Nuri Alço: Didim’de ‘Altın Zeytin’ festivali istiyoruz

AYDIN - Didim’de 1996 yılında ‘Duman Otel’i çalıştırarak bir sinema sanatçısı olarak her dem turizm sektörünün içinde de yer aldığını belirten sanatçı Nuri Alço, şehirleşen ilçede turizm sektörünün iyi yönetilmediğini savunarak, çarpık bir şehirleşme izlenimiyle görünürde yoluna devam ettiğini ifade etti.

Didim’i 90’lı yıllarda ilk makilik alanıyla bakir bir bölge olarak halen gözünün önünde canlandırdığını ifade eden Alço, planlı yapılaşmaya dikkat çekerek, kentsel dönüşüm kapsamında mevcut alanların ada bazında yeniden kentin turizm kent dokusuna uygun planlı yapılaşmaya gidilerek, mevcut doğal makilik alanların koruma altına alınarak geniş yeşil alanlara yer verilerek, çarpık yapılaşan ile değil, turizm ilçenin tarihi Apollon’u, denizi ve genişçe yeşil alanları ile anılmasını arzu ettiklerini belirtti.

İlçe turizm sektöründe büyük altyapı eksikliklerinin olduğunu savunan Alço, ”Didim’de 90’lı yıllarda yoğun olarak İngiliz turistlerin bulunduğu dönemleri biliyorum. Zamanla yasalarda değişikliğe gidildi ve bu insanlar ilçede mekan sahibi olmaya başladılar. Bu gün 2019 yılında bakıldığında Didim, inşaatta almış başını gitmiş ve katlı apartman pencerelerinde İngiliz asıllı vatandaşların ‘For Salle’ düşük fiyatlarla satın alın dercesine tabelalarla karşılaşıyoruz. Bunlar kentleşen şehrin olumsuz yanlardır. Turizm ilçenin tarihi Apollon’u, denizi ve genişçe yeşil zeytin ağaçları ve makilik alanları ile anılmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Didim’de zaman zaman sanatçı akınına uğradığına tanık olduğunu ifade eden Alço, “Türkiye’de bir çok ilde, Malatya’da ‘Altın Kayısı’, Adana’da ‘Altın Koza’, Antalya da ‘Altın Portakal’ın olduğunu, Aydın’ın Didim İlçesi turistik kente ‘Altın Zeytin’ festivali neden yapılmasın? Bir kültür turizmi yelpazeye katarak ilçede kısa süren turizm sezonunun uzatılması yönünde somut yaklaşımları maalesef göremiyoruz. İlçede İyi yönetilmeyen bir turizm sezonuna tanık oluyoruz” ifadelerini kullandı.