Zeytinlik yerine, maden işletmeciliği kamu yararı değildir

EFELER - “Geleceğimizi satmayalım, biz gideriz zeytin kalır” sözleri ile zeytin ağaçlarının yok edilmesine tepki gösteren Başkan Cerit, şunları söyledi:

“Bilinen tarihi günümüzden en az 6000 yıl öncesine dayanan kutsal kitaplarda dahi adı geçen, faydaları saymakla bitmeyen, barış ve özgürlüğü simgeleyen zeytin ağaçlarımız bir gecede çıkan yönetmelik ile maden ve kömür havzaları açılmak için yok edilecektir.

Anavatanı, ilimiz ve bölgemizi de içine alan kıyı Ege boyunca olan zeytin aynı zamanda önemli bir geçim kaynağımızdır. Yeraltı zenginliğimiz olan madencilik ile kıyaslama yaparsak hem ekonomik boyutu ile hem de doğal görüntüsü ile mukayese dahi kabul edilemez.

Zeytin kanunu, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1925 yılında çıkardığı tarım kanunu doğrultusunda 1939 yılında kabul edilen kanundur. Kanun özetle zeytin yetiştiriciliğinin, zeytinyağı üretiminin teşviki ve yüksek kalite standartlarında yapılmasını sağlama amacı taşımaktadır.”

“İNSANLIĞA YAPILAN BÜYÜK BİR İHANETTİR”

Cerit, “Zeytin ağaçlarının üç kilometre çevresinde zeytinyağı fabrikası haricinde bir tesis kurulmasına dahi müsaade edilmezken, yerinin tamamen değiştirilmesi kabul edilemez.

Hal böyleyken toprağın altını üstüne tercih etmek, insanlığa yapılan büyük bir ihanettir. Zeytin ağacı olduğu yerde kıymetlidir. Yerini değiştirmek doğru bir tercih değildir. Kaldı ki daha öncesinde meclisten yedi kez red edilmiş olması bu kutsal ürünün önemini yeterince göz önüne çıkarmaktadır.

Zeytinlik yerine maden işletmeciliği kamu yararı değildir. İklim krizine neden olan fosil yakıtların terk edildiği bir dönemde zeytin ağaçları yok edilerek madencilik faaliyetleri yürütülmesinde kamu yararı olamaz.

Bu sebepten dolayı yapılan yönetmeliğin iptali kamu yararına olacaktır düşüncesindeyim.

Zeytin ağacının Homeros’a da dediği gibi’’ Ben herkese aitim, kimseye ait değilim. Sen gelmeden önce buradaydım, sen gittikten sonra da burada olacağım.’’ dedi.