Süt ve süt ürünleri üretimi azaldı

AYDIN- TÜİK İstatistik verilerine göre, Şubat ayında ticari süt işletmeleri tarafından içme sütü üretimi 128 bin 986 ton olarak gerçekleşti ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,5 azalış gösterdi. İnek peyniri üretimi 54 bin 757 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 2,8 azaldı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri ise 743 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 67,5 azaldı.

Yoğurt üretimi 89 bin 116 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,2 azaldı. Ayran üretimi ise, 53 bin 527 ton ile bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,8 azalış gösterdi.

Şubat ayında ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı ortalama yüzde3,5, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.

Toplanan inek sütü, Şubat 2019

Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Şubat ayında bir önceki aya göre yüzde 2,2 azaldı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Şubat ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 7,8 azaldı.