Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Açığımızı kapatma fırsatı

SAĞLIK 05.04.2015 - 22:33, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3534+ kez okundu.
 

Açığımızı kapatma fırsatı

5+1 ülkelerinin Tahran ile vardığı ön mutabakat Türkiye’nin İran ile ticaretindeki açığı kapatma fırsatına dönüşebilir.

Ambargolara rağmen 2014 yılında 3,887 milyar dolar ihracat yaptığımız İran'ın 5+1 ülkeleriyle ön anlaşmaya varmasının en çok Türkiye'ye avantaj sağlaması bekleniyor. 2011'de 3,5 milyar dolar olan İran'a ihracatımız, ambargonun yoğunlaştığı 2012 yılında 9,9 milyar dolara çıktı. 2013'te 4,1 milyar dolar olan ihracatımız, geçen yıl bir miktar gerileyerek 3,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ambargonun hafiflemesi halinde Türk şirketleri için İran'ın yeniden önemli bir kazanç kapısı olması bekleniyor. TERCİHLİ TİCARET AVANTAJIMIZ VAR Türkiye ile İran arasında geçtimiz aylarda imzalanan ve yıl başından itibaren yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması; Türkiye'den 140, İran'dan ise 125 olmak üzere toplam 265 üründe gümrük vergilerinin aşağı çekilmesini içeriyor. Bu anlaşma sayesinde Türk ürünlerinin İran pazarına rakiplerine göre daha ucuz girebileceğini belirten sektör temsilcileri, ülke olarak rakiplerimiz karşısında oyuna 1-0 önde başlayabileceğimize dikkat çekiyor. EN ÇOK NE SATIYORUZ? 2014 yılında en çok ihracat yaptığımız beş ülkeden biri İran. Türkiye'den İran pazarına değerli mücevherat, demir-çelik, makine, gıda, tekstil, beyaz eşya, pamuk ve kozmetik ürünleri ihraç ediliyor. İran'dan ithal ettiğimiz ürünlerin başında ise doğalgaz, ham petrol, deri, alüminyum, bakır, plastikler ve mamulleri ile elektrik enerjisi geliyor. Ayrıca İran'daki Türk yatırımlarının tutarı 1996'dan bu yana toplam 1 milyar 292 milyon ABD Doları olurken, Türkiye'deki İran yatırımlarının 2002-2014 tarihi itibariyle toplam tutarı ise 101 milyon ABD Doları olarak kayıtlara geçti. EKONOMİMİZ GÜÇLENECEK Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, “Bu anlaşma sağlıklı bir şekilde sürdürülebilir ise şayet, ekonomimiz açısından önemli gelişmeler yaşayabiliriz. İlk etapta petrol fiyatlarına yansıyan bu düşüş ve İran'daki ekonomik hareketlenme ülkemize de yarayacaktır. Bu bölgede huzur ve istikrar oluşursa bizdeki ekonomide güçlenme meydana gelecektir. Komşu olmamız, mevcut ticaretimizle değerlendirildiğinde, hem petrol fiyatlarındaki gerilemeden dolayı bizim bir avantaj elde edeceğimizi hem de İran ile artan ticaretten daha fazla pay alabileceğimizi düşünüyorum” dedi.
5+1 ülkelerinin Tahran ile vardığı ön mutabakat Türkiye’nin İran ile ticaretindeki açığı kapatma fırsatına dönüşebilir.

Ambargolara rağmen 2014 yılında 3,887 milyar dolar ihracat yaptığımız İran'ın 5+1 ülkeleriyle ön anlaşmaya varmasının en çok Türkiye'ye avantaj sağlaması bekleniyor. 2011'de 3,5 milyar dolar olan İran'a ihracatımız, ambargonun yoğunlaştığı 2012 yılında 9,9 milyar dolara çıktı. 2013'te 4,1 milyar dolar olan ihracatımız, geçen yıl bir miktar gerileyerek 3,8 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ambargonun hafiflemesi halinde Türk şirketleri için İran'ın yeniden önemli bir kazanç kapısı olması bekleniyor.
TERCİHLİ TİCARET AVANTAJIMIZ VAR
Türkiye ile İran arasında geçtimiz aylarda imzalanan ve yıl başından itibaren yürürlüğe giren Tercihli Ticaret Anlaşması; Türkiye'den 140, İran'dan ise 125 olmak üzere toplam 265 üründe gümrük vergilerinin aşağı çekilmesini içeriyor. Bu anlaşma sayesinde Türk ürünlerinin İran pazarına rakiplerine göre daha ucuz girebileceğini belirten sektör temsilcileri, ülke olarak rakiplerimiz karşısında oyuna 1-0 önde başlayabileceğimize dikkat çekiyor.
EN ÇOK NE SATIYORUZ?
2014 yılında en çok ihracat yaptığımız beş ülkeden biri İran. Türkiye'den İran pazarına değerli mücevherat, demir-çelik, makine, gıda, tekstil, beyaz eşya, pamuk ve kozmetik ürünleri ihraç ediliyor. İran'dan ithal ettiğimiz ürünlerin başında ise doğalgaz, ham petrol, deri, alüminyum, bakır, plastikler ve mamulleri ile elektrik enerjisi geliyor. Ayrıca İran'daki Türk yatırımlarının tutarı 1996'dan bu yana toplam 1 milyar 292 milyon ABD Doları olurken, Türkiye'deki İran yatırımlarının 2002-2014 tarihi itibariyle toplam tutarı ise 101 milyon ABD Doları olarak kayıtlara geçti.
EKONOMİMİZ GÜÇLENECEK
Konya Ticaret Odası (KTO) Başkanı Selçuk Öztürk, “Bu anlaşma sağlıklı bir şekilde sürdürülebilir ise şayet, ekonomimiz açısından önemli gelişmeler yaşayabiliriz. İlk etapta petrol fiyatlarına yansıyan bu düşüş ve İran'daki ekonomik hareketlenme ülkemize de yarayacaktır. Bu bölgede huzur ve istikrar oluşursa bizdeki ekonomide güçlenme meydana gelecektir. Komşu olmamız, mevcut ticaretimizle değerlendirildiğinde, hem petrol fiyatlarındaki gerilemeden dolayı bizim bir avantaj elde edeceğimizi hem de İran ile artan ticaretten daha fazla pay alabileceğimizi düşünüyorum” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.