Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Maliyeti 14 trilyon dolar

SAĞLIK 18.06.2015 - 13:20, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2929+ kez okundu.
 

Maliyeti 14 trilyon dolar

Avustralya merkezli bir düşünce kuruluşunun açıkladığı rapor, son bir yılda dünyadaki çatışmalarda harcanan korkunç paraları gözler önüne serdi.

Telegraph'ın geçtiği haberde, Sidney merkezli sivil toplum kuruluşu olan Ekonomi ve Barış Enstitüsü (Institute for Economics and Peace) tarafından yapılan araştırmada, son bir yıl içinde dünya genelindeki çatışmalara 14 trilyon dolar harcandı. Kabaca bir hesapla ifade edilecek olursak bu harcamalar küresel GSYİH'ın %13'üne ve İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İspanya ve Brezilya'nın ekonomilerini toplamına tekabül ediyor. Araştırma raporunda ayrıca barışın hüküm sürdüğü ülkelerle, savaş yaşananlar arasındaki uçurumun büyüdüğü vurgulandı. İzlanda'nın dünyanın en barış içindeki ülkesi olduğu belirtilirken, Suriye'nin en çok çatışmalara sahne olan ülke olduğu kaydedildi. IEP İcra Kurulu Başkanı Steve Killelea'ya göre çalışmadaki en sürpriz sonuçsa dünya genelindeki "barış dengesizliği". Killelea Batı Avrupa'daki bazı ülkelerin barış ve huzur alanlarında "tarihi seviyelere" çıktığını, cinayet oranlarının ve güvenlik için harcanan paranın tarihteki en düşük düzeylere gerilediğini belirtti. Ancak rapora göre Irak, Suriye, Güney Sudan, Nijerya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları arttı. Rapora göre çatışmalar nedeniyle ülkeleri içinde yerlerinden olan 50 milyon mülteciye yardım için harcanan para 2008'e göre yüzde 267 artarak 128 milyar dolara çıktı. Çalışmada ayrıca dünya genelindeki şiddet olaylarının yüzde 10 azalması durumunda dünya ekonomisinin 1,43 trilyon dolar kaynak yaratacağı hesaplandı. Bu rakam Yunanistan'ın borcunu altı kez ödüyor ve dünyanın en yoksul 1,1 milyar insanının kazandığı toplam gelirin üç katından daha fazla.
Avustralya merkezli bir düşünce kuruluşunun açıkladığı rapor, son bir yılda dünyadaki çatışmalarda harcanan korkunç paraları gözler önüne serdi.

Telegraph'ın geçtiği haberde, Sidney merkezli sivil toplum kuruluşu olan Ekonomi ve Barış Enstitüsü (Institute for Economics and Peace) tarafından yapılan araştırmada, son bir yıl içinde dünya genelindeki çatışmalara 14 trilyon dolar harcandı.

Kabaca bir hesapla ifade edilecek olursak bu harcamalar küresel GSYİH'ın %13'üne ve İngiltere, Fransa, Almanya, Kanada, İspanya ve Brezilya'nın ekonomilerini toplamına tekabül ediyor.

Araştırma raporunda ayrıca barışın hüküm sürdüğü ülkelerle, savaş yaşananlar arasındaki uçurumun büyüdüğü vurgulandı.

İzlanda'nın dünyanın en barış içindeki ülkesi olduğu belirtilirken, Suriye'nin en çok çatışmalara sahne olan ülke olduğu kaydedildi.

IEP İcra Kurulu Başkanı Steve Killelea'ya göre çalışmadaki en sürpriz sonuçsa dünya genelindeki "barış dengesizliği".

Killelea Batı Avrupa'daki bazı ülkelerin barış ve huzur alanlarında "tarihi seviyelere" çıktığını, cinayet oranlarının ve güvenlik için harcanan paranın tarihteki en düşük düzeylere gerilediğini belirtti.

Ancak rapora göre Irak, Suriye, Güney Sudan, Nijerya ve Orta Afrika Cumhuriyeti'ndeki şiddet olayları arttı.

Rapora göre çatışmalar nedeniyle ülkeleri içinde yerlerinden olan 50 milyon mülteciye yardım için harcanan para 2008'e göre yüzde 267 artarak 128 milyar dolara çıktı.

Çalışmada ayrıca dünya genelindeki şiddet olaylarının yüzde 10 azalması durumunda dünya ekonomisinin 1,43 trilyon dolar kaynak yaratacağı hesaplandı. Bu rakam Yunanistan'ın borcunu altı kez ödüyor ve dünyanın en yoksul 1,1 milyar insanının kazandığı toplam gelirin üç katından daha fazla.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.