Teknoloji kullanılırsa, JES’te tehlike yok!

AYDIN- Aydın’da toplam 210 MW’a ulaşan jeotermal enerji santrali yatırımı bulunan Güriş Grubu’nun bünyesinde yer alan Germencik ilçesi’ndeki Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. yetkilileri, Jeotermal sektöründeki çalışmaları ve Jeotermal kaynakları hakkında bilgilendirdi. Yetkililerin yaptığı açıklama şöyle:

YERLİ VE MİLLİ KAYNAĞIMIZ

“Türkiye’nin Jeotermal Enerji Sektöründe ilk ‘dual-flash’ teknolojili jeotermal enerji santralini kuran GÜRİŞ Holding, Türkiye’nin yerli kaynaklarla kurulu gücünü artırmayı hedefleyerek en verimli ve lider Jeotermal enerji santrallerinin yatırımlarına devam ediyor.

Bölgemizde çok yanlış bilgilendirme ve bilgilenmeler var. Bahçe ve ağaç sulamalarında zaman zaman kurumalar meydana geldiğinde hemen akla Jeotermal santralları geliyor. Oysa derin kuyudan çıkan sularda BOR var. Deniz suyu ile nasıl sulama yapılamıyorsa bu Borlu su da aynı özelliği taşıyor.

SON TEKNOLOJİ KULLANILIYOR

Türkiye’deki tüm Jeotermal santralleri son teknolojiyi kullanıyor. Bölgemizdeki Jeotermal santrallerinin hepsi de son teknoloji ürünleri kullanıyorlar. Çıkarın o teknolojiyi salın suya dereye, bunun savunulacak hiçbir yönü yok. Bunu savunan da çok büyük bir gaflete düşmüş demektir. Çünkü bu insani olarak savunulacak bir şey değil. Bizim derdimiz sektörü kurtaralım değil, önce sektörün sektörü kurtarması lazım. Bugün Umurlu’da dereye su salınıyor ama bizim santralin fotoğrafı konuyor, bizim rahatsızlığımız bu.

Re-ENJEKTE YAPMAYA MECBURUZ

Jeotermal alanlarımızdan santrallimize taşıdığımız suyu mutlaka re-enjekte yapmamız gerekiyor. Yerin binlerce metre altındaki o havzadaki suyumuz belli bir miktardadır. Bu sıcak suyu santralde kullandıktan sonra aynı bölgeye geri vermemiz gerekiyor. Eğer siz oradaki suyu kullandıktan sonra dışarıya salarsanız, o havzadaki suyu, yani sermayenizi tüketmiş olursunuz.

HAVA KALİTESİ İZLEMESİ YAPILMAKTADI

“Biz Gürmat olarak, proje sahalarımızda düzenli olarak hava kalitesi izlemesi yapılmaktadır. HS emisyonlarına bağlı potansiyel sağlık ve güvenlik risklerinin uygun bir şekilde yönetilmesini sağlamak amacıyla Gürmat, koku gidermek HS yönetimine ve operasyon personelinin HS’e maruz kalma riskini azaltmak üzere HS azaltma yöntemleri üzerinde çalışmaktadır.

AKADEMİK ÇALIŞMA

Daha birçok konunun ele alındığı bilgilendirme toplantısında, Jeotermal santralları hakkında ilimizde bilgi kirliliği karşımıza çıktı. Bakanlık tarafından yapılmakta olan ‘uluslararası akademik çalışmanın’ neticesinde, ilimizdeki Jeotermal sahaları hakkında Aydın halkı net bilgilendirilecek.”

Santral sahasında yaptığımız gezide, saha içerisindeki zeytin ağaçlarında herhangi bir sıkıntının olmadığını da gördük.