Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Egzersiz diyabetin çaresi

TEKNOLOJİ 06.01.2016 - 09:24, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 3066+ kez okundu.
 

Egzersiz diyabetin çaresi

Dünyada ve ülkemizde giderek artan ve ciddi sağlık sorunlarına neden olan diyabet hastalığı, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz etkilerken çoğu zaman da organ ve işlev kayıplara yol açabiliyor. Hastalığın nedeni ile ilgili olarak yapılan araştırmalar, hareketsizliğin, fazla yemek yemenin, yüksek oranda yağ içeren besinlerin tüketilmesinin, obezite, yaş ve kronik stres gibi etmenlerin hastalığın artışını tetiklediğini ortaya koyuyor.

Diyabet tedavisinde amacın hastanın semptomlarını gidermek veya azaltmak, komplikasyonları önlemek ve yaşam kalitesini artırmak olduğunu söyleyen Uzmanı Prof. Dr. Rıdvan Alaca, bu amaca ulaşmak için egzersiz ve fiziksel aktivitenin önemine dikkati çekiyor. Prof. Dr. Rıdvan Alaca, “Düzenli egzersiz ile Tip 2 diyabette ilaçları azaltmak veya tamamen kesmek mümkün olabiliyor. Düzenli egzersiz yapan aktif bireyler daha zayıf, abdominal yağ oranları daha düşük, daha iyi glikoz seviyesine ve insülin hareketine sahip olmaktadır” diyor. Düzenli egzersiz kandaki glikoz seviyesini düşürüyor Diyabet hastalarında düzenli egzersiz, uygun bir diyet ve oral hipoglisemik ilaçlarla büyük önem taşıyor. Egzersiz, diyabetli hastada düzenli bir şekilde yapıldığında, glisemik kontrol sağlayarak, kan glikoz seviyesini düşürerek, stres ve anksiyeteyi de azaltıyor. Düzenli fiziksel aktivite ile Tip 2 diyabet gelişme riskinin de azaltıyor. Düzenli egzersiz yapan bireyler daha zayıf kalıyor. Egzersiz yapan diyabet hastalarının abdominal (karın bölgesi) yağ oranları daha düşük, daha iyi glikoz seviyesi ve insülin hareketine sahip oluyor. Düzenli egzersiz ile Tip 2 diyabette ilaçları azaltmak ya da tamamen kesmek de mümkün. Haftada en az 3 gün hareket Diyabet tedavisinde geniş kas gruplarını içeren, ritmik aerobik egzersizlerin uygun ve yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Egzersizlerden yürüme, yüzme ve bisiklete binme birçok hasta için uygun olabilmektedir. Egzersizlerin haftada en az üç gün yapılması gerekir. Her egzersiz seansının 5 – 10 dk'lık ısınma ve 5 – 10 dk'lık soğuma dönemleri dahil olmak üzere ortalama 30 – 60 dk sürmesi gerekir. Hastaya özel egzersiz reçetesi Tip 2 diyabetli bireylerde güvenli egzersiz yaparken dikkat edilmesi gereken konular da var. Her kişinin bireysel ihtiyaçları, yetenekleri, ilgisi ve başta kas iskelet sistemi olmak üzere vücut yapısı farklıdır. Bu nedenle her hastaya göre özel egzersiz reçetesi planlanmalıdır. Ayrıca egzersiz süresi başlangıçta kısa tutulmalı, daha sonra bu süre yavaş yavaş uzatılmalıdır. Egzersiz yaparken uygun sıvı alımının sağlanması kadar kişinin yanında, basit şeker içeren besinler (meyve suyu, şeker veya akide şekeri) bulundurması da önemlidir. Uzun süreli egzersizlerde; hipoglisemiyi önlemek amacıyla egzersiz öncesinde düzenli olarak karbonhidrat tüketilmelidir. Her egzersiz seansından önce ve sonra düzenli ayak kontrolü ve bakımı yapılmalıdır. Egzersiz sırasında pamuklu çoraplar giyilmeli; ayağa uyan ve yeterli destek işlevine sahip ayakkabı kullanılmalıdır.
Dünyada ve ülkemizde giderek artan ve ciddi sağlık sorunlarına neden olan diyabet hastalığı, yaşam kalitesini ve süresini olumsuz etkilerken çoğu zaman da organ ve işlev kayıplara yol açabiliyor. Hastalığın nedeni ile ilgili olarak yapılan araştırmalar, hareketsizliğin, fazla yemek yemenin, yüksek oranda yağ içeren besinlerin tüketilmesinin, obezite, yaş ve kronik stres gibi etmenlerin hastalığın artışını tetiklediğini ortaya koyuyor.

Diyabet tedavisinde amacın hastanın semptomlarını gidermek veya azaltmak, komplikasyonları önlemek ve yaşam kalitesini artırmak olduğunu söyleyen Uzmanı Prof. Dr. Rıdvan Alaca, bu amaca ulaşmak için egzersiz ve fiziksel aktivitenin önemine dikkati çekiyor. Prof. Dr. Rıdvan Alaca, “Düzenli egzersiz ile Tip 2 diyabette ilaçları azaltmak veya tamamen kesmek mümkün olabiliyor. Düzenli egzersiz yapan aktif bireyler daha zayıf, abdominal yağ oranları daha düşük, daha iyi glikoz seviyesine ve insülin hareketine sahip olmaktadır” diyor.

Düzenli egzersiz kandaki glikoz seviyesini düşürüyor

Diyabet hastalarında düzenli egzersiz, uygun bir diyet ve oral hipoglisemik ilaçlarla büyük önem taşıyor. Egzersiz, diyabetli hastada düzenli bir şekilde yapıldığında, glisemik kontrol sağlayarak, kan glikoz seviyesini düşürerek, stres ve anksiyeteyi de azaltıyor. Düzenli fiziksel aktivite ile Tip 2 diyabet gelişme riskinin de azaltıyor. Düzenli egzersiz yapan bireyler daha zayıf kalıyor. Egzersiz yapan diyabet hastalarının abdominal (karın bölgesi) yağ oranları daha düşük, daha iyi glikoz seviyesi ve insülin hareketine sahip oluyor. Düzenli egzersiz ile Tip 2 diyabette ilaçları azaltmak ya da tamamen kesmek de mümkün.

Haftada en az 3 gün hareket

Diyabet tedavisinde geniş kas gruplarını içeren, ritmik aerobik egzersizlerin uygun ve yararlı olduğu kanıtlanmıştır. Egzersizlerden yürüme, yüzme ve bisiklete binme birçok hasta için uygun olabilmektedir. Egzersizlerin haftada en az üç gün yapılması gerekir. Her egzersiz seansının 5 – 10 dk'lık ısınma ve 5 – 10 dk'lık soğuma dönemleri dahil olmak üzere ortalama 30 – 60 dk sürmesi gerekir.

Hastaya özel egzersiz reçetesi

Tip 2 diyabetli bireylerde güvenli egzersiz yaparken dikkat edilmesi gereken konular da var. Her kişinin bireysel ihtiyaçları, yetenekleri, ilgisi ve başta kas iskelet sistemi olmak üzere vücut yapısı farklıdır. Bu nedenle her hastaya göre özel egzersiz reçetesi planlanmalıdır. Ayrıca egzersiz süresi başlangıçta kısa tutulmalı, daha sonra bu süre yavaş yavaş uzatılmalıdır. Egzersiz yaparken uygun sıvı alımının sağlanması kadar kişinin yanında, basit şeker içeren besinler (meyve suyu, şeker veya akide şekeri) bulundurması da önemlidir. Uzun süreli egzersizlerde; hipoglisemiyi önlemek amacıyla egzersiz öncesinde düzenli olarak karbonhidrat tüketilmelidir. Her egzersiz seansından önce ve sonra düzenli ayak kontrolü ve bakımı yapılmalıdır. Egzersiz sırasında pamuklu çoraplar giyilmeli; ayağa uyan ve yeterli destek işlevine sahip ayakkabı kullanılmalıdır.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.