Hastalıklı et ithal edilmiş

AYDIN- Türkiye’nin, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı aracılığı ile Bosna Hersek’ten ithal ettiği 20 ton (20 bin 43 kilogram) sığır karkas etinde insan sağlığına zararlı E.coli O157 hastalığı olduğu ortaya çıkması ve etlerin, laboratuvar incelemesinin sonuçları beklenmeden piyasaya sürülmesinin yankıları büyüyor.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, hastalıklı et ithali skandalını TBMM’ gündemine taşıdı.

CHP Milletvekili Tacettin Bayır’ın verdiği bilgiye göre, Kapıkule sınır kapısından giriş yapan 20 ton sığır karkas etindeki hastalık, sınır kapısından giriş yaptıktan sonra tespit edildi, 24 Ağustos 2017 tarihinde incelemeye alınan hayvanların tahlil sonuçları 29 Ağustos’ta belli oldu. Söz konusu raporda, insan sağlığına zararlı, “E.coli O157” hastası olduğu kanıtlandı. Hastalığın tespit edilmesiyle birlikte analizi yapan laboratuvar tarafından, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü uyarıldı. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü de bunun üzerine etlerin imhası için gerekli çalışmaların başlatılması yazısı gönderdi.

Bu gelişmeler üzerine CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın yazılı olarak cevaplandırılması istemiyle soru önergesi verdi.

Soru önergesinde olayı anlatan Bayır, “Bilindiği üzere E.coli O157 hastalığı, tıp dünyasında bilinen en tehlikeli gıda kaynaklı patojen bakteriler arasında değerlendirilmektedir” dedi ve Bakan Fakıbaba’nın şu soruları yanıtlamasını istedi:

“1-Bosna Hersek’ten ithal edilen, E.coli O157 hastalığı taşıyan 20 ton karkas etinden ne kadarı imha edilmek üzere toplanmıştır? Raflarda olan hastalıklı et miktarı nedir? Hastalıklı etlerin ne kadarı vatandaşlarımız tarafından tüketilmiştir?

2-İthal edilen etler, tahlil sonuçlarından önce niçin piyasaya sürülmüştür?

3-Bu skandalla ilgili Bakanlığınız tarafından soruşturma açılmış mıdır ya da açılacak mıdır? Bu konu ile bilgileri kamuoyu ile paylaşacak mısınız?

4-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak 27 Kasım 2017 tarihinde yayımlanan röportajınızda, ithal edilen karkas etlerle ilgili “Sağlık açısından bir problem yok diyorsunuz, doğru mu” sorusuna “Benim şüphem yok’’ yanıtınızı vermiştiniz. Yaşanan skandalla ilgili kendinizi de sorumlu tutuyor musunuz?

5-Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı olarak yine 27 Kasım 2017 tarihinde yayımlanan röportajınızda, Yoksul vatandaşların bu etleri yemesi için ithal edildiğini belirtmiştiniz. “Bu etleri Siz de yiyebiliyor musunuz”sorusuna da“Tabii ki. Vatandaşa yedirdiğim eti ben de yiyorum."cevabını vermiştiniz. Verdiğiniz bu cevapla, hastalıklı et yiyen vatandaşlarımıza güven vererek yanlış bilgilendirdiğinizi düşünüyor musunuz?

6-Et ithalatı politikası ile ilgili bir değişiklik olacak mıdır? Yerli üreticiye destek vererek, et ithalatının durdurulması ile bir çalışmanız var mıdır?”