Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Havalar ısınınca 'Patlıcan Vadisi' hareketlendi

EKONOMİ 23.06.2020 - 11:36, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3814+ kez okundu.
 

Havalar ısınınca 'Patlıcan Vadisi' hareketlendi

Bu semtte her yıl 3 bin 500 ton patlıcan oyulup kurutuluyor.

Aydın'ın Nazilli ilçesindeki Yıldıztepe Mahallesi, 'patlıcan vadisi' olarak tanınıyor. Sahip olduğu ilginç havası dolayısıyla patlıcan vadisi olarak bilinen Nazilli'nin Yıldıztepe Mahallesi'nde her sokakta patlıcan oyulup kurutuluyor. Her gün mahalleye getirilen tonlarca patlıcan insan eliyle oyulu dizilerek kurutmaya alınıyor. Belgeselleri aratmayan görüntülerin yaşandığı şehir merkezinde oyulup kurutulan patlıcanlar dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.              Araştırmalara konu olan güneş ve nem dengesi var Patlıcan vadisi olarak bilinen Nazilli'nin Yıldıztepe Mahallesi'nde her sokakta patlıcan oyulup kurutuluyor. Oyulan kurutmalık ürünler güneş ve nem dengesiyle bozulmadan sağlıklı bir şekilde kuruyor. Nazilli’deki bu mahallede kurutulan yıllık 3 bin 500 ton kuru patlıcan, Avrupa'dan Amerika'ya, Avustralya’dan Arap ülkelerine kadar her ülkeye gönderiliyor. Bölgenin araştırmalara konu olan ilginç havası nedeniyle mahallede oturan herkesin yaz boyunca tek işi patlıcan oymacılığı oluyor. Ünü Türkiye'yi aşan mahallede yollardan bahçe ve çatılara kadar her yer patlıcan, biber, kabak gibi kurutulmaya bırakılan yaz sebzeleri ile dolu. Patlıcan vadisi olarak bilinen Aydın’ın Nazilli ilçesindeki Yıldıztepe Mahallesi’nde kurutulan patlıcanlar, dünya mutfaklarının da vazgeçilmezi haline gelmiş durumda.             70 yıla yaklaşan kurutma işlemi, 3. kuşakla dünyaya açılınca mahallelinin de en büyük gelir kaynakları arasında yer alıyor. Oyma ve kurutma işlemi yaklaşık 500 aileye de gelir sağlıyor. Dede Abdullah Gandak ile başlatılan patlıcanın oyularak kurutulması işleminin ağabeyi Abdullah Karaefe ve kendi girişimleri ile ününün dünyayı aştığını ifade eden işletme sahibi Turgay Karaefe, "Patlıcanları kurutmak için kullandığımız alan patlıcan vadisi olarak geçer. Burası nemin, rutubetin az olduğu bir bölgedir. Bu bölgede biz tamamen oyma kurutma işi yaparız. 500 eve yakın da çalışanımız olur. Kuruttuğumuz patlıcan, biber, bamya, fasulye, kabak, kapya biberi gibi yaz aylarında yetiştirdiğimiz ürünleri, Türk kültürünün olduğu bütün mutfaklara, ulaşabildiğimiz kutuplar hariç her ülkeye, her bölgeye, her mutfağa ulaştırıyoruz. 3 ile 6 ay süren kurutma ve işleme sezonunda da mahalle sakinlerine önemli gelir imkanı sağlanıyor" dedi.
Bu semtte her yıl 3 bin 500 ton patlıcan oyulup kurutuluyor.

Aydın'ın Nazilli ilçesindeki Yıldıztepe Mahallesi, 'patlıcan vadisi' olarak tanınıyor. Sahip olduğu ilginç havası dolayısıyla patlıcan vadisi olarak bilinen Nazilli'nin Yıldıztepe Mahallesi'nde her sokakta patlıcan oyulup kurutuluyor. Her gün mahalleye getirilen tonlarca patlıcan insan eliyle oyulu dizilerek kurutmaya alınıyor. Belgeselleri aratmayan görüntülerin yaşandığı şehir merkezinde oyulup kurutulan patlıcanlar dünyanın dört bir yanına ihraç ediliyor.

            

Araştırmalara konu olan güneş ve nem dengesi var

Patlıcan vadisi olarak bilinen Nazilli'nin Yıldıztepe Mahallesi'nde her sokakta patlıcan oyulup kurutuluyor. Oyulan kurutmalık ürünler güneş ve nem dengesiyle bozulmadan sağlıklı bir şekilde kuruyor. Nazilli’deki bu mahallede kurutulan yıllık 3 bin 500 ton kuru patlıcan, Avrupa'dan Amerika'ya, Avustralya’dan Arap ülkelerine kadar her ülkeye gönderiliyor. Bölgenin araştırmalara konu olan ilginç havası nedeniyle mahallede oturan herkesin yaz boyunca tek işi patlıcan oymacılığı oluyor.

Ünü Türkiye'yi aşan mahallede yollardan bahçe ve çatılara kadar her yer patlıcan, biber, kabak gibi kurutulmaya bırakılan yaz sebzeleri ile dolu. Patlıcan vadisi olarak bilinen Aydın’ın Nazilli ilçesindeki Yıldıztepe Mahallesi’nde kurutulan patlıcanlar, dünya mutfaklarının da vazgeçilmezi haline gelmiş durumda.

           

70 yıla yaklaşan kurutma işlemi, 3. kuşakla dünyaya açılınca mahallelinin de en büyük gelir kaynakları arasında yer alıyor. Oyma ve kurutma işlemi yaklaşık 500 aileye de gelir sağlıyor. Dede Abdullah Gandak ile başlatılan patlıcanın oyularak kurutulması işleminin ağabeyi Abdullah Karaefe ve kendi girişimleri ile ününün dünyayı aştığını ifade eden işletme sahibi Turgay Karaefe, "Patlıcanları kurutmak için kullandığımız alan patlıcan vadisi olarak geçer. Burası nemin, rutubetin az olduğu bir bölgedir. Bu bölgede biz tamamen oyma kurutma işi yaparız. 500 eve yakın da çalışanımız olur. Kuruttuğumuz patlıcan, biber, bamya, fasulye, kabak, kapya biberi gibi yaz aylarında yetiştirdiğimiz ürünleri, Türk kültürünün olduğu bütün mutfaklara, ulaşabildiğimiz kutuplar hariç her ülkeye, her bölgeye, her mutfağa ulaştırıyoruz. 3 ile 6 ay süren kurutma ve işleme sezonunda da mahalle sakinlerine önemli gelir imkanı sağlanıyor" dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.