Türkiye’nin sularına biyolojik gözaltı!

AYDIN- Gıdahattı’nda yer alan habere göre, nehir, göl ve denizlerden oluşan yerüstü sularında biyolojik izleme için yapılacak örneklemeye ilişkin usul ve esaslar belirlendi.

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Biyolojik İzleme Tebliği, 21 Haziran 2019 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

Biyolojik izleme nedir?

Yerüstü sularında biyolojik kalite bileşenlerinin izlenmesine ilişkin usul ve esasları belirleyerek biyolojik izleme çalışmalarında standardizasyonu sağlamak amacıyla çıkartılan Tebliğ, biyolojik izleme çalışmalarında kullanılmak üzere, her bir biyolojik kalite bileşeni için biyolojik örnekleme noktalarının/alanlarının, örnekleme dönemlerinin ve izleme sıklıklarının, örnekleme metodolojisinin ve kullanılan ekipmanın belirlenmesi, numunelerin taşınması, muhafazası, örneklerin analizi ve teşhisine ilişkin hususları kapsıyor.

Tebliğde Biyolojik İzleme, “Su kütlesinin genel durumunun belirlenmesi maksadıyla suda yaşayan canlıların periyodik olarak örneklemesini ve analizini”, biyolojik kalite bileşeni ise ,“Biyolojik izleme kapsamında örneklenmesi gereken bentik makroomurgasız, fitoplankton, fitobentoz (diyatome), balık, sucul makrofit, makroalg ve angiosperm canlı gruplarının her birini” olarak tanımlandı.

Biyolojik Örnekleme

Biyolojik örnekleme; nehir, göl, kıyı ve geçiş suyu kütlelerinde yapılacak. Biyolojik kalite bileşenleri Bakanlıkça belirlenen izleme programlarında yer alan izleme türüne ve izleme sıklığına uygun olarak izlenecek.

Biyolojik örneklemenin, her bir biyolojik kalite bileşeni için o kalite bileşeni konusunda en az doktora derecesine sahip veya Bakanlıkça düzenlenen eğitimlere katılarak “biyolojik örnekleme sertifikası” almış kişiler tarafından yapılması esas olacak.

Biyolojik örnekleme eğitimleri Bakanlık tarafından düzenlenerek sertifikalandırılacak. Sertifika geçerlilik süresi dört yıl olacak.

Sahaya çıkılmadan önce izin alınacak

Biyolojik örnekleme için sahaya çıkmadan önce Bakanlık Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve diğer ilgili kurum ve kuruluşlardan gerekli izinler alınacak.

Akademik çalışmalar kapsamında yapılan biyolojik izlemelerde izleme sıklığı ve parametreler çalışmanın kapsamına göre belirlenecek.

Yayımı tarihinde yürürlüğe giren Tebliğ hükümlerini Tarım ve Orman Bakanı yürütecek.

Kaynak: Gıdahattı