Suyun yarısı yolda kayboluyor

AYDIN- Rapora göre, iletim hatlarında kaybolan su miktarı 2019 yılı hedefi, yüzde 30 ve 2023 hedefi yüzde 25 olarak belirlendi. Ancak şu anda, Ankara’da yüzde 36, İstanbul’da yüzde 24, İzmir’de yüzde 30, Antalya’da yüzde 35, Adana’da yüzde 33, Balıkesir’de yüzde 49, Aydın’da yüzde 53, Kahramanmaraş’ta yüzde 59, Gaziantep’te yüzde 40, Diyarbakır’da yüzde 53, Van’da yüzde 64, Şanlıurfa’da yüzde 67, Muğla’da yüzde 53, Kocaeli’nde yüzde 32 su kaybı yaşanıyor.

Yine rapora göre, Hakkari yüzde 82 ve Mardin yüzde 77 ile su kaybının en çok olduğu iller. Doğu ve Güneydoğu illerimizde su kaybının daha fazla olduğu görülmekte. İçme ve kullanma suyu olarak büyük maliyetlerle temin edilen suyun, iletim sürecinde sızıntı v.b. nedenlerle kaybolması, gereksiz daha fazla su çekilmesini sağlamakta, maliyetleri arttırmakta ve dolayısıyla çevresel ve ekonomik bir sorun yaratmakta.

SUDA KİRLİLİK

8 su havzasında (Susurluk, Meriç - Ergene, Konya Kapalı, Büyük ve Küçük Menderes, Gediz, Kuzey Ege ve Burdur) toplam 750 dere ve gölün sadece 6 tanesi kirlenmemiş durumda. Yani bu havzalardaki suların yüzde 99’u kirlenmiş durumda.

Ülkemizde evsel ve endüstriyel atıksuların yeniden kullanım oranı ise yüzde 1‘in altında. İklim değişikliğine uyum ve su kıtlığı riski göz önünde bulundurularak arıtılan atıksuların, kentlerde tekrar kullanım oranı yüzde 1‘den yukarılara çekilmeli, kent içerisindeki park bahçe sulama faaliyetlerinde değerlendirilmeli.

Meriç - Ergene Havzası’nda bulunan yeraltı sularının yarısının tükenmeye başladığı ve tamamının kirlenmiş olduğunun görüldüğü belirtilen rapora göre, Aydın ve Denizli İllerini de kapsayan Büyük Menderes Havzası’nda yer altı sularının yarısı, İzmir‘in de bulunduğu Küçük Menderes Havzası’nda yer altı sularının yaklaşık üçte ikisi, Manisa‘yı da kapsayan Gediz Havzası’nın yer altı sularının yaklaşık dörtte biri, Bursa‘yı kapsayan Susurluk Havzası’nın yer altı sularının üçte ikisi yoğun miktarda kirlenmiş durumda.

Adapazarı, Eskişehir, Ankara illerini de kapsayan Sakarya, Afyonkarahisar‘ı kapsayan Akarçay, Manisa ve İzmir‘i kapsayan Gediz havzalarında çok hızlı bir şekilde yer altı suyu seviyesi azalmakta.

25 nehir havza planının sadece 5’i tamamlandığı, plansızlık nedeniyle havzalarda koruyucu ve çevre sorunlarını önleyici bir yaklaşım hayata geçirilemediği vurgulanarak, “Vakit kaybetmeden bu planların tamamlanması gerekmektedir” denildi.