Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Gezgin arıcılar sorun yaşıyor

EKONOMİ 11.06.2019 - 09:35, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3108+ kez okundu.
 

Gezgin arıcılar sorun yaşıyor

Aydın’ın Sultanhisar İlçesi’nde kışladıktan sonra yola çıkan gezgin arıcılar, Kızılırmak Havzası yer alan Osmancık'ta arıları dinlenmeye aldı.

AYDIN -Aydın Bölgesi arının kış dinlemesine uygun olduğunu belirten Ordulu gezgin arıcı Yunus Kuran, gezgin arıcıların ilk durağımız Menderes Havzası, Aydın ve yöresi olduğunu, ikinci durağın Kızılırmak Havzası ve son olarak da Erzurum yöresi yaylalarda son bulduğunu ifade etti. Yıl boyunca 3 ayrı yerde konakladıklarını belirten Kuran, ”Arıların ilk bakımlarını Aydın’da yaparken ana üretimin de yapıldığı gibi arı bölmeleri yapılır ve biraz da arı güçlendirilir. İkinci etapta arı yıpranmaması için fazla yol yapılmadan Orta Anadolu Kızılırmak Havzası’nda arı güçlendiği gibi dinlenir ve bal yapmaya başlar. Daha sonra asıl arının bal yapması için Erzurum ve yöresinde yaylara çıkılır ve burada asıl bal sağımları yapılır. Biz gezginci arıcılar olarak en büyük sorunumuz ulaşım sorunudur. Nakliyeler çok maliyetli ve bütçemizi zorluyor. Bir kırkayak kamyon ya da TIR Dorse ile Aydın’ın Sultanhisar İlçesi’nden Çorum’un Osmancık İlçesi’ne kadarki nakliye 4 bin 500 TL’ye mal oluyor. Arı nerede, biz oradayız. Yerleşik bir yaşantımız yok. Bir kırsal alanda konaklamada risk taşıdığı gibi bize ayrıca maliyet yazmaktadır Sigorta yaptırıyoruz, ancak maliyetler yüksek olunca sigorta birimlerini ödemede aksaklıklar yaşanıyor. İşleri çevirmek için bankalardan kredi çekiyoruz. Bal üretimi her mevsim olmadığından banka ödeme taksitlerinde aksamalar yaşanınca da icralar ile karşılaşıyoruz” diye konuştu. Bal fiyatlarında yaşanan istikrarsızlıklardan arıcıların olumsuz etkilendiğini savunan Kuran, gezginci arıcılar olarak nakliye esnasında zayiatlar yaşandığını ifade ederek, bazı hasarları kendi imkanları ile gidermeye çalışırken kovanlardaki çatlak ve kırılmalar olması halinde marangozlara tamire götürdüklerini belirtti.
Aydın’ın Sultanhisar İlçesi’nde kışladıktan sonra yola çıkan gezgin arıcılar, Kızılırmak Havzası yer alan Osmancık'ta arıları dinlenmeye aldı.

AYDIN -Aydın Bölgesi arının kış dinlemesine uygun olduğunu belirten Ordulu gezgin arıcı Yunus Kuran, gezgin arıcıların ilk durağımız Menderes Havzası, Aydın ve yöresi olduğunu, ikinci durağın Kızılırmak Havzası ve son olarak da Erzurum yöresi yaylalarda son bulduğunu ifade etti.

Yıl boyunca 3 ayrı yerde konakladıklarını belirten Kuran, ”Arıların ilk bakımlarını Aydın’da yaparken ana üretimin de yapıldığı gibi arı bölmeleri yapılır ve biraz da arı güçlendirilir. İkinci etapta arı yıpranmaması için fazla yol yapılmadan Orta Anadolu Kızılırmak Havzası’nda arı güçlendiği gibi dinlenir ve bal yapmaya başlar. Daha sonra asıl arının bal yapması için Erzurum ve yöresinde yaylara çıkılır ve burada asıl bal sağımları yapılır. Biz gezginci arıcılar olarak en büyük sorunumuz ulaşım sorunudur. Nakliyeler çok maliyetli ve bütçemizi zorluyor. Bir kırkayak kamyon ya da TIR Dorse ile Aydın’ın Sultanhisar İlçesi’nden Çorum’un Osmancık İlçesi’ne kadarki nakliye 4 bin 500 TL’ye mal oluyor. Arı nerede, biz oradayız. Yerleşik bir yaşantımız yok. Bir kırsal alanda konaklamada risk taşıdığı gibi bize ayrıca maliyet yazmaktadır Sigorta yaptırıyoruz, ancak maliyetler yüksek olunca sigorta birimlerini ödemede aksaklıklar yaşanıyor. İşleri çevirmek için bankalardan kredi çekiyoruz. Bal üretimi her mevsim olmadığından banka ödeme taksitlerinde aksamalar yaşanınca da icralar ile karşılaşıyoruz” diye konuştu.

Bal fiyatlarında yaşanan istikrarsızlıklardan arıcıların olumsuz etkilendiğini savunan Kuran, gezginci arıcılar olarak nakliye esnasında zayiatlar yaşandığını ifade ederek, bazı hasarları kendi imkanları ile gidermeye çalışırken kovanlardaki çatlak ve kırılmalar olması halinde marangozlara tamire götürdüklerini belirtti.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.