Hasan Dinçer
Rıdvan Eşin
Esnaf Odaları Bidliği
Mustafa Savaş
Rıdvan Eşin

Aydın’da erik üreticisine tat vermedi

EKONOMİ 12.05.2020 - 17:00, Güncelleme: 01.12.2020 - 14:50 3118+ kez okundu.
 

Aydın’da erik üreticisine tat vermedi

Üreticiler maliyet artışına karşın satış fiyatlarının aynı kalmasından dert yandı

AYDIN - Türkiye’nin en önde gelen erik üretim merkezleri arasında yer alan Aydın’da erik üreticileri geçen yıla göre maliyetin artıp fiyatların aynı kalmasından dert yandılar.  Bu yıl geçen yıllara göre rekoltenin düşük ancak kalitenin yüksek olduğunu belirten Umurlulu erikçilerden Özen Çiftçi, “Eskiden rekolte düşük olduğu yıllarda fiyat yüksek olurdu. Bu yıl Korona virüs salgını nedeniyle yaşanan durgunluktan mı bilemiyoruz ama fiyatlar düşük. Geçen yıl işçi yevmiyesi 75 TL idi bu yıl 100 TL’ye yükseldi. Gübre ve mazot fiyatı da yükseldi, ancak erik fiyatı aynı kaldı” dedi. Toplayıp hale getirmenin maliyeti 2 TL Bir kilogram eriği sadece ağacından toplayıp hale ulaştırmanın maliyetinin yaklaşık 2 TL olduğunu belirten Özen Çiftçi, geçen yıl eriğin kilosu Bekiroğlu türü 2,5 TL le 3 TL, papaz türünün ise 6 ile 7 TL arasında satıldığını belirterek “Fiyatlar geçen yıl da aynıydı. Ancak bu yıl maliyet geçen yıla oranla yüzde 20’nin üzerinde arttı. Hasat sezonu Ramazan Bayramı’na kadar devam eder. Bu süreçte hareketlenme olursa üreticinin yüzü güler. Yoksa bu yıla sakladığımız umutlarımız seneye kalacak” diyerek yetkililerden erik üreticisine destek istedi.
Üreticiler maliyet artışına karşın satış fiyatlarının aynı kalmasından dert yandı

AYDIN - Türkiye’nin en önde gelen erik üretim merkezleri arasında yer alan Aydın’da erik üreticileri geçen yıla göre maliyetin artıp fiyatların aynı kalmasından dert yandılar. 

Bu yıl geçen yıllara göre rekoltenin düşük ancak kalitenin yüksek olduğunu belirten Umurlulu erikçilerden Özen Çiftçi, “Eskiden rekolte düşük olduğu yıllarda fiyat yüksek olurdu. Bu yıl Korona virüs salgını nedeniyle yaşanan durgunluktan mı bilemiyoruz ama fiyatlar düşük. Geçen yıl işçi yevmiyesi 75 TL idi bu yıl 100 TL’ye yükseldi. Gübre ve mazot fiyatı da yükseldi, ancak erik fiyatı aynı kaldı” dedi.

Toplayıp hale getirmenin maliyeti 2 TL

Bir kilogram eriği sadece ağacından toplayıp hale ulaştırmanın maliyetinin yaklaşık 2 TL olduğunu belirten Özen Çiftçi, geçen yıl eriğin kilosu Bekiroğlu türü 2,5 TL le 3 TL, papaz türünün ise 6 ile 7 TL arasında satıldığını belirterek “Fiyatlar geçen yıl da aynıydı. Ancak bu yıl maliyet geçen yıla oranla yüzde 20’nin üzerinde arttı. Hasat sezonu Ramazan Bayramı’na kadar devam eder. Bu süreçte hareketlenme olursa üreticinin yüzü güler. Yoksa bu yıla sakladığımız umutlarımız seneye kalacak” diyerek yetkililerden erik üreticisine destek istedi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve aydinyeniufuk.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.