Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Deveye düğün gibi havutlama töreni

GÜNCEL 14.11.2016 - 21:17, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:49 2238+ kez okundu.
 

Deveye düğün gibi havutlama töreni

Gelin gibi süslenen deveye Söke’de davul zurnalı tören yapıldı

AYDIN- Türk kültürünün geleneksel etkinliklerinden biri olan deve güreşlerinin sezonu gelirken, camiasında develer çok özel bir yere sahip. Gelin gibi süslenen develere yapılan tören düğünleri aramıyor. Davul Zurnalar çalınıyor, zeybek havaları oynanıyor. Söke’de devecilik yapan Süleyman Yörük’ün ‘Bozok’ adlı devesine de düğün gibi havutlama töreni yapıldı. 2016-2017 deve güreşi sezonuna sayılı günler kala, develer havutlanarak güreşlere hazırlanıyor. İlk kez güreşlere katılacak ‘Bozok’ adlı deve için düğün gibi havutlama töreni yapıldı. İlk kez havudu sırtında bulan deve önce huysuzlandı. Deveyi tutmaya çalışan deveciler zor anlar yaşadı. İkramların ardından deveciler davul ve zurna eşliğinde doyasıya oynadı. Sökeli deveci Süleyman Yörük, “Yüzyıllardan beri gelen geleneksel deve güreşleri bizlere atamızdan miras kaldı. Bizde bu mirası en iyi şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Yörük örf ve adetlerini yaşatmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Kasım ayı itibari ile develerimizi havutlama töreni yapıyoruz. Kasım ayında Şubat ayına kadar develerin güreş sezonudur. Kazasız belasız güreşlerimizi inşallah yaparız. Deveciliği dedelerimizden, babalarımızdan öğrendik. Bozok ilk kez güreşlere katılacak. Bu Bozok’un ilk kez havutlama töreni. Tören adeta bir düğün havasında gerçekleşti çok mutluyuz” dedi. Söke Devecilik Kültür ve Deve Güreşlerini Sevenler Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Yavaş ise, “2016-2017 deve güreşi sezonu başladı. Develerimize yaz boyunca bakımını yaptık. Deve güreşi içinde artık havutlama zamanı geldi. Bu ay içerisinde başlayacak güreşler Mart ayına kadar sürecek. Sezonumuz hayırlı olsun” dedi.
Gelin gibi süslenen deveye Söke’de davul zurnalı tören yapıldı

AYDIN- Türk kültürünün geleneksel etkinliklerinden biri olan deve güreşlerinin sezonu gelirken, camiasında develer çok özel bir yere sahip. Gelin gibi süslenen develere yapılan tören düğünleri aramıyor. Davul Zurnalar çalınıyor, zeybek havaları oynanıyor.

Söke’de devecilik yapan Süleyman Yörük’ün ‘Bozok’ adlı devesine de düğün gibi havutlama töreni yapıldı.

2016-2017 deve güreşi sezonuna sayılı günler kala, develer havutlanarak güreşlere hazırlanıyor. İlk kez güreşlere katılacak ‘Bozok’ adlı deve için düğün gibi havutlama töreni yapıldı. İlk kez havudu sırtında bulan deve önce huysuzlandı. Deveyi tutmaya çalışan deveciler zor anlar yaşadı. İkramların ardından deveciler davul ve zurna eşliğinde doyasıya oynadı.

Sökeli deveci Süleyman Yörük, “Yüzyıllardan beri gelen geleneksel deve güreşleri bizlere atamızdan miras kaldı. Bizde bu mirası en iyi şekilde sürdürmeye çalışıyoruz. Yörük örf ve adetlerini yaşatmak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Kasım ayı itibari ile develerimizi havutlama töreni yapıyoruz. Kasım ayında Şubat ayına kadar develerin güreş sezonudur. Kazasız belasız güreşlerimizi inşallah yaparız. Deveciliği dedelerimizden, babalarımızdan öğrendik. Bozok ilk kez güreşlere katılacak. Bu Bozok’un ilk kez havutlama töreni. Tören adeta bir düğün havasında gerçekleşti çok mutluyuz” dedi.

Söke Devecilik Kültür ve Deve Güreşlerini Sevenler Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkanı Kemal Yavaş ise, “2016-2017 deve güreşi sezonu başladı. Develerimize yaz boyunca bakımını yaptık. Deve güreşi içinde artık havutlama zamanı geldi. Bu ay içerisinde başlayacak güreşler Mart ayına kadar sürecek. Sezonumuz hayırlı olsun” dedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.