Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Yiyeceklerin "Sesleri" iştahı etkiliyor

TEKNOLOJİ 27.03.2015 - 22:44, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 4009+ kez okundu.
 

Yiyeceklerin "Sesleri" iştahı etkiliyor

Bilim adamları, çiğnerken ağızda ses çıkaran yiyeceklerin daha fazla iştah açtığını tespit etti.

Araştırmaya imza atanlardan Prof. Charles Spence, katılımcıların ağızda ses çıkaran patates cipsi, sert elma ya da havucun daha fazla iştah açıcı olduğunu belirttiğini vurguladı. Spence, bilişsel sinir bilim alanındaki son yöntemlerle bir yiyeceğin sevilmesinin ya da sevilmemesinin sağlanabileceğine dikkati çekti. Leeds Üniversitesi'nden bilim adamlarınca 2007'de yapılan bir araştırmaya da değinen Spence, “Şimdiye kadar yiyeceğin sadece kokusuyla ilgi çektiğini zannediyorduk bu çalışmayla, yiyeceğin dokusu ve çıtırdamasının da etkili olduğunu gördük" ifadelerini kullandı. Spence, “Yiyecek çıtırdadığında kalitesinin iyi olduğu düşünülüyor ve iştah bu yüzden daha çok açılıyor olabilir. Sert bir elmayı yumuşak bir elma yerine tercih ettiğimiz gibi" dedi. Bilim adamı, çalışmanın sonuçlarına değinerek, yiyeceklerin çıkardığı ses ile zamanla tat alma becerisi azalan yaşlıların yeme sorununu gidermenin mümkün olabileceğine dikkati çekti.
Bilim adamları, çiğnerken ağızda ses çıkaran yiyeceklerin daha fazla iştah açtığını tespit etti.

Araştırmaya imza atanlardan Prof. Charles Spence, katılımcıların ağızda ses çıkaran patates cipsi, sert elma ya da havucun daha fazla iştah açıcı olduğunu belirttiğini vurguladı. Spence, bilişsel sinir bilim alanındaki son yöntemlerle bir yiyeceğin sevilmesinin ya da sevilmemesinin sağlanabileceğine dikkati çekti.
Leeds Üniversitesi'nden bilim adamlarınca 2007'de yapılan bir araştırmaya da değinen Spence, “Şimdiye kadar yiyeceğin sadece kokusuyla ilgi çektiğini zannediyorduk bu çalışmayla, yiyeceğin dokusu ve çıtırdamasının da etkili olduğunu gördük" ifadelerini kullandı. Spence, “Yiyecek çıtırdadığında kalitesinin iyi olduğu düşünülüyor ve iştah bu yüzden daha çok açılıyor olabilir. Sert bir elmayı yumuşak bir elma yerine tercih ettiğimiz gibi" dedi.
Bilim adamı, çalışmanın sonuçlarına değinerek, yiyeceklerin çıkardığı ses ile zamanla tat alma becerisi azalan yaşlıların yeme sorununu gidermenin mümkün olabileceğine dikkati çekti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.