Kalp hastaları için yerli buluş

AYDIN- Aydın Mimar Sinan Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Biyomedikal Cihaz Teknolojileri alanı öğrencileri, hazırladıkları proje ile kalp hastalarının takibini kolaylaştıran bir cihaz ürettiler. Cihaz nabız düştüğünde veya yükseldiğinde hastanın doktoruna otomatik olarak mesaj gönderiyor.

Okulun Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Alanı Öğrencileri, Hilal Ödemiş, Musa Civelek, Ali Ersoy, ve Burak Rafet Demir Alan Şefi İsa Yüksel'in danışmanlığında ‘Kablosuz yerli kardiyak enstrmantasyon cihazı’ adını verdikleri bir ürün geliştirdi.

Biyomedikal Cihaz Teknolojileri Alan Şefi İsa Yüksel, uygulamanın amacının hastanelerde kablosuz bağlantı ile hastanın nabzının-kalbinin takibi, fibrilasyonun tespiti ve fibrilasyon durumunda ilgili doktora veya hemşireye bilgi aktararak, uzaktan haberleşme ile hastaya acil müdahalenin gerçekleştirilmesini sağlamak olduğunu söyledi.

Yüksel, cihazı kullanan hastanın nabzı 100’ün üstüne (taşikardi) çıktığı veya 60’ın altına (bradikardi) indiği zaman cihazın gerçek zamanlı olarak sorumlu doktor veya hemşirenin telefonuna mesaj ve arama yolu uyarı yaptığını söyledi. Bu durumun erken müdahaleye de olanak sağladığını kaydeden İsa Yüksel, “Ayrıca hasta birim dışında yani uzakta olma durumunda da cihaz hastanın coğrafi konumunu da ilgili telefona aktarılmaktadır. Bu tıbbi cihazımızla, kalp hastalarımız daha kolay kontrol ve takip edilebileceği gibi ilk müdahaleyi de daha hızlı hale getirmeyi hedefliyoruz” dedi.