4G İçin Gün Sayıyor

Türkiye, kablosuz ortamda yüksek çözünürlük sağlayan 4G’ye hazırlanıyor. Bugünkü 3G teknolojisinden 10 kat daha hızlı altyapıya sahip dördüncü nesil kablosuz telefon teknolojisi (4G) ile bir DVD’yi 30 saniyede kablosuz ağdan gönderebilir, bir film CD’sini 5.6 saniyede indirebilirsiniz. Bu yıl ihalesi beklenen 4G için şebekenin iletişim kısmını da 4G'ye hazır hale getirdiklerini açıklayan Vodafone Türkiye CEO’su Gökhan Öğüt, 4G’ye yatırımın 3G'den daha fazla olmasını öngördüklerini vurguladı. Vodafone Türkiye’nin, 2014-15 mali yılı üçüncü çeyrek sonuçlarını düzenlediği basın toplantısında paylaşan Öğüt, beş yıllık bir dönemi kapsayan Dijital Dönüşüm Hareketi ile toplam mobil gelire göre yüzde 33,9 pazar payına ulaştığını açıkladı.

ABONE SAYISI 20.5 MİLYON

Öğüt, şunları söyledi: “2014-15 mali yılının üçüncü çeyreğinde toplam mobil gelirlerimiz, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21,5 artarak 1,8 milyar TL’ye ulaştı. Üçüncü çeyrek itibariyle akıllı telefon penetrasyonumuz yüzde 41,8’e çıkarken, veri gelirlerimiz geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 73 arttı. Abonelerimizin toplam veri kullanımı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 137 artarak üçüncü çeyrekte 22 milyar megabayta ulaştı. Pazar payımız yüzde 33,9’luk rekora ulaştı. Bu dönemde abone sayısı 20,5 milyon olurken, faturalı abone sayısı da geçen yılın aynı dönemine göre 1 milyonu aşkın net abone artışı ile 8,3 milyona ulaştı.

YATIRIM ODAĞI 4G'DE

2015'te yatırımlarının üç odağının evde internet, fiber ve 4G hazırlıkları olacaklarını ifade eden Öğüt, yatırım bütçesi ile ilgili soru üzerine ise, “Nisan 2014-Mart 2016 arasındaki süreçte 2 milyar lira yatırım taahhüt etmiştik. Bu hedefimize emin adımlarla ilerliyoruz” dedi. Öğüt, Vodafone Grubu’nun 18 ülke ve pazarda 13,7 milyon 4G abonesine hizmet verdiğini hatırlatarak, “Bugün itibariyle 4G uluslararası dolaşım hizmeti verdiğimiz ülke sayısı 37’ye ulaştı. Şimdi bu hizmeti Türkiye’deki bütün abonelerimize sunmak için aynı vizyon ve kararlılıkla çalışıyoruz ” diye konuştu.

Yatırım tutarını ölçmek zor

Gökhan Öğüt, ihale süreci beklenen 4G ile ilgili toplam yatırım tutarının ne olacağı ile ilgili soru üzerine ise, “İhale bedeli, frekans bedeli gibi unsurlar yatırım tutarında belirleyici olacak. Bu nedenle toplam yatırım tutarını ölçmek çok zor. 4G ihalesi ile ilgili bilinmezliklerden dolayı toplam yatırım, maliyet ve bunların abonelere yansıması hesaplarımızı tamamlayamaz durumdayız” diye konuştu. Öğüt buna karşın, dünyadaki örneklere bakıldığında, 4G ile birlikte artan dijital kullanımdan dolayı operatörlerin ciro artışı yaşadıklarını; sektörün ölçek ekonomisine dayalı olması nedeniyle, ciro artışının kârlılığa da olumlu yansımasını beklediklerini söyledi.

Her 1 TL yatırımla 3.6 TL kalkınma

Ekonomik kalkınmada dijitalleşmenin önemli payı bulunduğunu belirten Öğüt, “Yapılacak her 1 liralık bilgi işlem yatırımı 3.6 liralık GSYH artışı yaratıyor. Kalkınma Bakanlığı’nın çalışmasına göre, önümüzdeki 10 yılda 24 milyar lira yatırımın, GSYH’mızda 86 milyar liralık artış yapması bekleniyor” diye konuştu.