Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin
Süleyman Çokay
Köşe Yazarı
Süleyman Çokay
 

COVİD 19 Psikolojik Yansımaları

Dünya genelinde covid-19 denilen bir salgınla uzun süredir karşı karşıyayız. Bu salgının seyriyle ilgili yaşadığımız belirsizlikler, süresi, sonuçları ve belirtileri bizleri oldukça kaygılandırıyor. Deyim yerindeyse hayatımızın her alanına tesir etmiş durumda. Bu da süreğen kaygı şeklinde devam etmekte. Birçoğumuz koronavirüs salgınının yarattığı belirsizlik içinde; izole, stresli, yalnız ve endişeli olabilir, kitlesel kaygı (anksiyete) ve panik davranışı yayılabilir. Bu süreçte her birey kendi sağlığını düşünmesinin ötesinde sevdiklerinin sağlığını önemsemeye başladı. Devamı olan süreçte ise sadece hastalığın tehdidi ile değil, yakınlarının hastalık ya da kaybının yüküyle de başa çıkma yüküyle karşı karşıya kalmıştır. Salgının birçok yan etkisi olduğu gibi sosyal davranış konusunda da değişiklikler oldu. Kurallara uyma zorunluluğu, ruhsal uyum ve olumsuz duygularla baş etme gibi bizleri zorlayan süreçler yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Bu yaşadığımız olumsuz duygular sonucunda da psikosomatik dediğimiz fizyolojik belirtiler yaşayarak doktora başvuruyor olmanızla, beraberinde yapılan tahlil ve tetkiklerinizin temiz çıkması. Sonuç olarakta doktorun yaşadığınız durumun psikolojik olduğunu söylemesi gibi durumlar yaşayan insanların olduğu gibi gerçekten bir bedensel rahatsızlık olmasına rağmen hastanelerdeki yoğun olan Covid-19 tehdidinden korunmak için birçok insanda rahatsızlığını dile getirmekten ve uzmana başvurmaktan kaçma eğilimindedir. Karantina sürecinde ortaya çıkan ruhsal belirtiler - Kafa karışıklığı, dikkat ve yoğunlaşma güçlüğü - Korku - Huzursuzluk - Çaresizlik ve yalnız hissetme - Öfke ve tahammülsüzlük  - Suçluluk hissi - Matem hisleri - Uyuşukluk ve motivasyonda azalma - Tükenmiş hissetme - Sağlık kaygısı, sürekli hastalık belirtisi arama - Anksiyete (Panik) atağına bağlı çarpıntı, nefes almada güçlük, ateş basması vb. - İletişim sorunları Karantina sürecinde gözlenen ruhsal bozukluklar - Akut Stres Bozukluğu - Travma Sonrası Stres Bozukluğu - Majör Depresyon - Yaygın Anksiyete Bozukluğu - Tanımlanmamış Anksiyete Bozukluğu - Uyum Bozukluğu  - Disosiyatif tepkiler - Ağır yas tepkileri - Alkol yoksunluk deliryumu - Eski ruhsal rahatsızlığın tetiklenmesi - Strese ve izolasyona bağlı tetiklenen: Örneğin psikotik bozukluklar, panik bozukluk - Tedavi aksamasına bağlı tetiklenen: Örneğin bipolar mani.
Ekleme Tarihi: 01 Şubat 2021 - Pazartesi

COVİD 19 Psikolojik Yansımaları

Dünya genelinde covid-19 denilen bir salgınla uzun süredir karşı karşıyayız. Bu salgının seyriyle ilgili yaşadığımız belirsizlikler, süresi, sonuçları ve belirtileri bizleri oldukça kaygılandırıyor. Deyim yerindeyse hayatımızın her alanına tesir etmiş durumda. Bu da süreğen kaygı şeklinde devam etmekte. Birçoğumuz koronavirüs salgınının yarattığı belirsizlik içinde; izole, stresli, yalnız ve endişeli olabilir, kitlesel kaygı (anksiyete) ve panik davranışı yayılabilir. Bu süreçte her birey kendi sağlığını düşünmesinin ötesinde sevdiklerinin sağlığını önemsemeye başladı. Devamı olan süreçte ise sadece hastalığın tehdidi ile değil, yakınlarının hastalık ya da kaybının yüküyle de başa çıkma yüküyle karşı karşıya kalmıştır.

Salgının birçok yan etkisi olduğu gibi sosyal davranış konusunda da değişiklikler oldu. Kurallara uyma zorunluluğu, ruhsal uyum ve olumsuz duygularla baş etme gibi bizleri zorlayan süreçler yaşandı ve yaşanmaya da devam ediyor. Bu yaşadığımız olumsuz duygular sonucunda da psikosomatik dediğimiz fizyolojik belirtiler yaşayarak doktora başvuruyor olmanızla, beraberinde yapılan tahlil ve tetkiklerinizin temiz çıkması. Sonuç olarakta doktorun yaşadığınız durumun psikolojik olduğunu söylemesi gibi durumlar yaşayan insanların olduğu gibi gerçekten bir bedensel rahatsızlık olmasına rağmen hastanelerdeki yoğun olan Covid-19 tehdidinden korunmak için birçok insanda rahatsızlığını dile getirmekten ve uzmana başvurmaktan kaçma eğilimindedir.

Karantina sürecinde ortaya çıkan ruhsal belirtiler

- Kafa karışıklığı, dikkat ve yoğunlaşma güçlüğü

- Korku

- Huzursuzluk

- Çaresizlik ve yalnız hissetme

- Öfke ve tahammülsüzlük

 - Suçluluk hissi

- Matem hisleri

- Uyuşukluk ve motivasyonda azalma

- Tükenmiş hissetme

- Sağlık kaygısı, sürekli hastalık belirtisi arama

- Anksiyete (Panik) atağına bağlı çarpıntı, nefes almada güçlük, ateş basması vb.

- İletişim sorunları

Karantina sürecinde gözlenen ruhsal bozukluklar

- Akut Stres Bozukluğu

- Travma Sonrası Stres Bozukluğu

- Majör Depresyon

- Yaygın Anksiyete Bozukluğu

- Tanımlanmamış Anksiyete Bozukluğu

- Uyum Bozukluğu

 - Disosiyatif tepkiler

- Ağır yas tepkileri

- Alkol yoksunluk deliryumu

- Eski ruhsal rahatsızlığın tetiklenmesi

- Strese ve izolasyona bağlı tetiklenen: Örneğin psikotik bozukluklar, panik bozukluk

- Tedavi aksamasına bağlı tetiklenen: Örneğin bipolar mani.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.