ADÜ hayvan iskeletlerinde marka oldu

AYDIN- ADÜ Veteriner Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mehmet Erkut Kara, dünyada hayvan kemiği ve iskeletlerinin elde edilmesinin büyük maliyetler olduğunu ifade ederek, “Biz başlangıçta bir hobi olarak başlayan bu işi şimdilerde profesyonel olarak yapıyoruz. Üniversitemizin Döner Sermayesine önemli bir gelir kalemi yarattığımız bu dalda Adnan Menderes Üniversitesi artık bir büyük marka” diye konuştu.

Hayvan kemiklerinin ve oluşturulan iskelet yapısının özellikle derslerde önemli bir fark yarattığının altını çizen Prof. Dr. Kara, müzeler ve milli parklardan da konuyla ilgili büyük bir talep olduğunu söyledi. Dünya’da bu işin başlı başına bir sektör olduğunun altını çizen Kara, “Yakın zamanda ABD'deki Nevada Üniversitesi'ne eşek kemiği ihraç ettik. ABD'den gelen teklif üzerine, oradaki üniversiteye eşek kemiği gönderdik. Nevada Üniversitesi Antropoloji Bölümü ‘Kemik Kütüphanesi’ oluşturuyordu ve arkeolojik kazılarda çıkan kemiklerle karşılaştırmak için böyle bir teklifte bulundu. Biz de Aydın'dan Amerika'daki üniversiteye eşek kemiği ihraç ettik" şeklinde konuştu.

YURT DIŞI VE İÇİ İSKELET GÖNDERİLİYOR

Fakültenin kuruluşundan sonra fakültenin kendi kemik arşivini daha da büyüterek Türkiye’nin en büyük kemik kütüphanesi oluşturma yolunda ilerlediklerini vurgulayan Prof. Dr. Kara, şimdiye kadar da ülkenin değişik bölgelerinde birçok üniversiteye yaptıkları iskeletlerden gönderdiklerini söyledi. Yüzüncü Yıl, Erciyes, Mustafa Kemal, Mehmet Akif Ersoy ve Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültelerine, ADÜ Ziraat ve Fen Edebiyat Fakültesine, Kastamonu Üniversitesi’ne, Ahi Evran Üniversitesi Antropoloji Bölümü, Kalamaki-Doğanbey-Honaz Milli Parklarına, Nevada Üniversitesi Antropoloji Bölümüne, Emniyet Genel Müdürlüğü’ne, Ankara Kriminal Polis Laboratuarına, Türkiye Jokey Kulübü’ne ve çeşitli okullara iskelet gönderdiklerini vurgulayan Prof. Dr. Kara, şöyle konuştu; “Mesela Doğanbey’de bulunan müzedeki hemen hemen bütün iskeletleri üniversitemiz yaptı. Biz iskeleti oluşturan kemikleri bir araya getirmeye başladığımızda Türkiye'de bu işi yapan yoktu. Özel olarak uğraşan yok çünkü mutfağı çok zor bir iş. Biz dünya şirketlerine göre çok daha uygun fiyatlara bu işi yapıyoruz. Sadece döküm plastik ya da gerçek kemik olarak bunu yapan dünyada bir sürü firma var."