Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Zeytin karasuyu altına çevrilebilir

EKONOMİ 21.01.2020 - 12:09, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3393+ kez okundu.
 

Zeytin karasuyu altına çevrilebilir

Aydın’da çevre kirliliğine sebep olduğu için tartışmalara neden olan zeytin karasuyunun organik tarımda kullanılabileceği belirtildi.

AYDIN - Aydın’da organik tarım üzerine çalışmalar yapan Dr. Cezmi Saday, yaptığı açıklamada, “Aydın’da çok fazla çıkan zeytin karasu atığı ile pamuk çırçır atığının var. Biri karbon açısından, diğeri ise azot açısından zengin atıklardır. Siz bunları direk doğaya salarsınız, toprakları zehirlersiniz. Ama bunları belli oranlarda karıştırır ve bizim işletmemizde yaptığımı gibi solucanların sindirim sisteminden geçirirseniz; çevreyi temiz tutmuş olursunuz. Atıktan kurtulursunuz, zehirden kurtulursunuz ve elinize solucan gübresi gibi değerli bir ürün geçmiş olur. Yani zehri altına dönüştürmüş olursunuz” dedi. Karasu ve çırçır atıklarının bertarafı için büyük bütçeler harcandığına işaret eden Saday, “Aydın’da çırçır atığı yılda 500 bin ton, zeytin karasu atığı ise 1,5 milyon tondur. Bunları bertaraf etmek bile başlı başına bir projedir. Bu zehirli atıkları solucanları kullanarak milyonlarca ton değerli solucan gübresine dönüştürmek elimizde hem doğamızı korumuş olur hem de çok ciddi bir gelir elde etmiş oluruz. Yetkililer bu konu da mutlaka çalışmalar yapmalı” diye konuştu.
Aydın’da çevre kirliliğine sebep olduğu için tartışmalara neden olan zeytin karasuyunun organik tarımda kullanılabileceği belirtildi.

AYDIN - Aydın’da organik tarım üzerine çalışmalar yapan Dr. Cezmi Saday, yaptığı açıklamada, “Aydın’da çok fazla çıkan zeytin karasu atığı ile pamuk çırçır atığının var. Biri karbon açısından, diğeri ise azot açısından zengin atıklardır. Siz bunları direk doğaya salarsınız, toprakları zehirlersiniz. Ama bunları belli oranlarda karıştırır ve bizim işletmemizde yaptığımı gibi solucanların sindirim sisteminden geçirirseniz; çevreyi temiz tutmuş olursunuz. Atıktan kurtulursunuz, zehirden kurtulursunuz ve elinize solucan gübresi gibi değerli bir ürün geçmiş olur. Yani zehri altına dönüştürmüş olursunuz” dedi.

Karasu ve çırçır atıklarının bertarafı için büyük bütçeler harcandığına işaret eden Saday, “Aydın’da çırçır atığı yılda 500 bin ton, zeytin karasu atığı ise 1,5 milyon tondur. Bunları bertaraf etmek bile başlı başına bir projedir. Bu zehirli atıkları solucanları kullanarak milyonlarca ton değerli solucan gübresine dönüştürmek elimizde hem doğamızı korumuş olur hem de çok ciddi bir gelir elde etmiş oluruz. Yetkililer bu konu da mutlaka çalışmalar yapmalı” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.