığır beslemeye uygun meralarda sığırcılık yapan Brezilya, Arjantin, Uruguay gibi ülkelerle özellikle et sığırcılığında rekabet etmesinin mümkün olmadığını, küçükbaş hayvancılığın yem maliyetleri nedeniyle ülke şartlarına daha uygun olduğunu belirtti. Anadolu’nun bitki örtüsüne uygun olan koyunculuğun hayvancılık içindeki ağırlığının artırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, son yıllarda verilen teşviklerle koyun varlığının 2009-2014 döneminde 21,7 milyondan 31 milyona, keçi varlığının 5,1 milyondan 10,3 milyona yükselmesinin ülke hayvancılığı açısından olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı. Et ithalatının olmamasının kırmızı et üretimini artırdığına dikkati çeken Bayraktar, “ithalat olsaydı üretim rakamları bu seviyelerde olmazdı. Maliyetler aşağı çekildiğinde üretim daha artacaktır. Bu çerçevede seçim vaatleri içinde yer alan yemdeki yüzde 8 KDV’nin kaldırılmasını olumlu buluyoruz” dedi.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “9 aylık kırmızı et üretimi 852 bin tonu aştı. Geçen yılın son9 ayında üretim 823 bin tondu”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, kırmızı et üretimindeki artışın sürdüğünü bildirerek, “9 aylık kırmızı et üretimi 852 bin tonu aştı. Geçen yılın son9 ayında üretim 823 bin tondu. Son çeyrekle birlikte yıllık üretimin 2014 yılının üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz” dedi.

Bayraktar, yaptığı açıklamada, 2013 yılında 996 bin 155, 2014 yılında 1 milyon 8 bin 272 ton olan kırmızı et üretiminin, bu yılın Ocak-Eylül döneminde 852 bin 508 tona ulaştığını belirtti. Bu yılın ilk 3 ayında 210 bin 475 ton olan kırmızı et üretiminin, ikinci 3 ayında 261 bin 871 tona, Temmuz-Ağustos-Eylül dönemini kapsayan üçüncü 3 ayında ise bu yıl Kurban Bayramı’nın Eylül ayına denk gelmesi nedeniyle 380 bin 162 tona yükseldiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

“9 aylık kırmızı et üretimi, Kurban Bayramı’nın da etkisiyle 852 bin 508 ton oldu.Geçen yıl Kurban Bayramı’nınolduğu son çeyrekte üretim 402 bin 335 tondu. Kurban Bayramı’nı de içeren geçen yılın son9 ayında üretim 823 bin 297 ton olmuştu. Son çeyrekle birlikte yıllık üretimin 2014 yılının üzerine çıkacağını tahmin ediyoruz.

2015 yılının Ocak-Eylül döneminde gerçekleştirilen 852 bin 508 tonluk üretimin 756 bin 251 tonunun sığır, 70 bin 241 tonunun koyun, 25 bin 721 tonunun keçi, 296 tonunun ise manda etinden oluştu.”

Anadolu küçükbaş hayvancılığa uygun

Kırmızı et üretimi içinde, 2013 yılının tamamı ile 2015 yılının 9 aylık döneminde, sığırın payının yüzde 87,35’den yüzde 88,71’e, keçinin payının yüzde 2,36’danyüzde 3,02’ye çıkarken, koyunun payının yüzde 10,33’den yüzde 8,24’e indiğini vurgulayan Bayraktar, Anadolu’nun mera yapısıyla küçükbaş hayvancılık yapmaya daha müsait olduğunu bildirdi. Bayraktar, Türkiye’nin, çok verimli ve sığır beslemeye uygun meralarda sığırcılık yapan Brezilya, Arjantin, Uruguay gibi ülkelerle özellikle et sığırcılığında rekabet etmesinin mümkün olmadığını, küçükbaş hayvancılığın yem maliyetleri nedeniyle ülke şartlarına daha uygun olduğunu belirtti. Anadolu’nun bitki örtüsüne uygun olan koyunculuğun hayvancılık içindeki ağırlığının artırılması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, son yıllarda verilen teşviklerle koyun varlığının 2009-2014 döneminde 21,7 milyondan 31 milyona, keçi varlığının 5,1 milyondan 10,3 milyona yükselmesinin ülke hayvancılığı açısından olumlu bir gelişme olduğunu vurguladı.

Et ithalatının olmamasının kırmızı et üretimini artırdığına dikkati çeken Bayraktar, “ithalat olsaydı üretim rakamları bu seviyelerde olmazdı. Maliyetler aşağı çekildiğinde üretim daha artacaktır. Bu çerçevede seçim vaatleri içinde yer alan yemdeki yüzde 8 KDV’nin kaldırılmasını olumlu buluyoruz” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.