Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Karpuzlu’da, “Seyid Ali Onbaşı” Sahnelendi

KÜLTÜR (AA) - Anadolu Ajansı | 25.03.2015 - 14:17, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3702+ kez okundu.
 

Karpuzlu’da, “Seyid Ali Onbaşı” Sahnelendi

Çanakkale Zaferinin 100. yılı dolayısıyla şehitlerin anısına, Karpuzlu Belediyesi’nin organizasyonu ile Seyit Onbaşı'yı anlatan tiyatro oyunu sergilendi.

Karpuzlu Belediyesi Dr. Mustafa Yaman Düğün Salonunda, İzmir - İsmail Gülnar Tiyatrosu tarafından sahneye konulan "Seyit Onbaşı" konulu tiyatro oyununa, Karpuzlu Belediye Başkanı Tuğrul Ozan, Karpuzlu Şoförler Odası Başkanı Hüseyin Kurtuluş ve 400’e yakın vatandaşlar seyretti. SEYİT ONBAŞI KİMDİR? Asıl adı Seyit Ali Çabuk olan Seyit Onbaşı, 1889 yılının Eylül ayında Balıkesir’in Havran İlçesi Çamlık (Manastır) Köyünde dünyaya geldi. 1909 yılında Osmanlı Ordusu'na katıldı. Balkan Savaşı'nda çarpıştı. I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile Çanakkale Cephesi'nde topçu eri olarak göreve başladı. 18 Mart 1915'de Müttefik donanması Çanakkale Boğazı'nı geçmek için saldırıya geçti. Bu sırada Seyit Onbaşı Rumeli Mecidiye Tabyası'nda görevliydi. Türk topçusunun yoğun karşı ateşi ve daha önceden Nusret mayın gemisinin döktüğü mayınlar, bu saldırıyı püskürttü. Çatışma sırasında Fransız savaş gemisi Bouvet vurularak hareketsiz kaldı ve batmaya başladı. Gemi mürettebatını kurtarmak için yardıma İngiliz Ocean ve Fransız Irresistible gemileri geldi. Ancak çatışma sırasında Seyit Ali'nin görevli olduğu topun vinci arızalandı. Bunun üzerine Seyit Ali, 275 kg ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi. Seyit Ali, üçüncü atışında İngiliz gemisi Ocean'a isabet sağladı. Atılan mermi geminin bacasından içeri girerek gemiye büyük hasarlar verdi, bu nedenle mürettebat gemiyi terk etmek zorunda kaldı. Bu yüzden komutan ona onbaşılık görevini verdi. O atıştan sonra Seyit Ali Onbaşı'ndan top mermisi sırtında fotoğrafı çekilmesi istendi. Seyid Ali Onbaşı ne kadar zorlansa da top mermisini kaldıramadı. Sonra Seyit Ali Onbaşı, “Yine savaş çıksın yine kaldırırım’’ dedi. Seyit Onbaşı'nın fotoğrafı, bundan sonra ancak plastik bir mermiyle çekilebildi.
Çanakkale Zaferinin 100. yılı dolayısıyla şehitlerin anısına, Karpuzlu Belediyesi’nin organizasyonu ile Seyit Onbaşı'yı anlatan tiyatro oyunu sergilendi.

Karpuzlu Belediyesi Dr. Mustafa Yaman Düğün Salonunda, İzmir - İsmail Gülnar Tiyatrosu tarafından sahneye konulan "Seyit Onbaşı" konulu tiyatro oyununa, Karpuzlu Belediye Başkanı Tuğrul Ozan, Karpuzlu Şoförler Odası Başkanı Hüseyin Kurtuluş ve 400’e yakın vatandaşlar seyretti.

SEYİT ONBAŞI KİMDİR?

Asıl adı Seyit Ali Çabuk olan Seyit Onbaşı, 1889 yılının Eylül ayında Balıkesir’in Havran İlçesi Çamlık (Manastır) Köyünde dünyaya geldi. 1909 yılında Osmanlı Ordusu'na katıldı. Balkan Savaşı'nda çarpıştı. I. Dünya Savaşı'nın başlaması ile Çanakkale Cephesi'nde topçu eri olarak göreve başladı. 18 Mart 1915'de Müttefik donanması Çanakkale Boğazı'nı geçmek için saldırıya geçti. Bu sırada Seyit Onbaşı Rumeli Mecidiye Tabyası'nda görevliydi. Türk topçusunun yoğun karşı ateşi ve daha önceden Nusret mayın gemisinin döktüğü mayınlar, bu saldırıyı püskürttü. Çatışma sırasında Fransız savaş gemisi Bouvet vurularak hareketsiz kaldı ve batmaya başladı. Gemi mürettebatını kurtarmak için yardıma İngiliz Ocean ve Fransız Irresistible gemileri geldi. Ancak çatışma sırasında Seyit Ali'nin görevli olduğu topun vinci arızalandı. Bunun üzerine Seyit Ali, 275 kg ağırlığındaki top mermilerini sırtlayarak top kundağına yerleştirdi. Seyit Ali, üçüncü atışında İngiliz gemisi Ocean'a isabet sağladı. Atılan mermi geminin bacasından içeri girerek gemiye büyük hasarlar verdi, bu nedenle mürettebat gemiyi terk etmek zorunda kaldı. Bu yüzden komutan ona onbaşılık görevini verdi. O atıştan sonra Seyit Ali Onbaşı'ndan top mermisi sırtında fotoğrafı çekilmesi istendi. Seyid Ali Onbaşı ne kadar zorlansa da top mermisini kaldıramadı. Sonra Seyit Ali Onbaşı, “Yine savaş çıksın yine kaldırırım’’ dedi. Seyit Onbaşı'nın fotoğrafı, bundan sonra ancak plastik bir mermiyle çekilebildi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.