Çiftçi malları ortada kaldı
AYDIN- Çiftçinin tarladaki ürünlerinin korunması gibi önemli bir görevi üstlenen kurulların ortada kalması tartışmayı büyütürken, hırsızlık olaylarının arttığı da gözleniyor.
2016 yılı başlarında konuyla ilgili yaptığı açıklama üzerine şimşekleri üzerine çeken AK Parti Aydın Milletvekillerine konuyu sorduk. Çiftçi Malları Koruma Başkanlıklarının belediyelerin uhdesine geçtiğini belirten AK Parti Aydın Milletvekili Mehmet Erdem, “İlçe belediyeleri yapamıyorsa Büyükşehir Belediyesi yapar” dedi.
Geçmişte çiftçinin malına en çok keçi, koyun ve benzeri hayvanlar zarar verirdi, şimdi ise tarla ve bahçelerde insanlar tarafından yapılan hırsızlıklar had safhaya ulaştı.
Halk gözünde, 2016 yılı başlarında çifti malları koruma başkanlıkları hakkında basına verdikleri demeçler yüzünden günah keçisi konumuna düşürülen AK Parti Milletvekilleri Mehmet Erdem ve Abdurrahman Öz konu ile ilgili olarak ortak basın açıklamasında bulundular.
AK Parti Aydın milletvekili Mehmet Erdem şu açıklamada bulundu:
“Türkiye genelinde Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları ile ilgili çok fazla şikayet aldık. Konu Meclis’te önümüze geldi. Bu konu önemli olduğu için bir komisyon oluşturduk. Bu komisyona Türkiye geneli Çiftçi Malları Koruma Kurulları yetkilileri de çağrıldı. Orada, yetkililerden biri ‘Biz parayı, aidatları toplayamıyoruz. Yetkilerimizin azlığından dolayı icraya bile veremiyoruz. Yetkilerimiz arttırılsın, çalışamaz duruma geldik’ deyince, bu sefer sayın bakanımız da biz de ‘bunların kapatılması düşüncesindeyiz’ dedik. Buna istinaden, basın açıklamamız da bu yönde oldu. Konunun uzaktan yakından bizim yaptığımız basın açıklamamızla ilgisi alakası yoktur. Bu kanun da Büyükşehir Yasası’na geçilmeden çıkmıştı. Ama şimdi Büyükşehir Yasası var ve bu yasaya göre de Çiftçi Malları Koruma Başkanlıkları belediyelerin yetkisi altına verildi. İlçe belediyeleri veya büyükşehir belediyesi bu konuda çalışma yapabilirler. Aydın genelinde 17 ilçede 500 kişilik bir istihdam söz konusu. Bu koruma başkanlıklarını çalıştırabilirler. AYBA gibi bir kurumun altında bu insanlara iş sağlanabilir ve çiftçilerin de malları korunmuş olur. Aidatlar da düzenli toplanmış olur. Bence Büyükşehir Belediyesi de bu işe el atmalıdır. 500 koruma görevlisinin yanı sıra çiftçilerin de mağduriyeti giderilmiş olur.”