Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Dünyada azalıyor Türkiye’de artıyor

SAĞLIK 02.12.2016 - 10:13, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2419+ kez okundu.
 

Dünyada azalıyor Türkiye’de artıyor

AIDS’e karşı korunmanın en etkili yöntemi tek eş

AYDIN- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, tüm dünyada HIV ile yaşayan hasta sayısı 34 milyona ulaşırken, Türkiye’nin ise Ukrayna, Moldovya ve Rusya ile birlikte AIDS/HIV’li hasta sayısı artan ülkeler arasında ilk sırada yer aldığı belirtildi. Dahiliye Uzmanı Dr. Abdullah Açıkgöz, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “AIDS’ten korunmanın en etkili yöntemi tek eşliliktir” dedi. Hastalığın Türkiye’de son 10 yılda yüzde 450 artış gösterdiği belirlenirken, uzmanlar göre AIDS/HIV’in öpüşmek, tokalaşmak, aynı ortamda bulunmak ya da aynı şeylere temas etmekle değil, korunmasız cinsel ilişki, kan ve kan ürünleri ile anneden bebeğe geçiş şeklinde bulaşıyor. Hastalığın yayılmasını önlemek için farkındalık eğitimlerinin artırılmasının önemli olduğu vurgulanırken, hastalıkla ilgili yıllık yaklaşık 3 bin 500 haber yapıldığı belirtildi. Türkiye’de 1985 yılından günümüze kadar doğrulama testi pozitif tespit edilerek bildirilen 12 bin 281 HIV ve bin 485 AIDS vakasının mevcudiyetinden bahsedildiğini kaydeden Aydın Liva Hastanesi Dahiliye Uzmanı Abdullah Açıkgöz, “2016 yılı içinde ise, 01 Aralık 2016 tarihi itibari ile bin 661 HIV, 73 AIDS vakası olmak üzere toplam bin 734 vaka pozitif tespit edildiği belirtildi. HIV virüsüyle savaşmanın en etkili yolu, ondan korunmaktır. Tek çare tek eşliliktir” diyerek kişilerin yaşam şekline dikkat etmesi halinde sorunun sorun olmaktan çıkacağını söyledi.
AIDS’e karşı korunmanın en etkili yöntemi tek eş

AYDIN- Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, tüm dünyada HIV ile yaşayan hasta sayısı 34 milyona ulaşırken, Türkiye’nin ise Ukrayna, Moldovya ve Rusya ile birlikte AIDS/HIV’li hasta sayısı artan ülkeler arasında ilk sırada yer aldığı belirtildi. Dahiliye Uzmanı Dr. Abdullah Açıkgöz, 1 Aralık Dünya AIDS Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “AIDS’ten korunmanın en etkili yöntemi tek eşliliktir” dedi.

Hastalığın Türkiye’de son 10 yılda yüzde 450 artış gösterdiği belirlenirken, uzmanlar göre AIDS/HIV’in öpüşmek, tokalaşmak, aynı ortamda bulunmak ya da aynı şeylere temas etmekle değil, korunmasız cinsel ilişki, kan ve kan ürünleri ile anneden bebeğe geçiş şeklinde bulaşıyor. Hastalığın yayılmasını önlemek için farkındalık eğitimlerinin artırılmasının önemli olduğu vurgulanırken, hastalıkla ilgili yıllık yaklaşık 3 bin 500 haber yapıldığı belirtildi.

Türkiye’de 1985 yılından günümüze kadar doğrulama testi pozitif tespit edilerek bildirilen 12 bin 281 HIV ve bin 485 AIDS vakasının mevcudiyetinden bahsedildiğini kaydeden Aydın Liva Hastanesi Dahiliye Uzmanı Abdullah Açıkgöz, “2016 yılı içinde ise, 01 Aralık 2016 tarihi itibari ile bin 661 HIV, 73 AIDS vakası olmak üzere toplam bin 734 vaka pozitif tespit edildiği belirtildi. HIV virüsüyle savaşmanın en etkili yolu, ondan korunmaktır. Tek çare tek eşliliktir” diyerek kişilerin yaşam şekline dikkat etmesi halinde sorunun sorun olmaktan çıkacağını söyledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.