Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Antarktika'da 21 metrekare Türkiye

BİLİM 05.01.2015 - 16:13, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:48 3212+ kez okundu.
 

Antarktika'da 21 metrekare Türkiye

TBMM'den bu ay çıkacak kanunla Türkiye kutupta bilimsel araştırmalar için 21 metrekarelik üs kurarak uzay ve toprak araştırmaları yapacak.

Türkiye, Antarktika kıtasına kuracağı üs için çalışmaları hızlandırdı. Türkiye Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi (TAKBAM) öncülüğünde kurulacak üs, ilk aşamada 21 metrekarelik bir konteynerde faaliyet gösterecek. TAKBAM Genel Sekreteri Abdurrahman Külünk, HABERTÜRK’e yaptığı açıklamada, Antarktika’da üs kurmak için bölgede bilimsel çalışma yapılması gerekliliğine dikkat çekerek, geçen yıl bölgeye Türk bilim adamlarının gittiğini, ikinci heyetin de yakında gideceğini kaydetti. Külünk, “Biz, bölgede üs kurmayı hak etmek için AntarktikaSekreterliği’nin istişare toplantılarına katıldık. Gereken protokollere imza attık” bilgisini verdi. YASA BEKLENİYOR Külünk, hükümetin Antarktika’da üs kurulmasına yönelik düzenlemeyi TBMM’ye sevk ettiğini, ocak ayında çıkması beklenen bu yasa ile kuruma yetki verileceğini söyledi. İlk aşamada 3 metreye 7 metre ölçülerinde bir konteyner kuracaklarını dile getiren Külünk, “Oradaki ülkelerin 100 kişinin dahi kalacağı üsleri var. Bu aşamaya da ilerleyen dönemde gelinebilir” dedi,Antarktika’da üsleri kural olarak devletlerin değil bilimsel çalışma yapan sivil toplum örgütlerinin kurabileceğini aktardı. TAKBAM olarak nerede üs kurulabileceğine yönelik seçenekler oluşturduklarını belirten Külünk, “Bulgar ve Rusların üslerinde misafir kaldık. Yine onlara yakın yerlerde koordinatlarımız hazır. Enerji ihtiyacı jeneratörlerle karşılanacak. Arjantin’den oraya geçerken ihtiyaçlar oradan alınacak. Yağış almadığı için kıtada su sorunu var. Su sorununu da ortak kullanımla çözeceğiz” diye konuştu. Üsse yönelik henüz bütçe çıkarmadıklarını ifade eden Külünk, bu konuda TÜBİTAK’tan destek beklediklerini söyledi. Külünk, bölgede merkez kurmak için tapu alma gibi bir durumun olmadığını belirterek, her ülkenin bilimsel çalışmaları çerçevesinde istediği kadar alanı kullanabildiğini anlattı. UZMAN İSİMLER VAR TAKBAM Başkanı Mehmet Ali Türkel ise bölgeye gidecek 16 kişilik bilim adamı heyetinin ocak ayı sonunda çalışmalarına başlayacağını söyledi, “Farklı alanlarda bilimsel araştırmalar yapılacak. Farklı üniversitelerden biyoloji, jeofizik, astrofizik, veterinerlik, zooloji, botanik, fizik ve deniz bilimleri gibi alanlarda uzman isimler bulunuyor” dedi. Türkel heyette yer alan akademisyenlerin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndanAntarktika’da hayatta kalma eğitimi aldığını da kaydetti. Meteor, yerçekimi, yosun TAKBAM tarafından Antarktika’da yapılacak bilimsel çalışmalar şöyle: Kıtadaki bitkiler, hayvanlar ve diğercanlılar incelenecek. Bölge, penguen vedeniz aslanlarıyla ünlü. Yosun yapısı da mercek altına alınacak. Dünyada en fazla meteor düşen nokta olan kıtada, zeminde ve gökyüzünde gözlem yapılacak. Güney yarımkürenin en güneyi olan Antarktika’dan Ay ve diğergezegenlerin durumu izlenebilecek. Sismolojik açıdan depremincelemeleri yapılacak. Yerçekimi açısından incelenecek. Bölgedeki buzullar ve denizsuyunda testler yapılacak. Hiç yağmur yağmayan kıtada meteorolojik tespitlerde bulunulacak. Toprak yapısı incelenecek
TBMM'den bu ay çıkacak kanunla Türkiye kutupta bilimsel araştırmalar için 21 metrekarelik üs kurarak uzay ve toprak araştırmaları yapacak.

Türkiye, Antarktika kıtasına kuracağı üs için çalışmaları hızlandırdı. Türkiye Antarktika Kutup Bilimsel Araştırmalar Merkezi (TAKBAM) öncülüğünde kurulacak üs, ilk aşamada 21 metrekarelik bir konteynerde faaliyet gösterecek. TAKBAM Genel Sekreteri Abdurrahman Külünk, HABERTÜRK’e yaptığı açıklamada, Antarktika’da üs kurmak için bölgede bilimsel çalışma yapılması gerekliliğine dikkat çekerek, geçen yıl bölgeye Türk bilim adamlarının gittiğini, ikinci heyetin de yakında gideceğini kaydetti. Külünk, “Biz, bölgede üs kurmayı hak etmek için AntarktikaSekreterliği’nin istişare toplantılarına katıldık. Gereken protokollere imza attık” bilgisini verdi.

YASA BEKLENİYOR

Külünk, hükümetin Antarktika’da üs kurulmasına yönelik düzenlemeyi TBMM’ye sevk ettiğini, ocak ayında çıkması beklenen bu yasa ile kuruma yetki verileceğini söyledi. İlk aşamada 3 metreye 7 metre ölçülerinde bir konteyner kuracaklarını dile getiren Külünk, “Oradaki ülkelerin 100 kişinin dahi kalacağı üsleri var. Bu aşamaya da ilerleyen dönemde gelinebilir” dedi,Antarktika’da üsleri kural olarak devletlerin değil bilimsel çalışma yapan sivil toplum örgütlerinin kurabileceğini aktardı.

TAKBAM olarak nerede üs kurulabileceğine yönelik seçenekler oluşturduklarını belirten Külünk, “Bulgar ve Rusların üslerinde misafir kaldık. Yine onlara yakın yerlerde koordinatlarımız hazır. Enerji ihtiyacı jeneratörlerle karşılanacak. Arjantin’den oraya geçerken ihtiyaçlar oradan alınacak. Yağış almadığı için kıtada su sorunu var. Su sorununu da ortak kullanımla çözeceğiz” diye konuştu. Üsse yönelik henüz bütçe çıkarmadıklarını ifade eden Külünk, bu konuda TÜBİTAK’tan destek beklediklerini söyledi. Külünk, bölgede merkez kurmak için tapu alma gibi bir durumun olmadığını belirterek, her ülkenin bilimsel çalışmaları çerçevesinde istediği kadar alanı kullanabildiğini anlattı.

UZMAN İSİMLER VAR

TAKBAM Başkanı Mehmet Ali Türkel ise bölgeye gidecek 16 kişilik bilim adamı heyetinin ocak ayı sonunda çalışmalarına başlayacağını söyledi, “Farklı alanlarda bilimsel araştırmalar yapılacak. Farklı üniversitelerden biyoloji, jeofizik, astrofizik, veterinerlik, zooloji, botanik, fizik ve deniz bilimleri gibi alanlarda uzman isimler bulunuyor” dedi. Türkel heyette yer alan akademisyenlerin, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’ndanAntarktika’da hayatta kalma eğitimi aldığını da kaydetti.

Meteor, yerçekimi, yosun

TAKBAM tarafından Antarktika’da yapılacak bilimsel çalışmalar şöyle:

Kıtadaki bitkiler, hayvanlar ve diğercanlılar incelenecek. Bölge, penguen vedeniz aslanlarıyla ünlü. Yosun yapısı da mercek altına alınacak.

Dünyada en fazla meteor düşen nokta olan kıtada, zeminde ve gökyüzünde gözlem yapılacak.

Güney yarımkürenin en güneyi olan Antarktika’dan Ay ve diğergezegenlerin durumu izlenebilecek.

Sismolojik açıdan depremincelemeleri yapılacak.

Yerçekimi açısından incelenecek.

Bölgedeki buzullar ve denizsuyunda testler yapılacak. Hiç yağmur yağmayan kıtada meteorolojik tespitlerde bulunulacak.

Toprak yapısı incelenecek

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.