Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Aydem
Rıdvan Eşin

Burslu öğrenciler yararına bir araya geldiler

GÜNCEL 08.11.2018 - 12:08, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 2027+ kez okundu.
 

Burslu öğrenciler yararına bir araya geldiler

Türk Kadınlar Konseyi Derneği Aydın Şubesi, burslu okuttukları öğrenciler için kahvaltı düzenlendi.

  AYDIN- Edinilen bilgiye göre, Aydın’da 1995 yılında kurulan ve kamu yararına faaliyet gösteren Türk Kadınlar Konseyi Derneği (TKKD) Aydın Şubesi, burslu öğrenciler yarına Keyif Bahçesi'nde kahvaltı düzenledi. Aydınlı kadınların yoğun katılım gösterdiği toplantıda konuşan TKKD Aydın Şube Başkanı Esen Serter, derneklerinin kamu yararına çalışan bir dernek olduğunu ve kuruluşundan bu yana düzenli bir şekilde öğrencilere burs verdiklerini dile getirip Türk Kadınlar Konseyi’nin üyelerine, destekledikleri için teşekkür etti. Serter’in açılış konuşmasının ardından konuşan Prof. Dr. Pınar Okyay ise şöyle konuştu: “Kadınlar ‘toplumsal cinsiyet’ ile ilişkili olarak birçok toplumda, erkeklere göre sistematik olarak bazı temel insan haklarına ulaşamamakta ya da kullanamamaktadır. Öyle ki kadınlar, doğum öncesinde cinsiyet seçimli düşüklerle başlayan ve hayatı boyunca devam eden sağlık sorunları yaşamakta, sağlıkta ayrımcılığa maruz kalmaktadır.  Gerçekten de günümüzde, büyük çoğunluğu Asya’da olmak üzere, çeşitli nüfuslarda, aksi takdirde hayatta olması beklenen en az 60 milyon kız, cinsiyet-seçimli düşük, bebek öldürme veya ihmal sonucunda kayıptır. Bu konunun Çin’deki boyutunu çok önemlidir. Normalde her 100 kıza karşı beklenen 106 erkek bebeği ifade eden ‘doğuşta beklenen cinsiyet oranı’ Çin’de büyük oranda bozulmuştur. 31’in ilin 21’inde doğuşta beklenen cinsiyet oranı 108’den büyüktür. Yapılan projeksiyonlarda 2020 yılı itibari ile evlenme çağında olan 40 milyon bekar erkek bulunacaktır. Ergenlik dönemiyle beraber şiddet, kadın sağlığında en önemli sorunlardan biri olmaktadır. Öyle ki, Dünya ölçeğinde her 3 kadından biri bugün şiddetin değişik biçimlerine maruz kalmaktadır. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, günümüzde bir pandemidir. Dünyadaki her topluluk, toplum, ülke veya bölgede rastlanır. Maruz kalınan şiddet, 15-44 yaş grubu kadınların 10.sıradaki ölüm nedenidir. Tüm dünyadaki kadın ölümlerinin yüzde 7’si şiddet ile ilişkilidir. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, ülkemizde, ortalama 10 kadından dördü erkek şiddetine maruz kalmaktadır. 2017 yılında 409 kadın cinayeti yaşanmıştır. Cinayetlerinin yüzde 85’ini kocalar, sevgililer, eski kocalar, ayrılmak istenen sevgililer işlemiştir. Ülkemizde, 2017’de kadın cinayetleri yüzde 25 oranında artmıştır. Bunun en önemli nedenlerinden biri, erken evliliklerdir. Ülkemizde yaklaşık 200 bin kız çocuğunun evlenmeye zorlandığı bilinmekte ve bu sayının çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin vardığı son nokta, silahlı çatışmalarda tecavüzün bir silah olarak sistematik kullanımıdır. Şiddet mağduru kadınlar çoğu zaman, ancak gelişmiş olan ülkelerde sağlık sistemlerine başvurup, hizmet alabilirken, gelişmekte olan ülkelerin çoğunda ya hiç başvurmamakta, ya da yetersiz hizmet nedeniyle, yaşam boyu sürecek fiziksel ve psikolojik sağlık sorunlarını ile baş etmek zorunda kalmaktadırlar.
Türk Kadınlar Konseyi Derneği Aydın Şubesi, burslu okuttukları öğrenciler için kahvaltı düzenlendi.

 

AYDIN- Edinilen bilgiye göre, Aydın’da 1995 yılında kurulan ve kamu yararına faaliyet gösteren Türk Kadınlar Konseyi Derneği (TKKD) Aydın Şubesi, burslu öğrenciler yarına Keyif Bahçesi'nde kahvaltı düzenledi. Aydınlı kadınların yoğun katılım gösterdiği toplantıda konuşan TKKD Aydın Şube Başkanı Esen Serter, derneklerinin kamu yararına çalışan bir dernek olduğunu ve kuruluşundan bu yana düzenli bir şekilde öğrencilere burs verdiklerini dile getirip Türk Kadınlar Konseyi’nin üyelerine, destekledikleri için teşekkür etti.

Serter’in açılış konuşmasının ardından konuşan Prof. Dr. Pınar Okyay ise şöyle konuştu:

“Kadınlar ‘toplumsal cinsiyet’ ile ilişkili olarak birçok toplumda, erkeklere göre sistematik olarak bazı temel insan haklarına ulaşamamakta ya da kullanamamaktadır. Öyle ki kadınlar, doğum öncesinde cinsiyet seçimli düşüklerle başlayan ve hayatı boyunca devam eden sağlık sorunları yaşamakta, sağlıkta ayrımcılığa maruz kalmaktadır.  Gerçekten de günümüzde, büyük çoğunluğu Asya’da olmak üzere, çeşitli nüfuslarda, aksi takdirde hayatta olması beklenen en az 60 milyon kız, cinsiyet-seçimli düşük, bebek öldürme veya ihmal sonucunda kayıptır. Bu konunun Çin’deki boyutunu çok önemlidir. Normalde her 100 kıza karşı beklenen 106 erkek bebeği ifade eden ‘doğuşta beklenen cinsiyet oranı’ Çin’de büyük oranda bozulmuştur. 31’in ilin 21’inde doğuşta beklenen cinsiyet oranı 108’den büyüktür. Yapılan projeksiyonlarda 2020 yılı itibari ile evlenme çağında olan 40 milyon bekar erkek bulunacaktır. Ergenlik dönemiyle beraber şiddet, kadın sağlığında en önemli sorunlardan biri olmaktadır. Öyle ki, Dünya ölçeğinde her 3 kadından biri bugün şiddetin değişik biçimlerine maruz kalmaktadır. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, günümüzde bir pandemidir. Dünyadaki her topluluk, toplum, ülke veya bölgede rastlanır. Maruz kalınan şiddet, 15-44 yaş grubu kadınların 10.sıradaki ölüm nedenidir. Tüm dünyadaki kadın ölümlerinin yüzde 7’si şiddet ile ilişkilidir. Türkiye İstatistik Kurumu’na göre, ülkemizde, ortalama 10 kadından dördü erkek şiddetine maruz kalmaktadır. 2017 yılında 409 kadın cinayeti yaşanmıştır. Cinayetlerinin yüzde 85’ini kocalar, sevgililer, eski kocalar, ayrılmak istenen sevgililer işlemiştir. Ülkemizde, 2017’de kadın cinayetleri yüzde 25 oranında artmıştır. Bunun en önemli nedenlerinden biri, erken evliliklerdir. Ülkemizde yaklaşık 200 bin kız çocuğunun evlenmeye zorlandığı bilinmekte ve bu sayının çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir. Toplumsal cinsiyete dayalı şiddetin vardığı son nokta, silahlı çatışmalarda tecavüzün bir silah olarak sistematik kullanımıdır. Şiddet mağduru kadınlar çoğu zaman, ancak gelişmiş olan ülkelerde sağlık sistemlerine başvurup, hizmet alabilirken, gelişmekte olan ülkelerin çoğunda ya hiç başvurmamakta, ya da yetersiz hizmet nedeniyle, yaşam boyu sürecek fiziksel ve psikolojik sağlık sorunlarını ile baş etmek zorunda kalmaktadırlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.