FİBROMİYALJİ VE KRONİK YORGUNLUK SENDROMU TEDAVİSİ İLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM
FİBROMİYALJİ VE KRONİK YORGUNLUK SENDROMU TEDAVİSİ İLE MÜCADELEDE YENİ DÖNEM
Aydın Özel Medinova Hastanesi Başhekimi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Fatih Kahvecioğlu Fibromiyalji Hastalığı ve Kronik Yorgunluk Sendromu tedavisindeki yeni gelişmeler hakkında bilgilendirmede bulundu
Aydın Özel Medinova Hastanesi Başhekimi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzm. Dr. Fatih Kahvecioğlu Fibromiyalji Hastalığı ve Kronik Yorgunluk Sendromu tedavisindeki yeni gelişmeler hakkında bilgilendirmede bulundu
Fibromiyalji Hastalığı
Fibromiyalji, yaygın kas-iskelet sistemi ağrısı, yorgunluk, uyku bozuklukları ve zihinsel bulanıklık gibi belirtilerle karakterize kronik bir hastalıktır. Daha çok kadınlarda görülen bu hastalık, yaşam kalitesini önemli ölçüde düşürebilir. Fibromiyaljinin nedeni kesin olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık, stres, enfeksiyonlar ve travmalar gibi çeşitli faktörlerin hastalığın ortaya çıkmasında rol oynadığı düşünülmektedir. Fibromiyaljinin başlıca belirtisi yaygın ağrıdır. Ağrı genellikle kaslarda, tendonlarda ve bağlarda hissedilir ve sıklıkla yanıcı, keskin veya sürekli bir şekilde tanımlanır. Bunun yanı sıra, hastalar sıklıkla sabahları yorgun uyanma, zihinsel bulanıklık (beyin sisi), depresyon, anksiyete, baş ağrıları ve irritabl bağırsak sendromu gibi eşlik eden semptomlarla da karşılaşırlar.
Kronik Yorgunluk Sendromu
Kronik Yorgunluk Sendromu (KYS), uzun süreli ve açıklanamayan yorgunluk ile karakterize, kişinin günlük yaşamını önemli ölçüde etkileyen bir sağlık sorunudur. Bu sendromda görülen yorgunluk, dinlenmeyle geçmez ve fiziksel ya da zihinsel bir eforla daha da kötüleşebilir. KYS’nin kesin nedeni bilinmemekle birlikte; bağışıklık sistemi bozuklukları, viral enfeksiyonlar, hormonal dengesizlikler ve stres gibi çeşitli faktörlerin rol oynayabileceği düşünülmektedir. Belirtiler arasında kas ve eklem ağrıları, uyku bozuklukları, baş ağrıları, dikkat ve hafıza problemleri de yer alır.
Fibromiyalji ve Kronik Yorgunluk Sendromu sadece ilaçlarla tedavi edilemez. Tedavi genellikle ilaçlara ek olarak fizik tedavi, egzersiz ve yaşam stili değişiklikleriyle yapılır.
Son dönemlerde intravenöz (damar içi) yüksek doz Vitamin C ile alfa lipolik asit uygulamaları ile Fibromiyalji ve Kronik Yorgunluk Sendromu tedavisinde başarı sağlandığını gösteren çok sayıda çalışma yayınlanmıştır.
İntravenöz (damar içi) C vitamini ve alfa lipoik asit (ALA) tedavisi, bağışıklık sistemini desteklemek, hücresel düzeyde antioksidan koruma sağlamak ve genel vücut direncini artırmak amacıyla uygulanan tamamlayıcı bir tedavi yöntemidir. C vitamini, yüksek dozlarda intravenöz olarak verildiğinde, vücutta serbest radikalleri nötralize etme kapasitesini artırarak oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olur.
Alfa lipoik asit hem suda hem de yağda çözünebilen güçlü bir antioksidandır ve hücre içinde enerji üretiminde görev alan mitokondrilerin korunmasına katkı sağlar. ALA’nın damar yoluyla uygulanması, emilim oranını artırır ve vücutta daha hızlı etki göstermesini sağlar. Karaciğer sağlığının desteklenmesi, sinir hasarının önlenmesi (özellikle diyabetik nöropati gibi durumlarda) ve detoksifikasyon süreçlerinin desteklenmesi amacıyla da kullanılabilir.
Özel Medinova Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon kliniğinde hastalarımıza en modern tedavi yöntemlerini başarı ile uygulamaktayız.
ÖZEL MEDİNOVA HASTANESİ
FİZİK TEDAVİ VE REHABİLİTASYON
BAŞHEKİM- UZM. DR. FATİH KAVECİOĞLU
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.